Realisatie Memorial Soesterberg

Realisatie Memorial Soesterberg | Geld inzamelen
 
 
We nodigen je van harte uit om eeuwig donateur te worden!

Precies veertig jaar lang was het 32ste Fighter Squadron van de Amerikaanse luchtmacht op Vliegbasis Soesterberg gestationeerd: van oktober 1954 tot juli 1994. Veel Amerikanen woonden met hun families op of rond de vliegbasis. Om ze te huisvesten verrezen in het dorp speciale wijken met de namen Apollo, Gemini en Mercury, die verwijzen naar het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

In tegenstelling tot veel andere Amerikaanse militaire installaties in de rest van Europa, waren deze wijken van Soesterberg volledig publiekelijk toegankelijk. Een aantal Amerikaanse kinderen kreeg les op de lokale Nederlandse scholen, wat een unieke sociale situatie voor hun ouders opleverde. Uit de aanwezigheid van de Amerikanen vloeiden liefdesrelaties en huwelijken voort tussen Nederlandse burgers en Amerikaanse militairen. Toen het 32ste in 1994 werd ontbonden en de Amerikaanse luchtmacht Vliegbasis Soesterberg verliet, had dit een enorme impact op alle betrokkenen. In sommige gevallen werden families zelfs opgesplitst.

Om de 40-jarige Amerikaanse aanwezigheid in Soesterberg te herdenken - een buitengewoon stuk van de culturele geschiedenis van ons dorp - startte een groep inwoners met speciale persoonlijke banden met deze periode het initiatief ‘SAM’: Soesterberg Air force Memorial. Dit initiatief wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling, met leden die het belang van deze unieke geschiedenis erkennen.

De missie van SAM is het realiseren van een monument (zie bijlage) in het centrum van Soesterberg aan de toeristische fietsroute (verwachting >10.000 bezoekers per jaar), waar iedereen deze buitengewone vier decennia kan (her)beleven: de periode waarin de aanwezigheid van deze Amerikanen - met hun uiteenlopende achtergronden en gewoonten - zo'n bijzonder onderdeel vormde van het leven in en om Soesterberg.

Om deze missie van "SAM" te kunnen realiseren zijn we als burgerinitiatief afhankelijk van donateurs. Donateurs die voor "eeuwig" verbonden willen zijn/blijven aan het gedenkwaardig monument. Of het nu gaat om een naamsvermelding voor nu of tientallen jaren daarna, een deelobject sponsoren of het anoniem ondersteunen, we bieden onze donateurs diverse mogelijkheden.

Vanaf € 30,00 heeft u al een vermelding op onze website en voor € 70,00 extra heeft u een eeuwige vermelding op het SAM monument in het centrum van Soesterberg.
Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
4 donaties
€ 140,00
Doel: € 35.000,00
0%

Deze actie is gesloten.