Help Hutumuri tijdens aardbevingen op de Molukken | Geld inzamelen
 
 

Help Hutumuri tijdens aardbevingen op de Molukken

Ik was zelf op de Molukken en de situatie was hartverscheurend.

Mijn naam is Charlain Moniharapon en dit is mijn verhaal:
Op 26 september zijn er een aantal eilanden van de Molukken getroffen door een aardbeving met een intensiteit van 6,8. Sindsdien zijn er tot nu toe in totaal 2416 bevingen geweest (deze cijfers heb ik van BMKG maluku, zie foto's). Ik was zelf van 2 oktober tot 17 oktober in Hutumuri (Ambon) en zoals ik al had vermeld in mijn inleiding: de situatie was hartverscheurend.
Ik kon niet zonder iets te doen naar huis gaan en mijn ogen sluiten voor alles wat er om mij heen gebeurde, vandaar dat ik maandag 14 oktober had besloten om deze doneeractie op te starten. De grootste aanleiding van mijn doneeractie was het feit dat mijn kampong (dorp) na bijna 3 weken nog steeds geen hulp kreeg, vanuit welk land/organisatie/actie dan ook. Dit is nog steeds het geval, maar gelukkig hebben mijn ouders, oom Luk Sameaputty uit Hutumuri met hulp van de mensen uit Hutumuri zelf en ik met mijn doneeractie het één en ander kunnen realiseren, dit kunnen jullie vinden onder het kopje "Updates"

Feiten over Hutumuri: 
Hutumuri bestaat uit 400 gezinnen waarvan elk gezin bestaat uit gemiddeld 5 personen. Met Toisapu en Wailiha meegerekend praten wij over 993 gezinnen, dan spreken wij over meer dan +/- 3.500 zielen in totaal. Toisapu en Wailiha horen bij Hutumuri. Dit is de data conform de Ketua Saniri (= voorzitter van de Saniri. De Saniri zorgt voor de gemeenschap van de kampong)

Dit is de huidige situatie op Hutumuri:
We hebben te maken met:
Pengungsi = vluchtelingen
Mengungsi = mensen die tijdelijk evacueren vanuit een onveilig gebied

In Hutumuri hebben we niet zo zeer met woningen te maken die zijn verwoest of schade hebben geleden door de aardbevingen, maar meer met vluchtelingen en evacuaties. Daarnaast merken we door het gebrek aan watervoorziening, wc's en hygiëne dat ook al ziekten uitbreken. Een groot gedeelte van Hutumuri is onveilig voor een tsunami waar de meeste mensen bang voor zijn, het is laag en gelegen aan de open Banda Zee. Mensen die beneden aan zee wonen vluchten uit hun woningen uit angst, omdat ze zich onveilig voelen. Iedereen probeert elke dag de draad op te pakken, te werken, en de kinderen proberen regelmatig naar school te blijven gaan maar door de aanhoudende bevingen is dit heel erg moeilijk.

De volgende situaties doen zich voor:
▪ Mensen die uit hun huis zijn gevlucht naar bijvoorbeeld de bergen of ‘rumah dusun’
▪ Mensen die alleen eind van de middag naar boven gaan om te slapen bij andere mensen (angst voor een beving of tsunami in de avond/nacht) maar overdag naar huis gaan. Deze mensen worden opgevangen door dorpsgenoten die hoger gelegen wonen. Je moet dan denken aan 20-50 mensen die allemaal in 1 huis vertoeven. Degene die hen opvangt heeft ook de nodige extra kosten waar geen hulp voor is. Denk aan extra gebruik electriciteit, minyak tanah, thee etc.
▪ Mensen die al redelijk hoog wonen dus in de woning blijven maar door angst op instorting in tenten naast hun woning slapen
▪ Mensen die in hun huis blijven

In alle gevallen overheerst angst.

Ik hoop dat jullie mij willen helpen met het verzamelen van geld en ik weet dat heel Maluku lijdt maar alstublieft 🙏🏽... ook al is het maar een klein bedrag, elke euro telt. Alle kleine beetjes helpen!


Meer weten over mijn doneeractie?
Jullie kunnen mijn doneeractie volgen op www.facebook.com/charlainsdoneeractie (facebook: Help Hutumuri tijdens aardbevingen op de Molukken) voor regelmatige updates en foto's.

Charlain Moniharapon
18-11-2019

Lieve mensen,

Vandaag, maandag 18 november heb ik mijn verhaal van mijn doneeractie aangepast.
Het laatste nieuws, informatie en de actuele feiten staan er nu in.

Liefs,
Charlain


Charlain Moniharapon
13-11-2019

Lieve mensen,


Hierbij een update, onderstaand staat alles wat er tot nu toe is gerealiseerd overzichtelijk op een rijtje voor iedereen:


- Op vrijdag 1 november heb ik een bedrag van €6.301 aan donaties mogen ontvangen en dat in 2,5 week. Mijn dank gaat uit naar alle donateurs, zonder jullie was dit niet gelukt!

- Op zondag 3 november was er een bingo-avond georganiseerd in de stichting van Barneveld en de opbrengst daarvan ging naar Hutumuri&Rutong. Hutumuri heeft op maandag 4 november maar liefst €725 mogen ontvangen van deze opbrengst en dat bedrag is ook naar mij gestort. Nogmaals dank aan tante Fien Pattiasina, organisatie en de vrijwilligers die deze avond mogelijk hebben gemaakt.

- Dezelfde dag, maandag 4 november, heb ik ervoor gezorgd dat al het ontvangen geld naar Hutumuri ging en donderdag 7 november was het geld in Hutumuri.


In mijn plan van aanpak had ik na het plannen en inventarisatie de uitvoering van mijn doneeractie opgesplitst in 2 fases:

- Fase 1: Hygiëne en watervoorziening

- Fase 2: Voedselpakketten


Vrijdag 8 november is fase 1 afgerond. Het volgende was die dag ingekocht en geleverd:

- 4x: watertank

- 4x: bahan bahan (hout etc.) voor het maken van een wc voor de pengungsi in de bergen


Maandag 11 november is er groot inkopen gedaan voor fase 2 bij de groothandel.

 
Gister, dinsdag 12 november is fase 2 afgerond door levering van de bahan bahan voor de voedselpakketten. Onze voedselpakket bevat het volgende:

- Beras

- Sari Mie

- Eieren

- Suiker

- Geld voor minyak tanah


De voedselpakketten zijn uitgedeeld en geleverd op de volgende centrale punten van Hutumuri:

- Wailiha/Toisapu

- Inpres

- Bere Bere


In Bere Bere zijn de voedselpakketten ook uitgedeeld aan de pengunsi uit Out, Urit en Atumarua. In overleg met Inpres en Wailiha/Toisapu wordt één dezer dagen op de locaties gekeken of alles goed is verdeeld en dat iedereen daadwerkelijk een voedselpakket heeft ontvangen zodat niemand wat tekort komt.


Mijn dank gaat vooral uit naar oom Luk Sameaputty uit Hutumuri voor zijn grote inzet en ondersteuning aan mijn ouders: Andy en Angelique Moniharapon. Oom Luk, pap en mam… Bedankt voor het verwezenlijken en de uitvoering van het doel van mijn doneeractie!


Omdat wij na het realiseren van het bovenstaande nog een bedrag overhouden en er nog steeds geld binnen stroomt, is fase 3 in voorbereiding. Ik zal iedereen hiervan op de hoogte houden, dus hou mijn doneeractie in de gaten!


Liefs,

Charlain


Charlain Moniharapon
24-10-2019

De teller staat nu op €4.426 en ik wil allereerst alle nieuwe donateurs bedanken voor hun bijdrage.

Hierbij een belangrijke update over mijn doneeractie:

Ik heb de einddatum op vrijdag 25-10-2019 staan maar ik heb besloten om deze te verzetten naar donderdag 31-10-2019. De reden waarom ik dit heb besloten is omdat ik niet zelf het verzamelbedrag kan opnemen, het verzamelbedrag wordt namelijk pas vrijdag 01-11-2019 door doneeractie.nl op mijn rekening gestort. Als ik morgen mijn doneeractie stop, dan betekent dat dat ik dan 7 dagen lang 'wacht' terwijl mensen kunnen blijven doneren tot 1 november en ik zou het erg zonde vinden als ik donaties misloop.

Kort samengevat: "De doneeractie gaat nog 7 dagen extra langer door!"

Willen jullie mij blijven helpen om het verzamelbedrag te verhogen? Please share my message.


 

Laat een reactie achter

209 donaties
€ 7.100,00
Doel: € 10.000,00
71%