Red onze knuffel varkens van de slacht

Red onze knuffel varkens van de slacht | Geld inzamelen
 
 

Geef onze knuffel varkens een tweede leven door ze te redden van de slacht

Op het voedselbos De Groene Oase hebben wij anderhalf jaar geleden vier prachtige en lieve Husumer varkens mogen inzetten bij het bestrijden van de bramenplaag. Zij hebben ontzettend goed werk geleverd en de afspraak was om hen na 2 jaar naar de slacht te brengen. De vrijwilligers die deze dieren hebben grootgebracht en de bezoekers van het voedselbos, zijn natuurlijk van ze gaan houden en vinden dat de varkens helemaal niet dood hoeven. Het zijn namelijk ontzettend sociale en intelligente dieren (net als honden en katten). Ieder van de varkens heeft een eigen karakter: waar Sjaakie het meest avontuurlijk is, kijkt Brownie liever de kat uit de boom, heeft Kleintje zo nu en dan een steuntje in de rug nodig en vindt Piggly het ook heerlijk om even z’n eigen ding te doen. Alle vier zijn ze gek op wroeten en ontzettend nieuwsgierig wanneer we iets in hun verblijf aan het doen zijn. Vaak treffen we ze aan terwijl ze heerlijk liggen te zonnebaden, in de modderpoel aan het afkoelen zijn of lekker samen in hun hok liggen. 

Natuurlijk hadden wij deze knappe heren het liefst bij ons op de Groene Oase gehouden. Helaas kunnen ze niet bij ons blijven omdat wij onvoldoende draagkracht aan vrijwilligers hebben en de omgeving ongeschikt voor ze is. Het terrein heeft namelijk vele jonge, fragiele fruitbomen en de grond is te nat. De varkens zakken tot hun ellebogen weg in de modder en dat vinden ze niet fijn. Varkens moeten droog staan met de optie om de modder op te zoeken.

Daarom zijn wij hard opzoek gegaan naar een mooie plek voor hen waar ze de rest van hun leven lekker kunnen varkeren en vertroeteld kunnen worden. Momenteel hebben wij 2 opties waar zij ontzettend welkom zijn. Deze crowdfund is bedoeld om geld in te zamelen voor het uitkopen van de betrokken partijen, voer voor de komende periode en mogelijk bijkomstige kosten zoals administratie of medische zaken. Wij willen ze graag een zakcentje meegeven en de nieuwe eigenaren hierin zoveel mogelijk steunen. Al het geld zal naar de dieren gaan.

 

Breder willen wij laten zien dat we ook met dieren kunnen leven (zij hebben eten, wij hebben een knuffelmaatje / graafmachientje) in plaats van dat dieren voor ons leven (vlees). ❤️

 

Namens Sjaakie, Brownie, Kleintje en Piggly heel erg bedankt! 🐷🐷🐷🐷

Meer informatie over De Groene Oase: https://www.degroeneoase.eu/

Lisa Rodermond
11-08-2023

UPDATE

Lieve dierenvrienden,

Het bedrag is naar €5000 aangepast omdat wij ..... een nieuwe plek voor de varkens hebben gevonden!!! Wij zijn super blij dat zij op een prachtige plek komen waar zij lekker kunnen varkeren tot het 4 oude mannetjes zijn. De nieuwe eigenaren hebben zelf veel ervaring en eigen middelen waardoor er minder vanuit de doneer actie nodig is. Al het gedoneerde geld gaat natuurlijk alsnog naar de varkens.

De nieuwe plek van de varkens heet "Boerderij de Buitenplaats" in Eenigenburg: een biodynamische boerderij met camping. Bonus: deze plek ligt op slechts 10 minuten rijden van de Groene Oase dus onze vrijwilligers kunnen ze gewoon blijven bezoeken en de varkens hoeven niet lang in transport te zitten. 

Heel erg bedankt voor alle donaties, zonder jullie hadden wij Sjaakie, Piggly, Brownie en Kleintje geen tweede leven kunnen geven!

🐷🐷🐷🐷

 

We kregen twee vragen vaak gesteld, vandaar hier extra uitleg:

1. Helaas kunnen de heren niet bij ons blijven omdat:
 
Het doel van de Groene Oase is zoveel mogelijk biodiversiteit creëren. De varkens hebben  onder andere  tot taak, ons hierbij te helpen.
De grootste bramenvelden hebben ze voor ons, met wortel en al, opgegeten. Op die plek moeten o.a. bessenstruiken, fruit- en notenbomen komen. 
 
- Op de rest van het terrein staan duizenden jonge fruitbomen en struiken. Daar kunnen de varkens niet lopen omdat ze vrijwel alle begroeiing opeten.
- Ons terrein is, met name in de winter, veel te nat. Ze zakken tot hun ellebogen weg in de modder en dat vinden varkens niet fijn. En het is niet goed voor hun gezondheid.
- We zijn een non-profit instelling en werken met vrijwilligers. Bij onze werkzaamheden op de Groene Oase gaat de zorg voor de varkens gaat uiteraard altijd voor. Daardoor hebben we een achterstand aan onderhoud op het terrein. Voor een korte periode niet erg, maar voor langere duur een probleem, voor de vrijwilligers qua belasting, en voor de biodiversiteit omdat tussen de jonge aanplant altijd nog bramen opkomen. Deze met de hand verwijderd moeten worden, dat kan niet anders.
 
 
2. Waarom hebben we voor het streefbedrag van 10.000 Euro gekozen?
 
We willen dat de kans op een nieuwe plek zo groot mogelijk is en de varkens zo lang mogelijk in goede gezondheid kunnen leven. Een goede financiële ondersteuning helpt daarbij. De kans dat ze een nieuwe goede plek krijgen, wordt veel groter.
 
Uw bijdrage gaat naar:
 
- Het uitkopen van de boer
- Het bekostigen van voer. Het zijn grote dieren, dus ze eten veel. Met name in de winter moet er veel bijgevoerd worden. De varkens krijgen dus als het ware een voerbudget mee naar hun nieuwe plek.
- Hoe groter het bedrag voor het voer, hoe groter de kans is dat ze lang in goede gezondheid op dezelfde plek kunnen blijven.
- Eventuele medische kosten.
- Omheining, stro/hooi voor in het hok. Waterbak, waterpoel, etensbakken. Onderhoudskosten hok en zonnepaneel. Alles wat nodig is voor de dagelijkse verzorging.
- Onvoorziene kosten.
 
Het bedrag blijft op een spaarrekening staan en is alleen bedoeld voor de varkens.
Kortom, de varkens krijgen dus van ons een spaarpotje mee zodat dat in ieder geval geen deal breaker hoeft te zijn :)

 209 donaties
€ 5.010,00
Doel: € 5.000,00
100%

Deze actie is gesloten.