Steun de moeders

Steun de moeders | Geld inzamelen
 
 
Help Riffijnse moeders met hun zware strijd

Welkom allemaal en dank dat jullie op deze pagina zijn terecht gekomen. 

Wij, 3 gezusters, zetten ons in om de moeders van politieke gevangenen financieel te steunen omdat hun man of zoon vast zit. Waarom zitten deze vast zult u zich afvragen? Omdat ze demonstreerden in de Rif o.a. voor mensenrechten, banen, onderwijs en een ziekenhuis. Deze demonstraties zijn nu precies een jaar gaande. Het NOS en andere media hebben hier redelijke aandacht aan besteedt. Zoek op Hirak of Rif of Zafzafi op Google en u vindt veel info.

Ondanks dat je volgens de wet in Marokko wel mag demonstreren mag dat in dit deel van het land blijkbaar niet. Sinds mei 2017 zijn er duizenden jongeren en vaders opgepakt. Ze zitten in gevangenissen door het hele land verspreid, maar de meesten zitten in de Oukacha gevangenis in Casablanca. Dit is vanaf Al-Hoceima zo'n 7 uur met de auto. Deze gevangenen hebben altijd vreedzaam gedemonstreerd en hebben nooit geweld gebruikt.  

Ondertussen zitten de moeders thuis zonder eten, kleding voor hun kinderen, medicijnen, geld etc en kunnen ze geen kant op omdat de kostwinnaars vast zitten. Sommige moeders doen er alles aan om met de bus naar Casablanca te gaan om hun kinderen of mannen te bezoeken. Ze worden door een enkeling in de buurt geholpen om in ieder geval te kunnen reizen met de bus naar Casablanca, maar dit is niet genoeg en wat er nog bijkomt is dat de overheid er alles aan doet om deze hulp te blokkeren.

Afgelopen augustus zijn wij onder andere bij één van deze moeders geweest en het was hartverscheurend. Een sterke vrouw maar helaas getroffen door ziekte die kanker heet en heeft het zwaar omdat de medicijnen onbetaalbaar zijn. Wij hebben haar ons laatste geld geschonken. Dit moest stiekem omdat ze het risico liep om ook opgepakt te worden. Hierdoor is het voor ons niet mogelijk om haar vanaf Europa te steunen. De overheid probeert elke soort van hulp te blokkeren om zo de mensen monddood te maken.

Nu willen wij zoveel mogelijk geld ophalen om daarheen te gaan en in het handje te geven. Sommige moeders zijn alleen overgebleven in huis omdat hun man en enige zonen vastzitten en niemand meer hebben. In Marokko is het helaas niet zo veilig als hier in Nederland en men heeft geen sociale zekerheid. Het gebied is belegerd en de kans dat je opgepakt wordt zeer groot.

Wij willen jullie vragen om onze moeders te helpen met wat jullie maar kunnen!  

 

Hieronder enkele links van de vele:

https://www.youtube.com/watch?v=T4N0Aj0V-7s

https://www.youtube.com/watch?v=J8eN1SfGH9Y

https://www.youtube.com/watch?v=oe9XPkoslGw

https://www.youtube.com/watch?v=xap4REDrEWM

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/08/morocco-dozens-arrested-over-mass-protests-in-rif-report-torture-in-custody/

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/23/we-would-rather-die-than-stay-there-the-refugees-crossing-from-morocco-to-spain

https://www.hrw.org/news/2017/09/05/morocco-king-brushes-evidence-police-abuse

https://www.ifex.org/morocco/2017/07/23/coverage-rif-protests/

https://rsf.org/en/news/journalists-must-be-free-cover-rif-protests

https://nieuws.marokko.nl/49021/journalist-bij-britse-krant-the-guardian-is-marokko-uitgezet/s/a3dd6bf4a91df82a7e33cc63eb924a2f/

https://www.frontlinedefenders.org/en/case/abdessadeq-el-bouchtaoui-summoned-interrogation

https://wnl.tv/2017/07/21/schokkende-beelden-nederlands-gezin-aangevallen-agenten-marokko/

 

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

8 donaties
€ 190,00

Deze actie is gesloten.