Na zes jaar zich met hart en ziel te hebben ingezet, wordt het kloppend hart van de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, beheerder Rob Kortekaas, door het bestuur van Stichting Heerlijkheid Brederode (SHB) om compleet onduidelijke redenen aan de kant gezet, nadat vorig jaar ook al medebeheerder Angelique Schipper door datzelfde bestuur was weggepest. Rob en Angelique hebben in deze 6 jaar een grote groep van 90 vrijwilligers aan zich weten te binden en samen de Ruïne weer tot leven gebracht met o.a. aansprekende tentoonstellingen, (historische) evenementen en schoolprojecten. Daardoor trekt de Ruïne steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland en krijgt lovende recensies. Ook wordt een veilige omgeving geboden om te re-integreren. Dit alles dreigt nu in elkaar te storten, doordat het bestuur van SHB het contract met Rob niet wil continueren. Als vrijwilligers staan wij pal achter de beheerder en wij hebben opgeroepen om het besluit te heroverwegen. Maar het bestuur weigert iedere bemiddeling, zelfs niet op nadrukkelijk verzoek van de wethouder van de gemeente Velsen en de eigenaar van de Ruïne, Stichting Monumentenbezit, en blijft star bij zijn besluit.
De onbegrijpelijke besluitvorming en de starre houding zijn niet de enige redenen waarom wij het vertrouwen in het bestuur hebben opgezegd. Het bestuur doet al jaren niet wat er mag worden verwacht, namelijk de grote lijnen uitzetten en kaders scheppen waarbinnen de beheerder zijn werk kan doen. Zo is er geen visie bekend van het bestuur over de toekomst van de Ruïne, er is geen meerjarenbeleidsplan en de ANBI-status, waardoor particulieren en bedrijven met belastingvoordeel kunnen schenken, is nog steeds niet aangevraagd. Financieel inzicht wordt niet gedeeld, dus is het onduidelijk wat er met het geld, dat wij verdienen voor de Ruïne, gedaan wordt. Deze en meer op zijn minst verontrustende zaken kunnen in zijn geheel als wanbeleid aangemerkt worden. Er is echter geen Raad van Toezicht die beslissingen op redelijkheid onderzoekt en kan ingrijpen.
De enige manier om bovenstaand aan de kaak stellen is dit door een rechter te laten toetsen. Deze kan vaststellen of er sprake is van wanbeleid, mediatie afdwingen en kan zelfs bestuursleden vervangen.
Wat willen wij als vrijwilligers hiermee bereiken:
- Aanpassing bestuur met neutrale voorzitter
- Goede afspraken over taakverdeling bestuur en beheerder
- Een Raad van Toezicht en medezeggenschapsraad vrijwilligers
- Redenen ontslag beheerder door onafhankelijke partij laten onderzoeken en toetsen op redelijkheid en billijkheid.
Maar hiervoor is geld nodig voor advocaat- en rechtbankkosten. Daarom vragen wij jullie om een bijdrage. Ieder bedrag, klein of groot maakt niet uit, is welkom. Mocht er geld overblijven dan zal dat worden gebruikt voor een leuke dag voor jullie bij de Ruïne en/of een nader te bepalen goed doel.
Alvast heel veel dank voor jullie bijdrage,
Vrijwilligers Ruïne van Brederode