Steun SODUON en maak onderwijs mogelijk!

Steun SODUON en maak onderwijs mogelijk! | Geld inzamelen
 
 

Steun SODUON en maak onderwijs mogelijk!

“Ieder kind heeft recht op onderwijs. De staat heeft tot taak het basisonderwijs verplicht te stellen en het voor iedereen gratis beschikbaar te maken, de ontwikkeling van verschillende vormen van voortgezet onderwijs aan te moedigen en toegankelijk te maken." Art. 28, Kinderrechtenverdrag.

Het staat heel mooi geformuleerd in het Kinderrechtenverdrag. Maar in grote delen van de wereld is onderwijs nog steeds niet vanzelfsprekend. Zoals ook voor de kinderen in de omgeving van het dorp Gisovu. Op mijn vakantie in Burundi afgelopen zomer kwam ik erachter hoezeer de levensomstandigheden daar zijn verslechterd na de 13 jaar durende burgeroorlog. Vooral kinderen en jongeren worden erdoor getroffen.

Ik moest vaststellen dat de meeste kinderen in Gisovu de school voortijdig verlieten of zelfs helemaal niet naar school gingen. Veel kinderen hebben hun ouders tijdens de oorlog verloren en zijn op zichzelf aangewezen. Het gebrek aan faciliteiten verergert de situatie. Kinderen moeten voor de dichtstbijzijnde school urenlang lopen, waarbij ze de rivier Kanyosha moeten oversteken zonder dat er een brug is die beide oevers verbindt. Dat brengt ze dus dagelijks in een levensgevaarlijke situatie, vooral in het regenseizoen. Kinderen vertelden hoe een van hun klasgenoten verdronk bij het doorwaden van de rivier. De drie aanklikbare foto's laten zien hoe er een poging is gedaan om in het dorp zelf op geïmproviseerde wijze een school op te richten. Veel is nog niet in orde. De schooldag bestaat vaak uit ongestructureerde lessen zonder boeken en vaak ook zonder gekwalificeerde onderwijzer.

Kinderen zijn de toekomst! Als zij nu onderwijs kunnen genieten, is dat de sleutel tot economische groei en democratie in de toekomst, waarna uiteindelijk ook een hogere levensstandaard en algehele stabiliteit gewaarborgd kunnen worden. Educatie is met recht een investering in de toekomst. Wij zijn ervan overtuigd dat scholing de bevolking in staat stelt om zelf een groot aantal van de problemen waarmee zij geconfronteerd wordt op te lossen.

Voor de kansarme kinderen in Gisovu is goed en stimulerend onderwijs essentieel voor een kans op een beter leven. Het is niet de enige stap die ze moeten zetten, maar wel de eerste. De behoefte aan een basisschool en sanitaire voorzieningen in Gisovu is groot.

Steun dit initiatief van SODUON om een verschil te maken voor deze kinderen en hun ouders, die zich nu nog alle dagen zorgen maken over hun toekomst.

SODUON staat voor Solidariteit voor Duurzame Ontwikkeling

De Stichting heeft als doel: het verbeteren van levensomstandigheden en het onderwijzen van maatschappelijk kwetsbare groepen zoals: jongeren en alleenstaande moeders in arme plattelandsgebieden in Burundi. Dankzij uw steun, kunnen duizenden kinderen vertrouwen op een betere toekomstEr zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
2 donaties
€ 40,00
Doel: € 5.200,00
0%