In een nacht van droom naar nachtmerrie

In een nacht van droom naar nachtmerrie | Geld inzamelen
 
 
Help Dirk en Christine hun quinta in Portugal weer opbouwen na verwoestende vuurstorm!

[English translation below, in the comments section!]

Beelden zeggen meer dan woorden. Maar de beelden zijn eigenlijk te akelig om aan te zien. En zelfs met beelden valt er toch geen werkelijke voorstelling van te maken hoe het is om in één nacht vrijwel alles te verliezen waar je 14 jaar lang zo hard voor geknokt hebt.

Dit overkwam Christine en Dirk, een echtpaar dat in 2003 hun gesettelde leven in België verruilde voor een onzeker bestaan in Portugal, op hun Quinta do Tapado. Een bestaan dat zij letterlijk steen voor steen en met de blote handen opbouwden. Want Quinta do Tapado was destijds een totaal overwoekerd en verwaarloosd terrein, zonder enige woonvoorziening. Maar Christine en Dirk stroopten hun mouwen op en kapten, hakten, bouwden (veelal met sloop- of afvalmaterialen) en verbouwden het 10 hectare grote terrein om naar een bewoonbaar en ecologisch gecultiveerd domein. Aldus brachten zij dit vergeten landgoed weer tot leven, en verschaften zij zichzelf een bijna zelfvoorzienend bestaan, zonder overbodige luxe, in harmonie met de natuur en in goede verstandhouding met de lokale bevolking. Zie hun eigen website voor meer (achtergrond)informatie en beelden van hoe het was, tot voor kort. 

En toen veranderde hun droom in één nacht in een nachtmerrie.

Want in de nacht van 15 op 16 oktober werd ook Quinta do Tapado getroffen door een vuurstorm. Christine en Dirk wisten zelf, gelukkig, ternauwernood aan het vuur te ontsnappen. Maar in een paar uur tijd werd datgene waar ze járen voor geijverd hadden vrijwel volledig weggevaagd. Zo ver het oog strekt is het land kaal en zwartgeblakerd. De gehele infrastructuur, binnen- en buitenkeuken, volledige voedselvoorraad, geitenstallen (met meer dan de helft van hun geiten), de wasvoorziening en composttoilet, landbouwwerktuigen en auto’s (onmisbaar om de bewoonbare wereld te kunnen bereiken), de complete houtvoorraad (hun enige verwarmingsbron), zonnepanelen en generatoren, waterleidingen, en omvangrijke verzameling bouwmaterialen en gereedschappen – vrijwel niks is gespaard gebleven.

Op de speciaal hiervoor aangemaakte FB pagina "Steun na brand te Portugal" zie je meer, en lees je gaandeweg ook meer over hoe dit verhaal verder gaat. Maar aanpakkers als zij zijn, zijn Dirk en Christine, ondanks de emotionele shock en zeer beperkte middelen, nog geen twee weken na deze rampspoed gelijk alweer begonnen met herstelwerkzaamheden.

Het behoeft geen nadere toelichting: Dirk en Christine kunnen alle hulp van buitenaf goed gebruiken. Elke euro is welkom – elke euro draagt direct bij aan de wederopbouw van hun verwoeste leven. En elke euro biedt hen een beetje meer hoop, moed en kracht om opnieuw vanaf nul een onzekere toekomst te lijf te gaan.

Help jij ook een handje mee aan wederopbouw en hoop? Delen van deze actie op de sociale media is natuurlijk óók heel fijn!

Ps. Wie ik dan ben? Ik draaide amper twee weken voordat dit noodlot toesloeg nog een paar weken volop mee in het sobere, en bij tijd en wijlen ruige, dagelijkse buitenleven van Christine en Dirk. Hun levenswijze en hartelijkheid hebben mij dusdanig gegrepen dat ik nu op deze manier een klein beetje hoop bij te dragen aan het verzachten van hun onvoorstelbare leed. Op mijn eigen blog kan je meer lezen en zien over mijn persoonlijke ervaringen destijds.



Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.









26 donaties
€ 560,00
Doel: € 1.000,00
56%

Deze actie is gesloten.