Zwerfieman pakt zwerfafval aan Jaar 1

Zwerfieman pakt zwerfafval aan Jaar 1 | Geld inzamelen
 
 
Ik ruim zwerfafval op, zie de foto. Via donaties kun je me betalen, dan ga ik méér doen.


Is het een boer? Een agent? Nee, het is Zwerfieman!

(Updates van deze actie te vinden op de Facebookpagina)

Wat is het probleem?

Een bierblikje dat je tegemoet schittert. Een autoband. Die spreekwoordelijke ene schoen. Chipszakken, sigarettenpakjes, drinkbekers, frisdrankflessen. De bermen langs de Nederlandse wegen en paden zijn ware vuilnisbelten. Veel gemeenten hebben geen beleid om dit zwerfvuil eens in de zoveel tijd op te ruimen.

Schande! Maar ja, wat doe je eraan.

Als Zwerfieman wil ik er iets aan gaan doen. Om te beginnen haal ik elke week een volle vuilniszak op met 'zwerfie', zoals zwerfafval door sommigen liefkozend wordt genoemd. Dat is 1-4 km wegberm.

Wat wil je van ons?

Dat kost tijd, die ik dus niet meer kan besteden aan mijn praktijk als freelance journalist. Daarom hoop ik dat de crowd mij wil betalen, met een groot aantal kleine bijdragen. Hoe meer ik krijg, hoe meer ik opruim. Ik zal mijn donateurs precies op de hoogte houden van wat ik doe, met gps-gegevens en foto's.

Waar betalen we voor?

Die 1 tot 4 km kosten mij ongeveer twee uur, inclusief reistijd en inleveren bij de gemeente. Daarnaast is er tijd nodig om de donateurs en de sociale media op de hoogte te houden, zodat het idee wortel schiet. Na een jaar wil ik gewoon doorgaan, dus maandelijkse of jaarlijkse donaties mogen ook.

Hoeveel heb je nodig?

Mijn tarief als journalist is ongeveer €500 per dag. Als Zwerfieman werk ik voor €200, mede dank zij het feit dat giften niet belast worden. Voor 5000 euro op jaarbasis werk ik dus 25 dagen, dat is twee dagen per maand of ca. vier uur per week. Dat levert dan twéé vuilniszakken per week op.

Hoeveel moet ik geven?

100 vuilniszakken weg uit de natuur, in een  jaar tijd. Het is helemaal aan jou welk deel daarvan je voor je rekening wilt nemen. Alles is welkom. (Doneeractie.nl hanteert een minimum gift van 5 euro.)

Even rekenen, dat is €50 per volle zak. Dat is duur!

Ja, afval verspreiden is goedkoper dan het weer verzamelen. Het is tijdrovend handwerk, daarom doen gemeenten het ook niet. Intussen ligt die troep er wel, en iemand moet het doen. Met crowdfunding hoeft niemand veel te betalen, iedereen een beetje. Als het geld binnenstroomt, hoop ik op publiciteit en bereiken we nog veel meer. Wie weet, eh, een mentaliteitsverandering. Of dat meer mensen met zoiets beginnen.

Wanneer begin je?

Ik ga niet zitten wachten op geld. Ik ben al begonnen, twee uur per week, een dag in de maand. Zie Facebook.

Wat als het geld binnenstroomt? Je kunt geen 10 dagen per week werken.

Ik ben bezig een stichting op te richten, Stichting De Zwerfieman, die ook anderen kan inhuren om dit werk te doen. Dat is een fantastisch langetermijndoel: een door de crowd gefinancierde zwerfafvalopruimdienst. Help het mogelijk maken!

Waar ben je actief?

Om te beginnen in de Gelderse Achterhoek, mijn woonomgeving.

Wat vinden ze daar van jou?

Ze steunen het initiatief. De gemeente Oude IJsselstreek heeft materiaal beschikbaar gesteld (een grijper, zakken en een hesje) en bij de gemeente Montferland mag ik het afval gratis inleveren (normaal kost dat geld). Ik hoop op subsidie en misschien sponsors.

Ik woon elders, waarom zou ik betalen voor het schoonmaken van de Achterhoek?

Als mijn initiatief aanslaat, kan het zich via mijn Stichting uitbreiden naar de rest van Nederland. Dat help je dus ook realiseren.

Ik wil in mijn eigen buurt als Zwerfieman beginnen.

Dat is een prima idee. Ga afval rapen, vraag er voor mijn part geld voor via een doneeractie. Maar een Stichting De Zwerfieman komt er dus al. Als je wilt samenwerken, neem contact op.

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

8 donaties
€ 105,00
Doel: € 5.000,00
2%

Deze actie is gesloten.