Sinds de jaren 90 worden er in Nederland longtransplantaties gedaan. Patienten met een ernstige longaandoening waarbij er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn komen in aanmerking.
Na de longtransplantatie krijgen de mensen weer een leven. Ze doen een opleiding, gaan weer aan het werk, genieten van vakanties, sportactiviteiten, krijgen een gezin, worden opa of oma. Ze hebben een leven!!
De getransplanteerde longen zijn helaas niet voor 'eeuwig' houdbaar. Door het gebruik van medicatie waarbij de afweer wordt onderdrukt gaan de 'nieuwe' longen gemiddeld nog zo'n 11-12 jaar mee. In de loop van de tijd worden de longen minder goed en treedt afstoting op.
Waarom dat gebeurt is niet geheel duidelijk. Het onderoeksteam bij de longtransplantatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen is opzoek naar de reden van afstoting. Bovendien wordt de kwaliteit van leven grotendeels bepaald door bijwerkingen van de noodzakelijke medicatie. Onderzoek naar afstoting en kwaliteit van leven zijn belangrijke pijlers.
Dit onderzoek wordt gedaan door jonge enthousiaste onderzoekers die hun belangrijke werk graag op (internationale) congressen willen presenteren en in wetenschappelijke tijdschriften willen publiceren. Hier zijn kosten aan verbonden.
De financiele steun zal geheel ten goede komen aan het onderzoek welke uitgevoerd is door jonge onderzoekers.