Hugs for Lombok

Hugs for Lombok | Geld inzamelen
 
 
Omarm dit goede doel, maak je verbondenheid zichtbaar

 

Ik heb Lombok overleefd

Van half juli tot half augustus was ik op vakantie in Indonesië. Dit keer ging de reis naar Java, Flores en Gili Meno, een eiland voor de westkust van Lombok. 

Op zondagavond 5 augustus liepen mijn partner Sander en ik na een heerlijke maaltijd terug naar Exotic House, ons vakantiehuisje op Gili Meno. Tijdens de korte wandeling belandden we midden in één van de meest schokkende ervaringen van ons leven: een aardbeving van 6,9 op de schaal van Richter. Wij kunnen het gelukkig navertellen….. het ging als volgt. 

We lopen over een platgetreden zandpad langs het strand. Mijn zaklampje verlicht het pad op de stukken waar het te donker is. Rechts van me is een woonhuis annex winkeltje. Ik zie opeens een metersgrote flits en hoor een keiharde klap. Elektriciteitsdraden springen en de flits zet de hele omgeving in een oogverblindend licht. En, het is pikkedonker.

Dan een oorverdovende dreun. De aarde zakt onder me weg en ik wordt gelanceerd. In slow motion zweef ik door de lucht een paar meter naar links. Ik kom neer op beide benen. Sander landt bij me in de buurt op zijn benen.

Ik hoor Sander zeggen: “Een aardbeving!”. Het dringt langzaam tot me door. Ik denk: o mijn god, dit is echt!

In het donker zie ik schimmen van een aantal mensen uit de woning komen en het zandpad oprennen. De posturen van vier volwassenen en twee jonge kinderen. Ik hoor iemand gillen, ik hoor een man schreeuwen, een vrouw en kinderen huilen. En de grond onder onze voeten beweegt en schokt opnieuw. 

Een paar meter links van me zie ik een boom. Ik denk: omarm die boom en mijn lief! Ik beweeg me naar de boom, reik mijn linkerarm uit naar Sander. Met mijn rechterarm houd ik de boom vast en trek mijn lief dichter tegen me aan. Ook hij omarmt mij en de boom. 

Hoe het verder ging

In het complete donker, met enkel mijn zaklampje in mijn hand, vonden we de weg naar Exotic House. De eigenaren van dit vakantiehuisje zijn Samy en Ria, allebei tweeëndertig. Op hartverwarmende wijze hebben ze ons opgevangen en zich om ons bekommerd. 

Die avond kwamen we met tientallen mensen samen op een voetbalveldje op zo’n honderd meter bij Exotic House vandaan. Samy en Ria voorzagen hun gasten van grondzeil, kleden, dekens en kussens. We werden opgenomen in de kring van hun families. Hier hebben we de nacht doorgebracht, terwijl de beangstigende naschokken maar door bleven gaan. 

Op maandagochtend 6 augustus liepen we bij het aanbreken van de ochtend terug naar Exotic House. We besloten een deel van onze spullen achter te laten en afscheid te nemen van deze plek en deze bijzondere mensen. Bij het afscheid verontschuldigde Ria zich voor wat er was gebeurd. Alsof zij er iets aan had kunnen doen. 

Het lukte Sander en mij aan het eind van de ochtend in een bootje te stappen en het vaste land van Lombok te bereiken. Het begin van een bizarre tocht met andere onzekerheden en ontberingen. En we hadden geluk, want tegen het begin van de avond bereikten we Lombok Praya International Airport. 

Exotic House van Samy en Ria

De ochtend na de aardbeving stond Exotic House van Samy en Ria nog overeind. Sinds de naschokken en de bevingen (!) van 9 en 19 augustus is dit nog het geval, hun eigen woonhuis echter is ingestort. Samy is een tijdelijk huis aan het construeren en vooralsnog leven zij met hun twee jonge kinderen dag en nacht buiten in de open lucht. 

Kortom, het is onzeker wanneer en hoe Samy en Ria weer zelf voor een inkomen kunnen zorgen. Een inkomen waar hun beider families en hun twee jonge kinderen op steunen en afhankelijk van zijn. 

Nu ken je mij misschien van de Free Hugs, die ik wekelijks gratis uitdeel in Haarlem. Dit keer heb ik een andere intentie en een specifiek doel voor ogen. Ik wil je vragen om een financiële bijdrage. Een donatie om Samy en Ria te helpen een nieuwe toekomst op te bouwen. 

Hugs for Lombok 

Zondag 26 augustus om 14.00 uur organiseer ik ‘Hugs For Lombok’ op De Grote Markt in Haarlem. Om 14.00 uur exact geef ik een hoorbaar signaal en wordt er een foto gemaakt. Een foto van zoveel mogelijk mensen die huggen op De Grote Markt, een recordpoging! 

Dus sluit je aan met je partner, kind(eren), ouder(s), buren, vriend(inn)en, huisdieren, knuffelbeestjes, in tweetallen, drietallen, veeltallen... laat ook jouw verbondenheid en solidariteit zien! 

Ik wil je vragen een bedrag van € 10,- te doneren ter ondersteuning van dit goede doel of als deelname aan deze recordpoging. Natuurlijk mag je donatie ook een ander bedrag zijn. En natuurlijk mag je ook een donatie doen zonder deel te nemen aan de foto. De donaties gaan naar Samy en Ria van Exotic House op Gili Meno. 

Ook na 26 augustus gaat deze inzamelingsactie door en blijven donaties welkom. Ik houd je graag op de hoogte van hoe het Samy en Ria vergaat en wat er met jouw donatie gebeurt via mijn site www.thehugconnection.com en De Digitale Hug. Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
23 donaties
€ 443,00

Deze actie is gesloten.