Help Hutumuri tijdens aardbevingen op de Molukken

Help Hutumuri tijdens aardbevingen op de Molukken | Geld inzamelen
 
 

Mijn naam is Charlain Moniharapon en dit is mijn verhaal:
Op 26 september zijn er een aantal eilanden van de Molukken getroffen door een aardbeving met een intensiteit van 6,8. Sindsdien zijn er tot nu toe in totaal 2416 bevingen geweest (deze cijfers heb ik van BMKG maluku, zie foto's). Ik was zelf van 2 oktober tot 17 oktober in Hutumuri (Ambon) en zoals ik al had vermeld in mijn inleiding: de situatie was hartverscheurend.
Ik kon niet zonder iets te doen naar huis gaan en mijn ogen sluiten voor alles wat er om mij heen gebeurde, vandaar dat ik maandag 14 oktober had besloten om deze doneeractie op te starten. De grootste aanleiding van mijn doneeractie was het feit dat mijn kampong (dorp) na bijna 3 weken nog steeds geen hulp kreeg, vanuit welk land/organisatie/actie dan ook. Dit is nog steeds het geval, maar gelukkig hebben mijn ouders, oom Luk Sameaputty uit Hutumuri met hulp van de mensen uit Hutumuri zelf en ik met mijn doneeractie het één en ander kunnen realiseren.

Feiten over Hutumuri: 
Hutumuri bestaat uit 400 gezinnen waarvan elk gezin bestaat uit gemiddeld 5 personen. Met Toisapu en Wailiha meegerekend praten wij over 993 gezinnen, dan spreken wij over meer dan +/- 3.500 zielen in totaal. Toisapu en Wailiha horen bij Hutumuri. Dit is de data conform de Ketua Saniri (= voorzitter van de Saniri. De Saniri zorgt voor de gemeenschap van de kampong)

Dit is de huidige situatie op Hutumuri:
We hebben te maken met:
Pengungsi = vluchtelingen
Mengungsi = mensen die tijdelijk evacueren vanuit een onveilig gebied

In Hutumuri hebben we niet zo zeer met woningen te maken die zijn verwoest of schade hebben geleden door de aardbevingen, maar meer met vluchtelingen en evacuaties. Daarnaast merken we door het gebrek aan watervoorziening, wc's en hygiëne dat ook al ziekten uitbreken. Een groot gedeelte van Hutumuri is onveilig voor een tsunami waar de meeste mensen bang voor zijn, het is laag en gelegen aan de open Banda Zee. Mensen die beneden aan zee wonen vluchten uit hun woningen uit angst, omdat ze zich onveilig voelen. Iedereen probeert elke dag de draad op te pakken, te werken, en de kinderen proberen regelmatig naar school te blijven gaan maar door de aanhoudende bevingen is dit heel erg moeilijk.

De volgende situaties doen zich voor:
▪ Mensen die uit hun huis zijn gevlucht naar bijvoorbeeld de bergen of ‘rumah dusun’
▪ Mensen die alleen eind van de middag naar boven gaan om te slapen bij andere mensen (angst voor een beving of tsunami in de avond/nacht) maar overdag naar huis gaan. Deze mensen worden opgevangen door dorpsgenoten die hoger gelegen wonen. Je moet dan denken aan 20-50 mensen die allemaal in 1 huis vertoeven. Degene die hen opvangt heeft ook de nodige extra kosten waar geen hulp voor is. Denk aan extra gebruik electriciteit, minyak tanah, thee etc.
▪ Mensen die al redelijk hoog wonen dus in de woning blijven maar door angst op instorting in tenten naast hun woning slapen
▪ Mensen die in hun huis blijven

In alle gevallen overheerst angst.

Ik hoop dat jullie mij willen helpen met het verzamelen van geld en ik weet dat heel Maluku lijdt maar alstublieft 🙏🏽... ook al is het maar een klein bedrag, elke euro telt. Alle kleine beetjes helpen!


Meer weten over mijn doneeractie?
Jullie kunnen mijn doneeractie volgen op www.facebook.com/charlainsdoneeractie (facebook: Help Hutumuri tijdens aardbevingen op de Molukken) voor regelmatige updates en foto's.Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
210 donaties
€ 7.125,00
Doel: € 10.000,00
71%