Amsterdam klaar voor de Gebarenboot
Dromen waarmaken
Rudy Plijter is doof geboren maar daarvan is nauwelijks iets te merken. Gehoorapparaten draagt hij niet meer vanwege een hevige ruistoon in zijn oren. Het vermogen om te verstaan door “het zien wat mensen zeggen” is daardoor zó versterkt dat hij alles redelijk goed meekrijgt bij gesprekken. De mensen die hem kennen houden goed rekening met hem. Zijn levenservaringen hebben hem rijk gemaakt en gevormd tot datgene wat hij nu is.
Een levensgenieter, staat écht klaar voor iedereen, leeft mee met velen die het ‘minder’ hebben en soms te goed van vertrouwen. Kortom, een mooi mens met het hart op de juiste plek en een echte knuffelaar want je krijgt meestal een heuse huge bij het begroeten van zijn persoon. Soms ook een tikkeltje eigenwijs en daardoor ontstaan er soms mooie en interessante discussies. Híj is vader van twee prachtige zonen waarvan hij hoopt dat zij ook het gen van het watergebeuren hebben.
De Gebarenboot is al ruim drie jaar operationeel in de Amsterdamse grachten. En dat gaat heel goed. Er is bij het ontstaan van deze boot een hoop aan vooraf gegaan. Het zat in Rudy’s bloed om te willen varen. Dat hij een boot wilde stond al vast toen hij jong was. Het is met een paplepel ingegoten door zijn vader waarmee hij menig avontuur heeft mogen meemaken. Niet alle tochten op het water waren even leuk. De wilde stormen waarbij het watervest in sommige gevallen even ‘zoek’ was, heeft hij mogen doorstaan. Ook zijn tijd in Suriname hebben zijn ervaringen rijker gemaakt en hij heeft daardoor een goed inzicht verkregen in het veilig bereiken van de wal. Het verhaal van nachttochten in een kano waarbij vuurvliegjes het geheel bijna wonderbaarlijk maakten is menig keren verteld. De luisteraars zitten hierbij soms gekluisterd in de stoel.
Op latere leeftijd was een aankoop van een woonschip in Den Haag ook onderdeel van het watergebeuren. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam en later kwam er dan ook daadwerkelijk de drive om te willen rondvaren. Dus….er moest een boot komen. Deze was snel gekocht en een naam verzinnen was maar een kort nadenkertjes-moment geweest. Het eerste wat er in hem opkwam was: Ik ga hem de ‘Gebarenboot’ noemen.
Na een korte periode van research bij familie, vrienden en collega’s was hij eruit. Ik ga beginnen met het rondvaren bij de mensen die het dichtst bij me staan. Het doel werd: Rondvaarten organiseren voor specifieke doelgroepen. En laten we eerlijk zijn: waar vind je de meeste waterwegen die ook nog eens midden in een historische stad te zien zijn? Amsterdam is hier bijna uniek te noemen als het gaat om rondvaarten.
Bekendheid krijgen
Een deel van de naam van de boot zei het al, “Gebaren” Dit kon hij al gauw linken aan Doven en slechthorenden. Oftewel: mensen met een gehoorbeperking.
"De reguliere rondvaartboten zijn nl heel ongeschikt vanwege het feit dat de groepen te groot zijn en datgene wat wordt verteld vaak niet verstaanbaar is’.
De try-out van de eerst vaartocht was een groot succes. Met name zijn allerbeste vrienden en familieleden hebben de vuurdoop mogen ervaren. Hierbij raakte Rudy gesterkt in het feit dat dit het wel eens een gat in de markt kon zijn. Hij zorgde ervoor dat hij gezien, gehoord en gelezen werd. Al snel stroomden de aanmeldingen binnen. Social-media is hierbij een onmisbaar fenomeen geweest. Ook de kranten zijn bereikt.
Inmiddels hebben velen uit alle delen van Nederland, maar ook van de wereld hebben reeds de revue gepasseerd. Rudy ‘goes International’ zou je bijna willen denken. Velen hebben al mogen proeven van de sfeer aan boord en de nodige indrukken gekregen van Amsterdam.
De vaartochten beginnen- en eindigen bij de Lijnbaan gracht waar een zeer stevige steiger ervoor zorgt dat de gasten veilig kunnen in- en uitstappen. De routes die worden gevaren kunnen zeer uiteenlopend zijn.Doordat men bij het instappen eigenlijk al in de omgeving van de grachten zit, is men al gauw geprikkeld door al dat moois: Bruggen, grachtenpanden, pakhuizen, woonboten….het kan niet op! Een uur volstaat dan vaak ook niet . In de zomermaanden is Amsterdam een lust voor het oog maar ook de wintertijden hebben hun charmes. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘het Lichtfestival’ wat een jaarlijks terugkerend fenomeen is.
De uitleg over Amsterdam geschiedt in gebaren. Dat is voor mensen met een gehoorbeperking vaak fijn want er wordt direct begrepen waar het om gaat. Er zijn onder de gebaren, net als bij spreektaal, dialecten. En toch kan er snel een link worden gelegd met het gebaar wat voor een ieder ‘nieuw’ lijkt. Lichaamstaal werkt namelijk ook mee. Door de combinatie van gebaren en mimiek gaat het prima. Daarvoor is het vermogen om met gasten uit de hele wereld te communiceren groot.
Met landen zoals China, Vietnam, Colombia, Brazilië, Noorwegen is het daardoor mogelijk om een goed gesprek aan te gaan. Hoe mooier kan je het hebben..??
Niet alleen doven en slechthorenden zijn welkom op de gebarenboot. Het is ook een streven om iedereen te mogen verwelkomen. De diversiteit staat bij Rudy in een hoog vaandel. Inmiddels is Rudy een bekendheid in de grachten bij andere boten en wordt er al getracht naar hem te reageren in de door hun bedachte gebaren. Erg leuk dat men dit probeert.
Het realiseren van groei
Het enthousiasme van de kapitein is bij deze vaartochten groot en laat zien dat er een hart voor de zaak is. De brede mensenkennis van Rudy maakt het varen in Amsterdam tot een onvergetelijke ervaring. Hij voelt de groep goed aan en weet gauw de behoeftes van de klanten te peilen. Niet iedereen wil hetzelfde. De ene wil echt alles over de stad weten en de ander is al tevreden met het uitzicht wat ze krijgen. Er zijn ook leermomenten waarbij niet alles tot in details bekend is over de stad. Dat wordt gauw opgezocht en meegenomen als info voor volgende tochten.
Rudy realiseert zich dat zijn bedrijf uniek is. Ook mede door de reacties van zijn gasten heeft hij zichzelf als het ware op de kaart gezet.Na drie jaar is het duidelijk geworden dat de behoeftes van de klanten groter worden. Het netwerk van mensen met een beperking breidt uit. Er is namelijk ook vraag naar vaartochten voor mensen in een rolstoel. Vanwege het feit dat zijn huidige boot daarvoor niet geschikt is vindt hij jammer. Hij moet dan ‘nee’ verkopen. Het voelt voor Rudy dan alsof deze mensen geen recht hebben op een mooie vaartocht door Amsterdam. Natuurlijk is dat niet zo…maar uit veiligheidsoverwegingen kan hij er gewoon nog niet aan beginnen.
Innovatief
‘Stilstaan is achteruit gaan’. Deze zin spookte de hele tijd door zijn hoofd.
Rudy had inmiddels grondig onderzoek gedaan om te kijken of er andere mogelijkheden waren voor het rolstoel-toegankelijk maken van zijn boot. Dit bleek gewoon onmogelijk. De boot ligt te laag op het water.
Gelukkig bestaat er internet en zodoende kwam hij er ook achter dat er andere type boten zijn, ook zeer geschikt voor het varen in Amsterdam én met de mogelijkheid om rolstoelen te vervoeren. Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat hij zijn vrienden erbij betrok om bevestigd te krijgen dat zijn idee dé oplossing was voor zijn nieuwe wens: de Pontonboot. Dit type schip (of boot) is nog niet veel te zien en vaak van buitenlandse origine. Ze worden vaak op meren of rivieren gebruikt en hebben een hoog zitcomfort. De indeling van een dergelijke boot kan zo worden gerealiseerd dat er ruimte is voor rolstoelen. Ook de medereizigers kunnen meevaren en zodoende is de kans dat een uitje van familieleden waarbij een rolstoel aanwezig is, alsnog mogelijk! Deze ontdekking stemde Rudy heel vastbesloten. Die boot is een mooie opvolger van zijn huidige boot.
Benodigd
Mijn vraag aan een ieder die dit leest en begaan is met mijn plan is om het doel te realiseren voor de aankoop van een boot waarbij ik een hoop mensen blij kan maken. Mijn doel is om dit goed aan te pakken en de mensen met regelmaat op de hoogte te stellen van de behaalde resultaten met betrekking tot de aankoop van de boot. Ik wil transparant blijven en het vertrouwen bij iedereen behouden.
Het bedrag waarmee ik mijn droom wil realiseren is € 25.000,-
Euro 25.000,- totaalbudget
Euro 17.000,- Ponton (boot)
Euro 2.000,- transport
Euro 2.000,- Invoerrechten (douane etc.)
Euro 2.000,- Overkapping (voor varen bij minder weer)
Euro 2.000,- Motor, zwemvesten reclame etc.
Het gebruik maken van een crowdfunding is voor mij een nieuwe en intensieve ervaring. Er is veel te doen en intussen werk ik ook nog full-time bij een groot bedrijf. Er is een kleine team van bekenden die mij bijstaan. Zij helpen onder andere met de campagne-video, de teksten, de planning, het social media bereik, de PR, de campagne updates, de opvolging, etc. Zij zullen ook belangeloos hierbij meewerken.
Ik wil het ook niet te complex maken. Het moet een helder en georganiseerde periode worden. Ik geloof erin en weet dat velen om me heen begaan zijn. Dat is de positieve kracht achter dit mooie project .
Met alle hoop dat deze crowdfunding een succes wordt om zo mijn plannen te realiseren .
Met alle dank voor uw inzet.
Rudy Plijter