Moluks Monument te Alphen aan den Rijn

Moluks Monument te Alphen aan den Rijn | Geld inzamelen
 
 

Moluks Monument te Alphen aan den Rijn

Inzamelingsactie t.b.v. een Moluks Monument te Alphen a d Rijn

De doelstelling van dit project is om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van een monument ter nagedachtenis en als eerbetoon aan de 1e generatie Molukkers, die hier 70 jaar geleden  in Nederland aankwamen.

Het monument zal symbool staan voor onze Molukse identiteit en het verhaal van ons bestaan hier in Nederland. Een monument dat staat voor de normen en waarden die zij hun kinderen en kleinkinderen hebben meegegeven. Het behoud van de Molukse cultuur in de Nederlanse samenleving. Een duurzaam monument dat het ultieme symbool is voor een tijdelijk verblijf dat uiteindelijk voor altijd is gebleken.

Een rotsvast monument dat door hun nazaten aan hen geschonken zal worden uit eerbied, opdat wij hen nooit zullen vergeten en koesteren. Een gedenkplek waar volgende generaties stil kunnen staan bij de oorsprong van hun bestaan hier in Nederland. Een plek van besef dat bij iedereen, van welke afkomst dan ook, vragen zal oproepen en naar de antwoorden rondom de eeuwenoude Moluks-Nederlandse geschiedenis zullen leiden.

De in de Molukse volksmond genoemde 1e generatie is de groep van 4000 ex-KNIL Ambonezen en hun gezinnen die in 1951 op dienstbevel naar Nederland zijn gekomen. De overtocht per boot duurde een maand lang en nam hen langzaam mee van het tropische klimaat naar het voor hun onwennige immens koude Nederlandse klimaat. Ze kwamen met de gedachte dat dit tijdelijk zou zijn, max 6 maanden was de veronderstelling. De Nederlandse overheid had namelijk een terugkeer naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken beloofd. Allemaal hebben zij familie, vrienden en in vele gevallen ook hun kinderen achter moeten laten, omdat er geen plek was op de boot. Hun hele hebben en houden moesten zij meenemen in een koffer van 40cm x 40cm x 90cm. Zonder medeweten vooraf werden zij direct na aankomst ontslagen en gehuisvest in oud concentratiekampen onder erbarmelijke omstandigheden. Aangetast in hun mannelijkheid en eer nadat ze jaren trouw hadden gezworen aan en vol overtuiging gevochten hadden voor de driekleur. Van gewaardeerde leden van de Nederlandse elitetroepen in het KNIL tot stateloos burger in een vreemd land. Verraden door hun werkgever welke openstaande soldij en wachtgeld nooit aan hen heeft uitbetaald. Zij die niet mochten integreren, want dat werd immers onmogelijk geacht was de patstelling van de overheid. Ze kregen tevens een verbod om te werken en moesten noodgedwongen leven van 3 gulden per volwassenen en 1 gulden per kind per week. Totdat de overheid tot besef kwam dat hun verblijf voor altijd zou zijn. En daarop ineens gedwongen werden te werken en 60% van hun salaris moesten inleveren aan zorgkosten en dat alles terwijl ze op valse voorwendselen naar Nederland waren gehaald.

6 maanden is voor altijd gebleken en nu anno 2021 is het 70 jaar dat zij aankwamen. Hun droom en belofte op een terugkeer naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken is nooit uitgekomen. 80 Molukse gezinnen hebben sinds 1965 hun gezinsleven doorgebracht in de Molukse wijk gelegen in de bomenbuurt te Alphen aan den Rijn. Het merendeel van deze trotse ex-KNIL-militairen (Nederlandse veteranen) en hun vrouwen zijn inmiddels overleden en begraven in Alphen aan den Rijn. Nooit hebben zij de moed opgegeven en hun plek proberen te vinden in deze maatschappij. Ondanks al het onrecht wat hen is aangedaan toch de kracht kunnen vinden om hun kinderen en kleinkinderen liefdevol op te voeden met de juiste normen en waarden. Alles met de mantel der liefde om ervoor te zorgen dat hun nieuw droom wel bewaarheid zou worden. Ze wilden uiteindelijk niets liever dan dat hun kinderen een goed en zorgeloos bestaan konden opbouwen in Nederland.

Stichting Tugu Maluku Alphen is dit initiatief gestart en heeft de benodigde stappen om tot dit mooie eindresultaat te komen in kaart gebracht. Ook zijn er samenwerkingsverbanden gelegd met stichting Kaju Putih, SAMA SAMA en de Gemeente Alphen aan den Rijn.

Het is de bedoeling dat de onthulling van het monument op zaterdag 4 September zal plaatsvinden..

Maar voordat het zover is hebben wij nog de laatste loodjes te gaan en om dit project ceremonieel af te sluiten, richten wij ons wederom tot u om van 4 September 2021 een gedenkwaardige dag te maken.

Hormat,
Stichting Tugu Maluku AlphenEr zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

101 donaties
€ 3.710,00
Doel: € 15.000,00
24%