Yodep school

Yodep school | Geld inzamelen
 
 
Help de leeromgeving voor deze Malawiaanse kinderen te verbeteren

Lieve mensen,

Zoals sommigen misschien weten ben ik, Myrthe Egberink, twee maanden in Malawi om mee te helpen met project Yodep in een dorpje in de buurt van Zomba. Project Yodep ondersteunt meerdere organisaties en minderheidsgroepen, één van die projecten is dit schooltje. Ik was daar om de kinderen die hiv/aids hebben te wegen en op te meten, om te zien of hun ontwikkeling nog vooruit gaat. Toen ik binnenkwam zag ik dat het dit schooltje aan alle basics ontbreekt: er is geen waterdicht dak, er zijn geen stoelen en tafels, geen schoolbord, geen pennen of potloden en geen papier of schriften. Het gebouw ziet er sober en heel kaal uit: zeker geen stimulerende leeromgeving dus. Dit is voor mij de reden om me voor dit schooltje in te willen zetten en daar heb ik jouw hulp bij nodig!

Het vooroordeel/risico bij crowdfunding voor dit soort projecten is dat het ingezamelde geld gedoneerd wordt zonder dat duidelijk is waar het geld terecht gaat komen. Om dit te voorkomen ga ik het hier ter plekke zelf besteden aan de reparatie van het dak, een schoolbord met krijt, pennen, papier etc. Door hier in de lokale winkels dingen aan te schaffen draag jij als donateur dus bij aan de lokale economische sector, die in Malawi nog een flinke boost kan gebruiken.

Wat is het concrete doel? Dit deel ik graag zo spoedig mogelijk met jou. Ik heb deze crowdfunding een week geleden met de ‘manager’ op de werkvloer besproken en gevraagd om een lijst of overzicht waar ik kan vinden hoeveel de producten die ik zou willen aanschaffen kosten. In Malawi duren dingen echter iets langer dan in Nederland waardoor ik dit overzicht nog niet heb. Toch wil ik deze crowdfunding nu al online zetten omdat ik zo lang mogelijk de tijd wil hebben om geld in te zamelen. Ik ga dus achter de lijst aan en zodra ik deze ontvangen heb ga ik een concreet doel(bedrag) toevoegen. Ik hou je hier uiteraard van op de hoogte.

Waar ik je ook van op de hoogte zal houden is de ontwikkeling van de school nadat ik het doelbedrag heb bereikt. Dit zal ik doen door middel van berichten, foto’s en indien mogelijk met video’s. Hierdoor kan je ook zien waar jouw geld daadwerkelijk naar toe gaat en dat het de ontwikkeling van de 45 kinderen die hier naar school gaan ontzettend zal helpen.

Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en natuurlijk dat je bereid bent om een steentje bij te dragen. Alle beetjes helpen en samen kunnen we een geweldig doel werkelijkheid maken!

Liefs,

Myrthe

Myrthe Egberink
03-08-2019

Lieve allemaal, 

Wat is er geweldig gedoneerd. Binnen twee weken is er meer dan 1100€ gedoneerd om te besteden aan het schooltje in Mbatata village. Ontzettend bedankt hiervoor, dit is (nu al) een geweldig resultaat en het wordt hier ongelofelijk gewaardeerd! 

Afgelopen dinsdag ben ik samen met de vaste aannemer van Yodep en de executive manager van Yodep Zomba in geweest om het materiaal te kopen voor het nieuwe dak. Dit materiaal bestond uit veel houten planken en balken, spijkers, cement, bakstenen en golfplaten, wat in totaal inclusief de kosten van de aannemer en de transportkosten 650€ heeft gekost. Golfplaten lijken ons misschien niet de meest goede dakbedekking, maar hier is het de gebruikelijke dakbedekking die betaalbaar en functioneel is. Toen we de materialen hadden gekocht en achter in de wagen hadden liggen, zijn we naar het schooltje gereden. Toen we hier aankwamen rijden kwamen er vrouwen hun huis uit gedanst samen met het dorpshoofd en zongen dansend een ‘dankbaarheidslied’. Dit is een van de meest mooie dingen die ik hier heb gezien en hun dankbaarheid gaat uiteraard uit naar jullie als donateurs! Ik heb er een deel van gefilmd en zal het proberen op de site te uploaden en anders zoek ik een andere manier om jullie dit filmpje te laten zien. 

Toen de materialen daar waren was de bedoeling dat de aannemer zou beginnen het gebouw met wat lagen bakstenen te verhogen zodat het wat ruimtelijker zou voelen en er een hoger schoolbord in zou passen. Hierna zou het dak erop worden gelegd, eerst de houten balken en dan de golfplaten erop. Nu had ik verwacht dat hier wel een aantal dagen of zelfs weken overheen zouden gaan aangezien ik toch in Malawi ben, maar ik heb geweldig nieuws: het is af! Toen ik gisterochtend ging kijken was het gebouw al verhoogd en lagen de balken er vastgetimmerd op, en ‘s middags stuurde de aannemer me een foto van het volledige dak. Dit is sneller en beter gegaan dan ik had verwacht en dus kan ik al gaan beginnen aan het volgende!

Een ander probleem is namelijk de grond in het schooltje, hier ligt namelijk niks van bedekking op. Sterker nog, er ligt niet eens een vloer. Het is de buitengrond die in de droge winter (het is hier nu winter) ontzettend stoffig is waardoor de kleren van de kinderen meteen vies worden, aangezien ze op de grond zitten. Omdat veel kinderen hier niet meer dan één of twee kledingsetjes hebben lopen ze dan dus een week in vieze kleren rond. In de natte winter is dit een nog groter probleem, al helemaal toen het dak niet waterdicht was, omdat de ondergrond dan dus in modder verandert. Dit is op te lossen door een laagje cement te leggen over de vloer, wat de juffen en meesters een geweldig idee leek. Ik bood namelijk aan een echte (duurdere) vloer te leggen, maar er kwam direct het antwoord dat ze daar helemaal geen behoefte aan hebben en dat geld liever aan andere dingen in het schooltje besteden. Ik ga maandag dus weer met de aannemer materialen voor cement kopen en ik verwacht dat de vloer binnen twee dagen gedaan zal zijn en zeker niet meer dan 150€ zal kosten.

Na het dak en de vloer heb ik nog steeds geld over, dat ik ga besteden aan het leermateriaal voor de school. Zoals jullie weten ga ik eerst een goed krijtbord met een goede voorraad krijt kopen, en voor andere spullen ga ik in gesprek met de juffen en meesters omdat zij veel beter weten dan ik waar ze behoefte aan hebben. Zo zou ik bijvoorbeeld met mijn goede bedoelingen schriften en pennen kunnen kopen, terwijl zij misschien meer behoefte hebben aan lei stenen bordjes met krijt. Het is voor mij omdat ik uit zo’n andere cultuur kom niet altijd even makkelijk om aan te voelen waar de behoeftes en vooral de prioriteiten liggen, dus probeer ik dit zoveel mogelijk aan de locals over te laten. 

Dit zijn de updates die ik nu voor jullie heb. Ik ga proberen foto’s en filmpjes te uploaden, zodat jullie de geweldige vooruitgang kunnen zien die door jullie donaties is gemaakt. Nogmaals ongelofelijk bedankt, samen maken we het verschil! 

 Liefs,

Myrthe


41 donaties
€ 1.202,00
Doel: € 2.000,00
60%

Deze actie is gesloten.