Geld inzamelen | Mother's Heart Uganda
 
 

Mother's Heart Uganda

Help mij met het bouwen van de school. Kijk ook bij de updates.

Jeremiah Mbulamani is de oprichter van Mother's Heart in Bungokho Mutoto. Dit is een klein dorp net buiten Mbale, Uganda. Jeremiah heeft Public Health gestudeerd aan de universiteit van Kampala en voor zijn afstudeerscriptie onderzoek gedaan naar de gezondheid van zwangere vrouwen in Mutoto.

Tijdens zijn onderzoek kwam nog eens duidelijk naar voren dat er in deze arme gemeenschap veel baby's en moeders overlijden, veel vrouwen zijn nooit naar school geweest en is er veel armoede binnen deze community. Er is geen stromend water en er zijn geen wc's. Daarnaast ligt het dorp erg geïsoleerd door het heuvelachtige terrein en de onverharde weg. In tijden van regen is de weg onbegaanbaar voor de zwangere vrouwen om naar een kliniek of ziekenhuis te gaan.

Na zijn diploma besloot Jeremiah om zelf in Mutoto boven op de heuvel te gaan wonen om daar de community te  helpen. Van zijn spaargeld heeft hij een stukje grond gekocht en daar een huis op gebouwd met de prachtige naam Golden Hill. Daar woont hij nu met zijn vrouw Kate en zijn 2 zoontjes Jesse van 4 en Josef van 2 jaar. Zonder stromend water, zonder wc, sinds kort ook zonder elektricitiet en met een latrine achter het huis. Deze ene latrine wordt ook gebruikt door de 172 schoolkinderen.

Begin 2017 heeft Jeremiah Mother's Heart Uganda opgericht voor "safe motherhood", "formal education", "hygiene & nutrition", "rehabilitation of disabled children" en "HIV/Aids awareness".

Om de cirkel van armoede en ongeletterdheid te doorbreken is als eerste onderwijs nodig. In mei 2017 is Jeremiah begonnen met een schooltje direct op het stukje grond achter zijn huis. De school bestaat 4 lokaaltjes gemaakt van houten palen, golfijzeren platen en een rij houten bankjes en draagt de naam The Golden Hill Academy. Daar komen 172 kinderen nu iedere dag naar school en krijgen les van 8 onderwijzers. Deze onderwijzers komen ook allemaal uit het dorp zelf.

Zijn droom is nu eerst een school van echte stenen bouwen, met tafels en stoelen en buiten een speelplaats met een schommel, een klimrek en een wip. De tweede stap is de bouw van een kleine kliniek, waar met name voorlichting en zorg voor moeder en kind zal worden gegeven. Met deze projecten is al een start gemaakt, de funderingen zijn gelegd.

 Ik heb veel gezien en vooral geleerd dat alleen geld doneren niet goed is. De dorpsbewoners zelf moeten ook betrokken worden en daadwerkelijk in beweging komen. En dat gebeurt hier. Van het geld van de donaties zal bouwmateriaal gekocht worden, de kliniek zal geheel op vrijwillige basis gebouwd worden. De bouw van de school zal wel betaald worden van de donaties, maar gedaan worden door mensen uit het dorp, wat weer zorgt voor werkgelegenheid.

Ik heb van half mei tot begin juli 2018 bij Jeremiah en Kate in huis gewoond en deel uitgemaakt van het gezin en deze gemeenschap en met eigen ogen gezien wat deze mensen tot stand proberen te brengen. Ik heb enorm veel bewondering en respect voor wat zij al bereikt hebben met de weinige middelen die ze hier hebben. Ik heb hun beiden een mobiele telefoon en een wifi hotspot gegeven, zodat rechtstreekse communicatie mogelijk blijft en ik het project kan blijven volgen en ondersteunen op afstand. En volgend jaar ga ik er weer heen om met eigen ogen te zien wat er gedaan is op de Golden Hill.

Help mee met het bouwen van de school. Het geld van de doneerrekening gaat niet direct naar Uganda, maar komt eerst op een rekening die op mijn naam staat. Vooraf bespreek ik met Jeremiah en Kate wat de volgende stap is in de bouw van de school en hoeveel dit gaat kosten. Het geld zal dus niet in 1 x naar het project gaan, maar stap voor stap.

Ik zal iedereen regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen door middel van filmpjes en foto's.

Zonder jullie hulp gaat het niet lukken, zelfs een klein bedrag maakt al een groot verschil!

Dank je wel voor je hulp!  

Marja

Ik heb tijdens mijn verblijf daar dagelijks geschreven over wat ik meegemaakt heb. Het is een heel leuk en lang verhaal geworden. Wil je het graag lezen, stuur dan een mail naar marja.poot@live.nl. Heb je vragen, tips, advies, ervaringen die je wilt delen ... heel graag, alles is welkom!

Marja Poot
20-07-2018

Nieuw filmpje over De kinderen van Mothers Heart Uganda

De 52 tassen en 45 slingers die ik meegnomen had uit Uganda zijn allemaal al verkocht.

Heel erg bedankt!  Dit heeft totaal 1000 euro opgebracht.

Aan de hand van de begroting die Jeremiah gemaakt heeft kan er weer verder gebouwd worden. 

Tijdens mijn verblijf is begonnen met de bouw van de nieuwe school. De fundering is gelegd voor de bouw van 2 klaslokalen. 

Filmpje De bouw van de school deel 1

Jeremiah houdt mij via de whats app op de hoogte van de voortgang van de bouw. 

Dus binnenkort zal aflevering 2 van de bouw van de school hier verschijnen, hou deze pagina dus in de gaten.

Lieve groet, 

Marja

  

Laat een reactie achter

38 donaties
€ 2.035,00
Doel: € 10.000,00
20%