Help mee om de vluchtelingen een waardiger leven te geven!
Zoals jullie weten is er een vreselijke vluchtelingencrisis gaande. Een groot deel van de vluchtelingen uit onder andere Syrië probeert Europa te bereiken via de Griekse eilanden. Een van die eilanden, Lesbos, is op dit moment compleet overbelast. Wij (Paco Kuit, Paul Hospers en Ralph de Boer) vertrekken over twee weken naar Lesbos om vrijwilligerswerk te doen. Vanaf 5 februari sluiten wij ons een maand aan bij de vrijwilligersorganisatie Movement on the Ground (MOTG), die hulp en ondersteuning biedt in het kamp Kara Tepe.
Vluchtelingen op Lesbos
Toen de oprichters van de organisatie MOTG voor het eerst naar Lesbos gingen in 2015 was de vluchtelingencrisis op zijn hoogtepunt. Van de 600.000 vluchtelingen die Europa binnenkwamen dat jaar, arriveerden er 379.000 via Lesbos. Het aantal vluchtelingen dat via Lesbos en de zogenaamde Balkanroute naar Noord-Europa ging, daalde drastisch door de Turkije-deal in 2016. In deze deal zou Turkije voor betere opvang van vluchtelingen op het vasteland zorgen en de EU zou op haar beurt vluchtelingen vlotter opnemen of terugsturen. Ondanks deze afspraak zitten mensen gemiddeld twaalf maanden vast op Lesbos in afwachting van een beslissing over hun lot. En doordat ook Turkije erin lijkt te falen om voor een goede opvang van vluchtelingen te zorgen, blijven mensen de zee oversteken naar Lesbos. Dit betekent dat het eiland opnieuw onder spanning staat aangezien al deze vluchtelingen hulp nodig hebben in de vorm van voedsel, onderdak en comfort.
Kara Tepe en Kamp Moria
Op het moment is Lesbos overbelast door het hoge aantal vluchtelingen. Vooral kamp Moria is zwaar overbevolkt. Waar eigenlijk maar plek is voor 2300 mensen slapen er nu 5500 in de barakken en tenten. De omstandigheden zijn daar zo slecht dat mensen nog liever buiten dan binnen het kamp slapen.
Het Kara Tepe kamp, waar wij vrijwilligerswerk gaan doen, is minder overbevolkt en wordt gebruikt als overloopkamp. Hier verblijven vooral de meest kwetsbare vluchtelingen. Binnen deze groep vallen gezinnen met jonge kinderen, ouderen en zieke mensen. Momenteel resideren er 1200 vluchtelingen in het kamp.
Maaltijden, activiteiten en ondersteuning
De groep van MOTG die in 2015 aan de kust stond om de vluchtelingen op te wachten met warmte, voedsel en EHBO is uitgegroeid tot een organisatie die momenteel meerdere projecten heeft lopen op Lesbos. Zo zijn ze erin geslaagd om een “Food Truck” naar Lesbos te brengen waarmee ze zo’n 10.000 maaltijden per dag kunnen bereiden. Ook loopt er een voetbalproject voor de jeugd in samenwerking World Street Football. Het doel is dat kinderen hier hun energie kwijt kunnen maar ook dat ze kunnen socializen en levenslessen krijgen via de sport. In het Kara Tepe kamp staat een community center waar wij in de aankomende maand vrijwilligerswerk zullen doen. Dit kan gezien worden als een soort buurthuis voor de 1200 mensen die er momenteel zitten. De plek brengt warmte in de winter en schaduw in de zomer. Iedere dag zijn hier activiteiten voor kinderen en het centrum is ook vooral bedoeld voor community building. Filmavonden, muziek en dans zijn andere voorbeelden van activiteiten die georganiseerd worden. We voegen ons voor vier weken bij een team van twaalf vrijwilligers. MOTG heeft ons verteld dat geen dag hetzelfde zal zijn, maar we zullen ons vooral bezig houden met het organiseren van activiteiten in het community center.
Helpen jullie mee?
Er is nog veel nodig om de vluchtelingen op Lesbos een waardig leven te bieden. Daarom willen we, naast ons vrijwilligerswerk, via crowdfunding geld inzamelen voor Kara Tepe. In overleg met MOTG zullen we beslissen hoe het ingezamelde geld het best benut kan worden. Zo kunnen we bijvoorbeeld jassen, mutsen, babywagens, lesmateriaal etcetera aanschaffen. MOTG vraagt ons ook om de eventuele inkopen op Lesbos zelf te doen zodat we toch nog ons steentje kunnen bijdragen aan de lokale Griekse economie. We zijn jullie heel erg dankbaar als jullie dit initiatief willen ondersteunen.