Projecten voor vrouwen en kinderen in Uganda

Projecten voor vrouwen en kinderen in Uganda | Geld inzamelen
 
 

Begin 2018 ben ik samen met mijn man in Uganda geweest om de vrouw te ontmoeten waar we al langer contact mee hebben en het werk te zien dat zij doet. De vrouw, Doris, is een krachtige jonge vrouw met een groot hart voor God en voor het leed in haar land. Doris strijdt voor de kinderen die vaak de dupe zijn van armoede of geweld. Ook bemoedigt Doris vrouwen die in armoede leven en er vaak alleen voor staan in het gezin.

We zamelen samen met Doris geld in voor de school die inmiddels draait. Door onderwijs en het doorgeven van de liefde van Jezus willen we verandering brengen bij de generatie die nu opgroeit zodat zij later andere keuzes zullen maken als hun ouders.

En we doen meer. Zo hebben we regelmatig projecten waar we aan werken en waarvan ik een update plaats op deze pagina. 
Het doel van deze (soms kleine) projecten is om Gods liefde te laten zien en daardoor de levens te zien veranderen van mensen die zo vaak in duisternis leven.

Soms plaats ik ook video's op YouTube voor een beter beeld op wat we doen. 


Hartelijke groet,

Imkea van de Pol

 

Imkea van de Pol
14-02-2024

De afgelopen tijd is er dankzij een mooie gift weer verder gebouwd aan het stenen schoolgebouw. Weer een stapje verder... nog even en het dak kan erop. 
wil je mee helpen bouwen? Ik hoor het graag!
Inmiddels komen er dagelijks 178 kinderen naar de school. Hier zie je ze: https://youtube.com/shorts/-rBGecXi0V8?feature=shared


Imkea van de Pol
15-06-2023

Superleuk! We hebben een mooie donatie mogen ontvangen waardoor we verder kunnen bouwen aan het stenen schoolgebouw! De fundering lag er al dus daar wordt nu op verder gebouwd.
In de tussentijd hebben de kinderen steeds les gehad in houten klaslokalen, maar om de vergunning te behouden moet er wel een stenen schoolgebouw komen. 

https://youtube.com/shorts/JHhll2qjgkQ?feature=share


Imkea van de Pol
01-03-2023

Dag allemaal, hierbij een korte update over hoe het nu gaat met het project.

We weten allemaal hoe belangrijk water is. De gemeenschap in Kidera is dan ook heel blij met de waterput die dagelijks veel gebruikt wordt! 

Er is in de laatste weken ook een diep gat gegraven die als toilet gaat dienen, een pit latrine. De school had nog geen eigen toilet dus dit is erg fijn! Er moet nog wel een hok omheen gebouwd worden en dan is het af 😃

Ook zijn we dankbaar dat de laatste oogst een succes was en mensen voldoende te eten hadden.

Op dit moment is het weer tijd om de grond om te ploegen voor een nieuw seizoen van zaaien en oogsten. Wil je meehelpen met een kleine gift voor zaden en kosten voor het ploegen of het realiseren van het toiletgebouwtje?
Ontzettend bedankt!

Groetjes Imkea


Imkea van de Pol
16-06-2022

Tijdens het afgelopen half jaar hebben we in Nederland 13 waterpompen mogen maken waarmee voldoende geld binnenkwam om een waterput in Kidera, Uganda te kunnen realiseren. In Kidera zal dit voorzien in drinkwater voor de school en de gemeenschap eromheen en dit water zal ook bijdragen aan betere oogsten in tijden van droogte. Dagelijks krijgen de kinderen op school een maaltijd en het is natuurlijk het mooist als dat voor een groot deel van eigen land kan komen! We zijn enorm blij met deze put en we zijn Stichting Barnabas ontzettend dankbaar voor de samenwerking! 

Het zou zo gaaf zijn als de school goed kan draaien op bijdragen van ouders, maar zeker door de afgelopen droogte en de enorme armoede in het gebied zijn er echt nog financiële middelen nodig om de 8 leerkrachten te betalen en de 176 kinderen dagelijks een maaltijd aan te bieden. Uw gift is dus van harte welkom!


Imkea van de Pol
28-03-2022

Yes! Na 7 maanden droogte is er eindelijk regen gevallen in Kidera! Daar zijn we erg blij mee, want door de lange droogte was de vorige oogst mislukt. Nu kunnen er weer nieuwe zaden de grond in ;-)

Binnenkort hopen we een waterput te kunnen boren in Kidera. Daarmee is de school minder afhankelijk van de regen en is de kans op een goede oogst dus groter. 

Wil je meehelpen om dit mogelijk te maken? Je gift komt direct bij de projecten waaraan we werken. Er zijn geen andere onkosten. 

Bedankt!


Imkea van de Pol
05-03-2022

Met regelmaat ontvangen we donaties en daar wil ik even "Dankjewel!" voor zeggen!

 


Imkea van de Pol
01-12-2021

Rond de kerstdagen organiseert Doris vaak iets extra's voor de gemeenschap in Kidera. Dit jaar willen we graag de eenzame ouderen in de gemeenschap een voedselpakketje aanbieden. Doet u mee met een extra donatie?

Alvast bedankt!


Imkea van de Pol
06-06-2021

Als het verbouwen van gewassen voor het grootste deel je bron van inkomen is ben je, als je geen toegang hebt tot voldoende water, totaal afhankelijk van het weer. Dit is zo in Kidera en hierdoor komt het regelmatig voor dat gezinnen niet rond kunnen komen. 
Dit werkt ook door richting de school die Doris probeert te runnen doordat ouders hun schoolgeld niet kunnen betalen.

We zouden graag zien dat de moeders ook andere vaardigheden ontwikkelen om niet alleen afhankelijk te zijn van hun akkerbouw. We denken dan aan verschillende vormen van handwerken of het maken van zeep om deze producten vervolgens te kunnen verkopen op de markt. Of vrouwen zouden kunnen leren hoe ze haren kunnen knippen en vlechten om zo inkomen te vergaren. 

Voor deze vaardigheden is training nodig. 
Wil je financieel helpen om trainers te kunnen uitnodigen? Voor vragen mag je me altijd benaderen!

Groetjes Imkea


Imkea van de Pol
03-05-2021

Ruim een jaar was de school in Kidera gesloten vanwege corona. Dat is erg lang en zowel de kinderen als de leerkrachten moesten weer erg wennen toen ze op 6 april weer open mochten, maar inmiddels gaat iedereen weer met plezier naar school!

 


Imkea van de Pol
28-02-2021

Het is weer tijd voor een update. 
De vorige keer schreef ik over de klompvoeten van John. John is geopereerd en over 2 weken mag het gips eraf. Ik hoop zo dat het zijn leven positief zal veranderen!

Waar ik jullie ook over wil schrijven is een andere actie die Doris heeft opgezet. Ik ben er erg enthousiast over!! Vele vrouwen in Uganda gebruiken tijdens hun maandelijkse menstruatie stukken oude kleding in hun ondergoed om het bloed op te vangen. Dit is natuurlijk helemaal niet hygiënisch en het werkt ook niet goed waardoor veel meiden thuisblijven van school, bang om door te lekken. Doris heeft iemand uitgenodigd om de vrouwen te leren om zelf uitwasbaar maandverband te maken. Op deze uitnodiging kwamen zo'n 80-90 vrouwen af wat de grote behoefte hierin laat zien! Zo'n 60 stuks zijn er gemaakt maar het materiaal is redelijk prijzig, het verband bestaat uit 4 lagen verschillende stoffen. Hier kunnen jullie iets zien van de bijeenkomst https://youtu.be/nsAyjJoEWmg

Willen jullie helpen om het mogelijk te maken dat elke vrouw naar huis kan gaan met een zelfgemaakt verband?

Een andere nood die ik zie is het gebrek aan goede anti muggennetten. Doris zelf heeft regelmatig malaria en ik hoor dat er regelmatig kinderen sterven aan malaria doordat medicijnen vaak te duur zijn. Dit kan relatief makkelijk verbeterd worden door aanschaf van goede netten waaronder men kan slapen. Helpen jullie mee om er een flink aantal te kunnen kopen?

Ontzettend bedankt voor het lezen van deze update en tof als je wilt helpen!

 

Groetjes Imkea

 


Imkea van de Pol
19-11-2020

Via verschillende wegen krijgen we soms giften en daar zijn we dankbaar voor!

Door de coronamaatregelen in Uganda is de school al lange tijd gesloten. Ondertussen bouwen we wel verder aan een goed stevig gebouw en is Doris ook bezig met andere projecten.

Ik schreef eerder over het project waarbij Doris vrouwen de mogelijkheid geeft een varken of geit te ontvangen en ze hen leert om voor het dier te zorgen en zodra er jongen geboren worden er één van de jongen terug gaat naar Doris om aan een ander te geven. Inmiddels heeft Doris 5 geiten en 1 varken kunnen onderbrengen!

De moeders van de kinderen op onze school hebben het vaak erg zwaar doordat veel mannen hun verantwoordelijkheid niet nemen binnen het gezin. Veel van de vrouwen zijn alleen afhankelijk van het verbouwen van voedselgewassen en dat is soms erg onzeker. Soms mislukt de oogst en is er honger of er is in geval van ziekte van een van de kinderen geen geld voor medicatie. Doris zet zich in voor deze vrouwen en wil hen helpen groeien in geloof en ook bij het goed organiseren van hun inkomsten en uitgaven zodat de vrouwen beter voorbereid zijn op moeilijke tijden. Doris wil graag groepen vrouwen vormen die van elkaar kunnen leren en die zo nodig kleine leningen kunnen krijgen.

Een ander punt waarbij we jouw hulp kunnen gebruiken is John. Doris kwam deze jongen tegen in een omliggend dorp. John die 7 jaar oud is, is geboren met klompvoeten en hoewel Doris weet dat ze niet iedereen kan helpen raakte deze jongen haar erg. Hij zag er erg eenzaam en verdrietig uit en wat zou het mooi zijn als deze jongen normaal zou kunnen lopen! Doris is met John naar het ziekenhuis geweest en zij hebben aangegeven dat een operatie mogelijk is. Graag zouden we deze jongen willen helpen. Help je mee?


Imkea van de Pol
06-06-2020

We zijn weer een aantal maanden verder en wat is er weer veel gebeurd!

Covid-19 heeft wereldwijd een grote impact, ook in Uganda. Hoewel er weinig slachtoffers zijn heeft het virus wel grote gevolgen voor de bevolking doordat voedselprijzen zijn gestegen en reizen, en ook werken door de lockdown niet mogelijk was. 

Toch heeft Doris in de afgelopen tijd veel kunnen betekenen in Kidera. Er zijn schooluniformen gemaakt voor de kinderen en er is begonnen met het bakken van bakstenen voor een meer permanent schoolgebouw. De fundering van 7 klaslokalen is inmiddels klaar.
Van steen is er inmiddels ook een kantoor/winkeltje gebouwd van waaruit spulletjes verkocht worden maar waar Doris ook kan praten met vrouwen die graag verbetering in hun situatie zouden zien. Deze vrouwen kunnen bijvoorbeeld een varken of een geit krijgen die ze leren verzorgen en zodra er jongen geboren worden krijgt Doris er daar een van terug om weer aan een ander te geven. Op dit moment heeft Doris 1 varken kunnen kopen om mee te beginnen. Het plan is om ook een geit te kopen en zodra deze dieren jongen hebben gekregen kan dit project van delen van start gaan.

Een oude vrouw die bij Doris op haar pad kwam is enorm geholpen met een bed (ze sliep op houten planken) en Doris heeft deze vrouw ook kunnen helpen aan een beter onderkomen. Wat was de vrouw hier dankbaar voor!
Helaas zijn er zoals deze vrouw meer alleenstaande ouderen die het zwaar hebben, maar met een paar kleine veranderingen kan het leven van deze mensen zoveel beter worden. Wat ik ook zo mooi vind is dat we niet alleen helpen met materiële spullen, maar dat Doris ook de tijd neemt om met de mensen in nood te praten en hen te bemoedigen en nieuwe hoop geeft.

Er wordt ook veel groente verbouwd, mais, zoete aardappel... De bonen oogst en de zoete aardappel oogst zijn dit jaar goed gelukt, daar zijn we blij om!

We zijn blij met alle hulp, dus als u een gift wilt doen zal die zeker goed worden besteed.


Imkea van de Pol
12-11-2019

Kerstactie

Vorig jaar tijdens kerst heeft Doris de kinderen in Kidera extra verwend. Er waren spelletjes, er was taart en limonade en het kerstverhaal werd voorgelezen.
Dit jaar wil Doris de kerstperiode ook weer gebruiken om licht te brengen in deze gemeenschap waar zoveel duisternis is en zij is ook van plan om naast een feestelijke maaltijd een film te vertonen over het leven van Jezus waar de volwassenen ook bij zullen zijn.

Helpt u mee?


Imkea van de Pol
02-10-2019

Stapje voor stapje

We zijn erg dankbaar voor de giften en wat we daarmee hebben kunnen doen:

Maandelijks krijgen de leerkrachten van de school een salaris als er voldoende geld is. Gelukkig lukt het nu aardig om hen maandelijks iets te geven.

Met een gedeelte van de giften heeft Doris hout weten te kopen, dit hout is gedeeltelijk voor de bouw van de school en gedeeltelijk om op te koken, de kinderen krijgen namelijk ontbijt en de oudere kinderen ook lunch op school. Het hout is zoals ik schreef dus ook voor de bouw en inmiddels is de keuken voor de nieuwe school gebouwd. Alleen de deuren moeten er nog in en dan is dit gedeelte klaar.

Er is een stuk grond is bewerkt waarin zoete aardappel is geplant. Als alles goed gaat zal er in dec/jan geoogst kunnen worden. Vorig jaar mislukte dat door lang aanhoudende droogte, maar we hopen dat het nu gaat lukken om een mooie oogst binnen te halen.

Wat we nog erg graag willen doen is wat speeltoestellen zoals schommels neerzetten voor de kinderen om mee te spelen.

stapje voor stapje komen we steeds verder.

Bedankt voor uw meeleven!

 


Imkea van de Pol
15-06-2019

Ik ben geraakt door de donaties die we mogen ontvangen. Heel hartelijk bedankt daarvoor. Er is veel werk te doen in de gemeenschap waar Doris werkt, dus het geld wordt goed gebruikt!

Er zijn een aantal vragen die mensen vaak stellen aan Doris. Ik zal er een paar noemen en haar antwoord erop:
-Hoe is het leven daar in Uganda?
Uganda is een groot land met ook grote verschillen in arme en rijke gebieden. Kidera, de regio waar Doris werkt is heel erg arm. Mensen leven van het eten dat zij voor henzelf verbouwen en zijn daardoor erg kwetsbaar in het geval er geen goede oogst is. Er is verder weinig werk. Er was tot nu toe geen school dus geen onderwijs voor kinderen. Mannen zijn gewend om meerdere vrouwen te hebben, soms wel 4 of 5 die allen in een eigen hutje op het erf van de man wonen. De vrouwen hebben geen stem en worden geacht om voor de kinderen en verbouwing van voedsel te zorgen en hun man tevreden te houden. Er is één waterpomp in de gemeenschap waar vaak lange rijen voor staan, zeker in droge periodes is dat een probleem.

-Wat is de grootste moeite?
De grootste moeiten zijn gebrek aan voeding en gezondheidszorg, de liefde die vaak ontbreekt in de gezinnen. Er is competitie onder de vrouwen onderling waarbij vaak witchcraft wordt gebruikt.

-Waar hebben de mensen behoefte aan?
Ten eerste hebben mensen nodig dat ze de liefde van God persoonlijk leren kennen en daardoor leren Hem en elkaar lief te hebben. Daarnaast is er behoefte aan de basics zoals voeding, want kinderen horen niet met honger naar bed te gaan en als ze ziek zijn zouden ze naar een dokter moeten kunnen gaan.

-Hoe ben jij (Doris) zo betrokken geraakt?
Doris komt zelf uit een rijker gedeelte van Uganda, maar heeft zelf een erg moeilijke jeugd gehad nadat haar vader zijn vrouw en kinderen het huis uit stuurde en zij op straat terecht kwamen. Toen zij, doordat ze haar man leerde kennen, terechtkwam in Kidera en zag hoe de mensen daar leefden raakte dat haar erg en hoewel ze zelf weinig had voelde ze zich door God geroepen om voor een kind te zorgen, en later nog één, en nog één.... zo is het langzaam uitgegroeid tot de situatie waarin we nu zijn.

-Wat zijn jullie plannen?
We hebben nu een eigen stuk grond waarop begonnen is een school te bouwen. Daarnaast willen we graag een huis bouwen waar de meest kwetsbare kinderen, die echt niet meer thuis kunnen wonen een plekje vinden om 'thuis' te noemen. We geloven in verandering. Daarom willen we graag de volwassenen helpen om God te leren kennen door in kleine groepen hen bekend te maken met het evangelie en hen te leren dat er een God is die om hen geeft en dat ze waardevol zijn en ook talenten hebben gekregen die ze moegen ontdekken en ontwikkelen. In groepen kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag gaan achter een naaimachine of met het kappersvak. Op school willen we kinderen leren wie Jezus is en hoe Hij wil dat we met elkaar omgaan.


Imkea van de Pol
09-05-2019

Inmiddels zijn we alweer een tijdje verder en kan ik vertellen dat de grond afbetaald is en er begonnen is met het bouwen van een eigen school. De school in de tijdelijke ruimte loopt heel goed. 

Op 20 april werd het gebied vlakbij onze school getroffen door een storm. Veel huizen werden met de grond gelijk gemaakt en een aantal mensen kwam om het leven.  ( https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1499088/dead-storms-wreak-havoc-buyende-kamuli)
We zijn dankbaar dat geen van de schoolkinderen werden getroffen en dat de school geen schade heeft. Toch heeft de hele regio wel last van de gevolgen van de storm, velen zijn dakloos en zitten zonder electriciteit en voedsel.

Graag zouden we iets voor deze mensen in nood betekenen.


Imkea van de Pol
19-06-2018

Inmiddels is er veel gebeurd. Doris heeft een school opgezet, in een ruimte die we huren, waar ook kinderen uit het dorp welkom zijn. Veel kinderen die niet naar school konden kunnen nu voor een heel klein bedrag toch naar school. Een aantal van hen wordt gesponsord door vrienden van Doris uit Uganda, wat fijn! Wil je ook een kind sponsoren voor een klein bedrag per maand?
Ik hoor het graag!

We zijn nog aan het sparen om de grond helemaal af te betalen, en op die plek een school te bouwen voor alle kinderen en een woning waar de kinderen kunnen wonen die echt niet meer thuis kunnen wonen.
Ook hiervoor zoeken we nog mensen die mee willen helpen om dit te realiseren. Ik hoor het graag van je!

 

Hartelijke groet!22 donaties
€ 549,00