Slachtoffers van spear phishing op Whatsapp!

Slachtoffers van spear phishing op Whatsapp! | Geld inzamelen
 
 
We proberen geld op te halen omdat we op slinkse wijze zijn bestolen via Whatsapp

// For all of our foreign friends who would like to help, this is our paypal link:  paypal.me/dagandjames //

Op een doodnormale woensdagavond in maart werd ik gewhatsappt door mijn nichtje. Ze zat in de problemen, vertelde ze mij, omdat ze rekeningen voor haar huur moest betalen en het haar niet lukte om in te loggen op haar bank app. Ze vroeg mij of ik even twee rekeningen wilde voorschieten.

Deze ogenschijnlijk normale woensdagavond eindigde in tranen, toen ik ontdekte dat ik helemaal niet met mijn nichtje te maken had gehad. Aan de andere kant van de Whatsapplijn had een crimineel haar gegevens verzameld en haar identiteit gestolen.
1800 Euro armer en 'n paar slapeloze nachten later, ben ik gaan onderzoeken hoe vaak dit soort voorvallen nu eigenlijk voorkomen in Nederland.

Ik stond perplex van wat ik ontdekte en dan vooral van het feit dat de daders van dit soort diefstallen bijna nooit gepakt worden en dat ook de eigenaren van de bankrekeningen die gebruikt worden niet verantwoordelijk gehouden worden voor hun daden. 

Ik heb een video gemaakt waarin ik vijf tips deel, in de hoop dat ik anderen voor hetzelfde kan behoeden.

De reden dat we deze crowdfund zijn begonnen, is omdat de politie zegt weinig voor ons te kunnen doen, de dader niet gepakt is, onze verzekering en de bank onze schade niet wil vergoeden.
2019 zou vanwege persoonlijke redenen altijd al een krap jaar voor ons geweest zijn, deze 1800 Euro komen dan ook keihard aan. Mocht je een Euro over hebben om te doneren, dan zou dat ons enorm helpen.

Maar nog liever heb ik dat je mijn verhaal deelt met hen die je lief hebt. Ik wil namelijk dat iedereen op z'n hoede is voor dit soort Whatsapp misdaad, zodat de daders in de toekomst geen vrij spel meer zullen hebben.

Groetjes en heel veel dank voor jullie aandacht,

Dagmar en James

Dagmar Middelhoff
03-04-2019

Nou, vandaag was me het dagje wel... Tijd om even terug te kijken.

Het artikel dat in de Gelderlander verscheen, kwam niet alleen online, maar ook in de geprinte versie te staan. Tot onze grote verbazing stond onze foto op de voorpagina! Wel een rare gewaarwording hoor, om ineens zo in de aandacht te staan.

Het duurde niet lang of we kregen bericht dat we waren ‘ gespot’ in de krant door bekenden, collega’s en hockeyteamgenoten van James. Gedurende de dag druppelden er reacties binnen, zowel op de site van de Gelderlander (minder leuk om te lezen, van die trolls met opmerkingen in de trant van ‘eigen schuld’) als op mijn facebook waar ik het nieuws ook gedeeld had. Ook kreeg ik van de redactie van de Gelderlander door dat ze telefoontjes en mailtjes hadden ontvangen van mensen die hetzelfde was overkomen. Ook wilde iemand in contact met me komen, om erover te kunnen praten.

Ik ben heel benieuwd of ik sommige van die mensen over de streep heb kunnen trekken om toch ook aangifte te doen.

Aan het eind van de middag werd ik gebeld door het programma ‘Eenvandaag’ , of ik mee wil doen aan een uitzending over dit onderwerp. Ik zei dat ik dat wel wilde, en vertelde dat ik zelf erg benieuwd was naar de meest recente cijfers, omdat ik die van de politie en fraudehelpdesk niet kreeg. Ook vroeg ik hen om door te vragen bij de banken wat hun rol momenteel is en wellicht in de toekomst zou kunnen zijn in de bestrijding / preventie. Volgende week hoor ik meer en dan zal ook het interview plaatsvinden.

James krijg ik helaas niet meer mee in al dit limelight, geen foto’s of tv opnamen voor hem, hij vindt dat hij wel weer genoeg aandacht heeft gekregen voor een heel leven.

Maar ik blijf nog even ‘out there’ en zichtbaar, als je dan toch gaat staan voor iets waar anderen zich voor schamen, dan doe ik het ook maar eens even goed. Hoop dat ik meer mensen meekrijg om aangifte te doen en de politie misschien wel meer bevoegdheden krijgt om sneller te kunnen handelen.

De tweede dag van onze crowdfund en we hebben al 20 procent van ons schadebedrag geschonken gekregen van collega’s, familie, vrienden en vreemden. Hoe prachtig is dit? Kan het internet toch ook nog een liefdevolle plek zijn....


Dagmar Middelhoff
03-04-2019

WOW! Mijn youtubefilmpje is al 265 keer bekeken! Dat betekent dat al 265 mensen nu op de hoogte zijn van wat er kan gebeuren op whatsapp en dus gewapend zijn tegen dit soort criminelen. Ben ik zo blij om!


Dagmar Middelhoff
03-04-2019

Ons verhaal staat vandaag in de Gelderlander. Wel even wennen hoor, om jezelf zo in de krant te zien staan. En dan nog wel met een beetje vervormde groothoeklens foto... :-) Maar ja, ik deed dit om spear phishing onder de aandacht te brengen. En dat schijnt te lukken! Al meer dan 25 mensen hebben het artikel op facebook gedeeld! 

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/opgelicht-door-nep-nichtje-via-whatsapp-br-achteraf-gezien-stom-maar-het-leek-zo-echt~a6575e55/


Dagmar Middelhoff
01-04-2019

7Goed nieuws! De bank heeft het laatste restje dat de dief nog op zijn rekening had, op de rekening van James teruggestort. Meer dan 300 Euro was nog nét niet weggepind. Ik haal daarom ons bedrag nu naar beneden.26 donaties
€ 685,00
Doel: € 1.500,00
45%

Deze actie is gesloten.