Bescherm het tropische regenwoud van Costa Rica.
Mijn naam is Dylan Vonhoff, ik ben 18 jaar. Ik zit nu in mijn derde leerjaar van de Mbo 4 opleiding Toegepaste Biologie (ook wel opleiding tot Milieu-Onderzoeker genoemd) aan het Aeres Mbo in Almere. Iedereen heeft zo zijn dromen, en mijn droom is het regenwoud. Deze droom ga wil ik gaan verwerkelijken door stage te lopen bij een bedrijf dat zich inzet om daar de natuur te redden. Dit is een stage met een tijdsduur van ongeveer 8 weken (3 november tot 18 December 2018). Naast dat ik mee ga helpen op het bedrijf ga ik ook een eigen onderzoek uitvoeren.
Nog wat over mijzelf.
Ik ben iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en die niet bang is om vies te worden. Als ADHD’er ben ik soms een enorme stuiterbal, maar gelukkig wel een gemotiveerde stuiterbal. Mijn hobby’s zijn voornamelijk het houden van diverse soorten reptielen, amfibieën en vissen in de verschillende aquaria, terraria en paludaria verspreid door mijn huis. Ik heb onder andere: een regenboog boa, een koningspython, een axolotl, roodbuik vuurpadden, een baardagame, roodkeel anolissen, bruine anolissen, Chileense huisgekko’s, verschillende soorten waterschildpadden die ik opgevangen heb en natuurlijk mijn drie honden. Mijn interesses liggen vooral bij koudbloedige dieren, voornamelijk reptielen en amfibieën. Met mijn favoriete dier de Bothriechis schlegelii, of wel de groefkop adder uit Costa Rica.
In mijn eerste leerjaar heb ik stage gelopen bij Blue Linked, een onderzoek en kweek centrum voor haaien & roggen uit de Noordzee in Utrecht. Hier heb ik gewerkt met een kweek project voor de stekelroggen uit de Noordzee. Mijn volgende stage heb ik gedaan bij het zeehonden centrum Pieterburen in Groningen. Hier heb ik in de seal care gewerkt. In mijn eerstvolgende stageperiode van maart tot mei ga 8 weken stage lopen bij natuurcentrum Tigouleix in Frankrijk. Hier ga ik een onderzoek doen naar habitat verspreiding en ideaal habitat van de aspis adder en de gewone adder.
Waarom wil ik helpen het regenwoud te beschermen?
Iedereen weet dat het niet goed gaat met de natuur op onze planeet. Op sommigen plekken gaat het zelfs zo slecht dat de planten en dieren sterven door vervuiling, jacht of andere redenen. Gelukkig zijn er veel natuur organisaties die zich in zetten om de natuur te redden.
Het bedrijf ‘Work with Nature’ gelegen in Costa Rica is hier een van. De werknemers stagiaires en vrijwilligers van het bedrijf ‘Work with Nature’ zetten zich in om het regenwoud van Costa Rica te redden.
Maar wat is er nou aan de hand met het regenwoud in Costa Rica?
Het regenwoud is een voedsel- en grondstof rijke omgeving voor de mens. Er worden veel bomen gekapt, dieren gestroopt en grote oppervlakten kaal gemaakt voor bananen plantages of andere landbouw. Dit heeft natuurlijk veel impact op de planten en dieren die van oorsprong hier voorkomen. De populaties van bejaagde dieren nemen drastisch af, veel soorten sterven uit door het verlies van leefgebied en veel planten en dieren sterven door het gebruik van gif op de bananen plantages. Maar toch wordt hier te weinig aan gedaan door de leiders van het land.
Hoe zorgt de natuur organisatie ‘Work with Nature’ er nu voor dat we het regenwoud kunnen redden?
Het regenwoud in Costa Rica is één van de meest mooie en bijzondere plekken op aarde met een hele hoge biodiversiteit aan planten en dieren. Essentieel om te behouden voor huidige en toekomstige generaties. Dit doen ze door land met regenwoud aan te kopen. Het land dat ze aankopen plaatsen ze direct onder de natuurbeschermingswet van Costa Rica, waardoor het voor altijd beschermd is tegen commerciële exploitatie. Maar ze gaan nog een stapje verder: samen met Oscar, hun Costa Ricaanse ranger, zorgen ze voor betrokkenheid en bewustwording onder de lokale bevolking zodat er niet toch nog stiekem bomen worden gekapt of dieren worden gestroopt. Op hun trapcambeelden hebben ze zelfs bewijs dat er diverse zoogdieren teruggekeerd zijn naar het gebied! Hun volgende mijlpaal is 400 hectare regenwoud beschermen, dan kunnen de luiaard en verschillende apen weer leven in het gebied.
Om te zien wat het bedrijf nog meer doet om de natuur te beschermen, kunt u een kijkje nemen op de website; https://work-with-nature.com/wat-we-doen
Wat ga ik doen in Costa Rica?
Er zijn meerdere projecten actief bij het bedrijf, zoals de herbebossing, de ‘trailbuilding’ en de vele onderzoeken die uit worden gevoerd.
Elke dag ga ik een standaard route door het regenwoud lopen, om de cameravallen die in bomen hangen te controleren, de gegevens te noteren. De haarvallen controleren om te kijken of er zoogdieren langs de tapestrips zijn gelopen. Verder help ik mee aan het zoogdieren onderzoek. Hierbij zoeken we naar mestkevers omdat mestkevers een indicatie zijn voor de aanwezigheid van zoogdieren.
Op het bedrijf zelf help ik mee met allerlei werkzaamheden, te denken aan het bouwen van verblijven en kleinere klussen.
Voor mijn MBO opleiding toegepaste biologie heb ik een stage opdracht, dit is een ecologisch onderzoek wat ik doe naar diverse soorten kikkers en amfibieën. Verder inventariseer ik in de periode dat ik hier op stage ben, alle dieren die voorkomen in het gebied.
Wat kunt u doen om het regenwoud te redden.
Mijn hulp aan de organisatie ’Work with Nature’ is op vrijwillige basis. Dit betekent dat ik net als alle andere vrijwilligers geen vergoeding ontvang voor al het werk dat daar gedaan wordt. Het betekent ook dat de vliegreis er naar toe, het verblijf daar en alle andere kosten mij ongeveer 3000 euro gaat kosten, wat ik zelf bij elkaar moet krijgen.
Uw financiële steun zou ontzettend meehelpen.
Als tegenprestatie heb ik een facebook pagina opgezet: Herpeto Dylan. Vanaf januari tot mijn vertrek in oktober 2018 ga ik op deze pagina allerlei dieren beschrijven die in het leefgebied voorkomen, zodat u kunt zien hoe ik mij op mijn stage voorbereid. Van de periode van de stage zelf maak ik een verslag met mooie foto’s, die ik ook op facebook zal zetten. Of u nou 1 euro of veel meer kunt missen, met uw donatie maakt u het verschil voor het regenwoud van Costa Rica.
Hartelijk Dank, Dylan Vonhoff, Loosdrecht.