Red de lemurs in Madagascar

Red de lemurs in Madagascar | Geld inzamelen
 
 
Deze inzameling houd ik voor de ernstig bedreigde natuur in het zeer arme Madagascar

Iedereen kent wel de ringstaartmaki uit de film Madagascar of van bijvoorbeeld de apenheul. Deze lemur kan zich erg goed aanpassen in het wild, echter onlangs kwam het nieuws dat zelfs deze lemur grote kans heeft binnen korte tijd uit te sterven. Nog veel ernstiger bedreigd zijn de Indri Indri en de Silky Sifaka. Van de Silky Sifaka leven er nog minder dan 250. Het geluk heb ik gehad deze te mogen zien in het wild. Hieronder zie je een foto van de prachtige witte sifaka.

Momenteel staat 91% van 103 soorten lemurs op de rode lijst van dieren die met uitsterven bedreigd worden. Uit nieuwe onderzoeken is zelfs gebleken dat zij waarschijnlijk de meest bedreigde groep gewervelde dieren op aarde zijn. 

Lemurs leven alleen op Madagascar dus zijn uniek. Er zijn diverse soorten lemurs maar er zijn helaas al minstens 17 soorten uitgestorven sinds de komst van de mens op Madagascar 2000 jaar geleden. 

Oorzaken: 

·      Verdwijnen natuurlijke habitat (80% is verdwenen) door het kappen van bos: illegaal kappen van “rosewood” en “ebony” en verbranden van bos om vervolgens de grond te gebruiken voor gewassen. Echter door deze “slash and burn” agricultuur, treedt er uiteindelijk alleen maar uitputting en erosie op van de bodem waardoor er niets meer groeit.

·      Jacht op lemurs voor voedsel

·      Klimaatverandering

·      Lemurs worden uit de natuur gehaald om als "huisdier" te dienen

 Madagascar is een van de armste landen in de wereld. Mensen moeten rondkomen van minder 1 dan dollar per dag. De armoede en politieke instabiliteit heeft ertoe geleid dat er slecht milieumanagement is.  

Het is nu of nooit voor de lemurs. We hebben pas gezien met de Noordelijke witte neushoorn, dat als je niet op tijd handelt, een soort echt uitsterft. Voor hen kwam de hulp te laat. Ik heb zelf 2x rondgereisd in Madagascar en vond het echt een prachtig land met werkelijk unieke natuur. Daarom heb ik besloten geld in te zamelen voor het behoud van de natuur en de prachtige dieren die daar leven. Gezien de armoede is het belangrijk dat hier naar oplossingen wordt gezocht, waar de inwoners er ook bij gebaat zijn. Zonder medewerking van de inwoners is dit een verloren strijd.

Behoud van natuur gaat o.a. gepaard met voorlichting inwoners, zorgen voor alternatieven naar voeding (landbouw/vis kweken), herbebossing en gezinsplanning.

Een organisatie die zich al jaren enorm inzet voor de lemurs in Madagascar is de Lemur Conservation Foundation. Het ingezamelde geld zal daarom naar deze organisatie gaan. Zo weten we zeker dat het geld op een goede plek terecht komt.

 Wat doen zij?:

-       Fokprogramma van lemurs in een veilige omgeving

-       Educatie programma’s

-       Samenwerking met Nationale Parken in Madagascar

-       Beschermen Anjanaharibe-Sud Special Reserve (ASSR). Genominineerd UNESCO World Heritage Site, dit grote 280 vierkante km bergachtig regenwoud reservaat beschermd minstens 11 soorten lemurs, waaronder de kritiek bedreigde zwarte indri and silky sifakas, welke behoren tot 1 van de zeldzaamste dieren op aarde.

-       Activiteiten die LCF momenteel ondersteund in ASSR zijn:

·      Ontwikkeling van Camp Indri voor onderzoek en ecotoerisme

·      Evaluatie en vastleggen van lemur populaties en hun habitat

·      Populatie, Gezondheid, and Milieu Programma’s

·      Herbebossing

·      Training in betere landbouwmethodes

·      Milieu educatie

·      Verbeterde grensafbakening

·      Bevordering van fornuizen die op brandstof werken

·      Ondersteuning voor Madagascar National Parks (Andapa)

·      Ondersteuning en training van Malagasy studenten op de universiteit

·      Ondersteuning van Antanetiambo Nature Reserve

 

Bronnen:

https://vimeo.com/207474582 (interview met dr Erik Patel die zich al jaren enorm inzet voor deze lemurs, via hem kwam ik bij de lemur conservation foundation)

https://www.youtube.com/watch?v=mDr_HeT7WSw&feature=youtu.be

https://www.livescience.com/21592-madagascar-lemurs-endangered.html

https://news.mongabay.com/2017/03/will-madagascar-lose-its-most-iconic-primate/

http://abcnews.go.com/WNT/video?id=8206617

https://www.earthtouchnews.com/conservation/endangered/trouble-in-lemur-land-an-update-on-madagascars-silky-sifakas/

http://www.iucnredlist.org/details/18360/0

http://www.lemurreserve.org/madagascar/

http://lemurconservationnetwork.org/a-look-at-lemur-conservation-foundations-work-in-anjanaharibe-sud-special-reserve/

Marloes
31-01-2021

Wat top! Ik heb een donatie ontvangen van Mink die nog maar 9 jaar is en flessen heeft opgehaald hiervoor! Echt super van jou Mink! En de ringstaartmaki is zeker een geweldig dier! Ik heb ze in Madagascar regelmatig gezien met de kleintjes op hun rug :) Zodra doneeractie het geld heeft uitbetaald ga ik het meteen weer overmaken naar Lemur Conservation Foundation! Uiteraard mag je de actie ook delen op social media! 

 


Marloes
28-04-2020

Wegens corona is de situatie in madagascar echt kritiek. Het ecotoerisme is volledig weggevallen wat zeer grote gevolgen kan hebben voor de natuur. Gezien er zoveel dieren met uitsterven worden bedreigd en ook de nationale parken zo gevaar oplopen, hoop ik weer wat geld in te kunnen zamelen voor Madagascar. Ook zal ik dan weer zorgen dat het geld lokaal besteed kan worden! Alvast enorm bedankt!! 


Marloes
23-02-2020

Hierbij een update. Ondertussen heb ik een tijdje geleden het geld gestort naar de lemur conservation foundation. Ik heb het geld specifiek gestort voor projecten lokaal in madagascar, zodat het geld niet gaat naar uitbetaling van loon en dergelijke. Ik heb van hen reactie dat ze er enorm blij mee waren! Dr. Erik Patel die veel in Madagascar zelf werkt, heeft tevens een aantal video's en foto's gestuurd van hun werk en de lemurs daar! Ik ga spoedig even kijken hoe ik die ook erbij kan zetten op deze site! 

Ik ben jullie enorm dankbaar namens de lemurs en heb besloten deze actie voort te zetten, omdat er eigenlijk maar weinig zoogdieren zo ernstig bedreigd zijn als de lemurs en ze zijn gewoon zo ontzettend mooi en bijzonder! 
Het geld mbt de platformkosten van doneeractie.nl heb ik zelf uiteraard bijgelegd (340 euro heb ik zelf nog gestort), omdat ik wil dat alle donaties inderdaad bij de LCF terecht komen en nergens geld blijft hangen. 22 donaties
€ 3.605,00
Doel: € 5.000,00
72%