Eind 2008. Een periode met Sinterklaas en Kerst, waarbij je denkt aan een leuke en warme tijd met je familie. Niets bleek minder waar te zijn.. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik thuis kwam uit school, en dat mijn moeder huilend op de bank lag. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik niet makkelijk klein te krijgen ben, maar als ik mijn moeder zo zie breekt dit mij keer op keer weer. Nadat ik haar na een tijdje enigszins getroost had, en vroeg wat er nou toch aan de hand was, barste de bom. Tante Janie heeft Alzheimer.. Het viel even een tijdje stil. Het eerste wat ik dacht, en wat heel veel mensen denken: ‘’Huh? Maar dat krijgen alleen oude mensen toch?’’ Ik was er kapot van, vooral omdat tante Janie als een 2e moeder voor me was. Als we op bezoek gingen voelde dit altijd ook als thuis komen..
Na dat u gediagnosticeerd was, werd alle focus van de familie op u gelegd. Elke donderdag kwam u bij ons langs. Dan gingen we leuke dingen doen. Wandelen, naar de bios, en oude herinneringen op halen. Ik ben ontzettend blij dat ik die tijd met u nog heb mogen meemaken. Ondanks dat ik nog vrij jong was had ik al snel door dat u aan het aftakelen was. Uw handelingssnelheid werd trager, u werd kinderlijker, u kon steeds minder mensen bij naam voor u halen, en u vergat steeds meer dingen. Na verloop van tijd moest u worden opgenomen in een verpleeghuis, omdat de zorg voor ons allemaal te zwaar werd. Vanaf hier ging het snel bergafwaarts met u. In totaal heeft u daar nog 5 jaar gestreden, tot u eindelijk de rust had gekregen die u verdiende.
Mijn tante werd op 52 jarige leeftijd gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer, en overleed op 60 jarige leeftijd. In deze cyclus hebben wij een sterke, slimme en hardwerkende vrouw zien veranderen in iets wat verschrikkelijk en mensonterend was. Mensen die dichtbij mij staan weten dat dit een hele grote impact heeft gehad op mij en mijn familie. Zoals ik net al aangaf denken heel veel mensen bij het horen van de ziekte van Alzheimer, dat dit gerelateerd is aan oude mensen. Jaarlijks lijden er ongeveer 12000 mensen tussen de 40 en 65 aan de ziekte van Alzheimer. In alle leeftijden overlijden er ongeveer 15000 mensen aan de gevolgen van deze ziekte.
Er zijn veel nieuwe en innovatieve onderzoeken die er voor zorgen dat de stap naar een genezing kleiner wordt. Helaas zijn hier niet de financiële middelen voor. Ik wil daarom door middel van een crowdfunding die financiële stap kleiner maken, en er daardoor voor zorgen dat die onderzoeken weer een klein stukje verwezenlijkt kunnen worden.
Als tegenprestatie zal ik de marathon van Rotterdam zo snel mogelijk uitlopen om te vechten tegen Alzheimer! Wilt u mij hier ook mee helpen?
Groeten Dion!