Sponsorloop voor:
De Sjinkie Foundation, Fonds Gehandicaptensport en KiKa
LAST MEN STANDING Run op zaterdag 27 maart 2021.
Op zaterdag 27 maart a.s. doe ik mee aan De Orango Run LAST MEN STANDING, een virtuele, volledig coronaproof hardloopafvalrace. Iedereen die meedoet zet een route uit rond zijn of haar huis van precies 6,7 km. We starten om 05.00 uur in de ochtend en klokslag elk volgend heel uur start je een nieuwe ronde van 6,7 km ... tot je niet meer kan. De laatste ronde start in Nederland om 20.00 uur i.v.m de avondklok. In Nederland kunnen dus in theorie 16 rondes, oftewel 107,2 km gelopen worden! Of me dat gaat lukken weet ik niet, maar ik ga voor 10 rondes.
Dit event is door vrijwilligers opgezet. Deelname is dan ook gratis. Maar ik wil er iets meer van maken in deze nog steeds bizarre tijd… Ik wil er namelijk een ouderwetse sponsorloop van maken. Fondsen, stichtingen en foundations hebben het in deze tijd moeilijk om geld voor hun goede doel op te halen. Acties organiseren en collectes langs de deuren lopen, is in deze Coronatijd lastig. Dus ik ga met hardlopen geld ophalen. En dat wil ik doen voor de volgende goede doelen:
· De “Sjinkie Foundation” back on track…
· Fonds Gehandicaptensport
· Kika kinderenkankervrij
Ik heb mijn eigen rondje van 6,7 km rondom Wiuwert. De afgelopen maanden heb ik flink getraind. Vanaf 9 januari 2021 heb ik ruim 425 km in de benen.
Je kunt me sponsoren per rondje of je kan voor een vast bedrag kiezen. Alle kleine beetjes helpen. Ik wil sowieso 6 rondjes doen, want dat is bijna een marathon en dat heb ik eerder gedaan! Maar mijn uitdaging is 10 rondjes lopen! Dat is 67 km. Klinkt mooi en past goed bij rondje van 6,7 km en bij mijn geboortejaar 1967. Maar wie weet loop ik wel tot het niet meer mag vanwege de avondklok. Dus dan zou ik mijn laatste ronde lopen vanaf 20.00 uur. Dat zou neerkomen op 107,2 km…
In principe deel ik al het geld dat ik ga ophalen door drieën, zodat elke organisatie een gelijk deel krijgt of de donateur moet expliciet aangeven dat zijn of haar donatie bestemd is voor één van de drie goede doelen.
Degenen die mij per rondje willen sponsoren, informeer ik na afloop van de run en dan kunnen jullie het bedrag overmaken. Stuur mij een mail op jmpvanerve@gmail.com of app me op 06-20130067 voor welk bedrag per ronde je me wil sponsoren.
Dank dat jullie de tijd hebben genomen om deze mail te lezen. Nog meer dank als je dit bericht wilt delen met je eigen omgeving. En als jullie besluiten om mij te sponsoren, dan zou dat natuurlijk helemaal geweldig zijn!
Hartlijke dank, mede namens de Sjinkie Foundation, Fonds Gehandicaptensport en KiKa,
Jan van Erve
P.s. Mocht je geïnteresseerd zijn, op de volgende pagina’s vind je meer informatie over de Last Men Standing Orango Run en over de 3 goede doelen en mijn beweegredenen om voor deze 3 te kiezen.
Waarom 6,7 km?
De LAST MEN STANDING ORANGO RUN (27/03/2021) is een event waarbij de deelnemers elk uur starten aan een rondje van 6,7 km. Dit rondje kan je gewoon rondom je eigen huis uitzetten en is dus helemaal corona-proof. In principe is deze hardloopwedstrijd geschikt voor alle lopers die 6,7 km kunnen lopen in een uur, maar de vraag is, welke loper kan de meeste rondes achter elkaar lopen? Voor iedereen (ongeacht je leeftijd, geslacht, conditie, doelstelling of ervaring) zowel fysiek als mentaal een pittige uitdaging. Voor de één zijn twee rondjes van 6,7 km een geweldige prestatie, bij de ander begint het pas bij 80 km. Maar waarom is dit nou een rondje van 6,7 km en geen 5 km of 8 km?
Lazarus Lake
Voor het antwoord op deze vraag gaan we naar de Amerikaanse staat Tennessee. Daar vinden we namelijk de ontwerper en directeur van extreme en (te) gekke langeafstandraces, Gary Cantrell (trailnaam Lazarus Lake, Laz). Laz is het meest bekend van de Barkley Marathons. Als je hier nog nooit van gehoord hebt, dan moet je zeker de documentaire “The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young” checken. En iedereen die meer wil lezen over deze prachtige, mythische, extreme ultrarun, verwijzen wij graag door naar het boek van Michiel Panhuysen “In de ban van de Barkley”.
De races van Laz zijn in nevelen gehuld, alleen de aanmelding is al een mysterie en slechts enkele lopers zijn (mits voldaan wordt aan opmerkelijke voorwaarden) de ‘gelukkigen’ die worden geselecteerd. Naast de Barkley Marathons, organiseert Laz sinds 2012 de Big Dog’s Backyard Ultra. Dezelfde mystiek en minstens zo extreem. Georganiseerd in de achtertuin van Lazarus.
De Big Dog’s Backyard Ultra is vernoemd naar Laz' hond (Big Dog). Het verhaal gaat dat het rondje dat hij liep om zijn hond uit te laten, ongeveer het parcours is van de race (4,1667 mijl). Het concept van de Big Dog’s Backyard Ultra is eenvoudig: lopers moeten elk uur een ronde van 4.1667 mijl voltooien totdat er nog maar één loper over is. Hoe lang er over de afstand wordt gedaan is dus niet van belang, zolang het maar niet langer is dan een uur. Vorig jaar werd het tijdens het inmiddels ook georganiseerde WK een nieuw record gevestigd met, hou je vast, 75 rondes/uren! Oftewel afgerond 313 mijl/500 km in iets meer dan drie etmalen! De afstand van het parcours is niet voor niets gekozen, in 24 uur loop je namelijk 100 mijl (24 x 4,1667 mijl). 4,1667 mijl is (afgerond) 6,7 km… dus hier komt onze 6,7 km vandaan.
Voor de LAST MEN STANDING ORANGO RUN is dus gekozen om dezelfde afstand aan te houden. Om het echter corona-proof te maken mag iedereen vanuit zijn/haar huis een eigen ronde uitzetten. En na elke ronde geef je online je tijd door, eventueel aangevuld met een foto. Daarnaast ga je de uitdaging vooral met jezelf aan. Ieder met zijn/haar eigen doel. Online kan je het klassement inzien en eventueel de kiekjes bekijken. Het is natuurlijk leuk om supporters te vragen om een ronde mee te lopen of te fietsen. En zo krijgen we mooie plaatjes en veel mensen in beweging.
Als organisatie richten wij ons op 16 uur (107,2 km) in Nederland en 19 uur (127,3 km) in Vlaanderen. Daarna feliciteren we alle lopers met het voltooien van de ORANGO RUN. Dit is dan ook de reden dat wij het event LAST MEN STANDING noemen en niet LAST MAN STANDING. We hebben veel dames bij de inschrijvingen en één wees ons erop dat het nog beter zou zijn geweest om hier LAST (WO)MEN STANDING van te maken…
Sjinkie Knegt Foundation:
Shorttracker Sjinkie Knegt raakte vorig jaar januari ernstig gewond toen hij de houtkachel in zijn huis aanstak. Zijn kleding vloog in brand en daar hield hij ernstige brandwonden aan over. Sjinkie Knegt belandde met zijn verwondingen in het ziekenhuis waar hij later in januari een huidtransplantatie aan zijn beide benen onderging.
De Sjinkie Foundation helpt mensen met brandwonden hun dromen en ambities waar te maken (hoe klein of hoe groot deze ook mogen zijn). Waarbij deze sport/bewegen als middel inzet. Want iedereen verdient het om behandeld te worden als een topsporter. De Sjinkie Foundation wil dit doel bereiken door slachtoffers die in het ziekenhuis belanden in de eerste twee weken hun droom te laten uitspreken. Hierop zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:
Het herstellen van de eigenwaarde
Mensen laten doen wat ze deden
De lat nog hoog durven te leggen
Dromen waarmaken
Ik mag voorzitter zijn van deze prachtige foundation en dus is het niet meer dan logisch dat ik ook hiervoor geld op wil halen.
Fonds Gehandicaptensport:
Dankzij jouw bijdrage kan Fonds Gehandicaptensport zich inzetten om sport voor iedereen met een handicap vanzelfsprekend te maken. Sport voor iedereen is in 2030 de normaalste zaak van de wereld. Pas als niemand meer buitenspel staat, als gehandicaptensport vanzelfsprekend is, is voor ons allemaal de wedstrijd gewonnen.
Regelmatig ben ik te gast bij bijzondere fundraisingbijeenkomsten van het Fonds Gehandicaptensport, van een mooie gala-avond tot een golfdag. Allemaal in het teken van het ophalen van geld om ervoor te zorgen dat sporten voor mensen met een handicap net zo vanzelfsprekend gaat zijn als bijvoorbeeld voor mij. Niemand buitenspel!
Daarom wil ik op deze manier een bijdrage leveren aan dit geweldige ideaal
KiKa kinderenkankervrij:
Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Ons doel is om dit percentage te verhogen naar 95%. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.
Ik kwam in 2010 in aanraking met KiKa door Rob Beset, directeur Batavus. Ik was toen commercieel directeur bij sc Heerenveen en Rob nodigde mij uit om zijn gast te zijn bij een fundraisingdiner voor KiKa in Artis. Een prachtige avond. Ik ontmoette daar Frits Hirschstein, directeur van KiKa. En de rest is geschiedenis. Ik heb KiKa binnengehaald als MVO partner van sc Heerenveen. We hebben de 11oranje KiKa stoelen ontwikkeld en nog veel meer mooie dingen georganiseerd om geld voor KiKa op te halen. KiKa blijft dus een bijzonder plaatsje houden in mijn leven…