Orthopaedic camp Kumi Hospital

Orthopaedic camp Kumi Hospital | Geld inzamelen
 
 
Help ons kinderen de kans bieden op een operatie tijdens het orthopaedic camp in Kumi

UPDATE:

Wij willen iedereen enorm bedanken voor de donaties! Tijdens het orthopaedic camp hebben wij 25 van de in totaal 76 uitgevoerde operaties kunnen betalen met het opgehaalde bedrag. Namens alle geopereerde kinderen en hun families bedankt!

 

Wij zijn Lieke Kursten en Rixt van der Ende, studenten geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel lopen wij ons coschap tropengeneeskunde in Kumi Hospital, in Uganda.

Van 9 tot 23 januari 2017 vindt in Kumi hospital een 'orthopaedic camp' plaats. Twee Nederlandse orthopedisch chirurgen komen gedurende deze twee weken kinderen met afwijkingen aan het bewegingsapparaat opereren. Een voorbeeld van een standsafwijking van de voet die door de chirurgen geopereerd kan worden, is een klompvoet. Een minder bekend ziektebeeld dat hier erg veel voorkomt en relatief makkelijk te behandelen is, is 'gluteal fibrosis'. Deze aandoening wordt veroorzaakt door injecties met quinine, in het verleden de behandeling van malaria bij kinderen. Door overbehandeling en het injecteren op verkeerde plaatsen worden spieren 'aangevallen', de spieren verliezen hun functie en worden harder, dit wordt in medische termen fibrose genoemd. Aangezien kinderen hier vaak een injectie krijgen in hun bil, is de musculus gluteus meestal de aangedane spier. Ongeveer de helft van de kinderen die behandeld zijn met quinine injecties, heeft gluteal fibrosis ontwikkeld. De impact hiervan is groot, want deze spier wordt door kinderen in Uganda intensief gebruikt. De musculus gluteus heb je nodig bij hurken: een beweging die van pas komt bij een toiletbezoek, een schooldag en het nuttigen van een maaltijd (houd in gedachten dat stoelen hier schaars zijn). 

Een operatie tijdens het camp kost 300.000 UGX (ongeveer €75) en wordt door de patiënt zelf betaald. Dit bedrag is al een stuk lager dan de kosten van een dergelijke operatie buiten het orthopaedic camp, maar nog steeds voor veel families onbetaalbaar. 

Wij willen graag een steentje bijdragen en ook kinderen die een operatie niet kunnen betalen de kans geven tijdens het orthopaedic camp geopereerd te worden. Op deze manier kunnen de orthopedisch chirurgen in twee weken tijd zo veel mogelijk kinderen opereren en wordt het orthopaedic camp een succes. Wij hopen dat jullie ons hier mee kunnen helpen!

Alvast heel erg bedankt voor jullie bijdrage, uiteraard houden wij jullie op de hoogte en voor meer vragen kunnen jullie ons altijd een berichtje sturen!

Lieke Kursten en Rixt van der Ende

P.s. De website van Kumi Hospital is http://www.kumihospital.org/. 

 

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
67 donaties
€ 2.875,00

Deze actie is gesloten.