Help Het Filmcafé weer opbouwen na brand

Help Het Filmcafé weer opbouwen na brand | Geld inzamelen
 
 

Elke dag stonden ze op met een lach, bedachten ze nieuwe dingen, kochten ze een pizzaoven, bakten ze de beste pizza's van Utrecht en keken ze uit naar 2021. Met zoveel positiviteit knalden zij een ongelofelijk kutjaar door. Het nieuwe jaar 2021, zou het jaar moeten worden dat Het Filmcafé weer op ons wekelijkse programma zou staan. Dat we elke week met z'n allen mooie films kunnen bekijken, heerlijke drankjes kunnen drinken op het terras, pizza bingo avonden spelen en dansen tot diep in de nacht (zonder 1,5 meter afstand). 

Voor de laatste update (08-04-2021) over de stand van zaken en de schade, klik bij updates!


Maar het jaar begon niet zo voor Omar en Alwin, eigenaren van Het Filmcafé. Dinsdag 12 januari 2021 is hun nachtmerrie werkelijkheid geworden. Het Filmcafé is slachtoffer geworden van een verwoestende brand die begon aan de andere zijde van het CAB-gebouw. Tientallen brandweermannen zijn waren die avond sinds 20:30 uur bezig geweest om de brand te bestrijden. De constructie van het pand maakte dit uiterst ingewikkeld en de brandweer kon niet naar binnen door de vuurbelasting en veilgheid. De brand is van buitenaf geblust, maar het lijkt dat de schade bij Het Filmcafé het allergrootst is van alle bedrijven in het CAB-gebouw. Naast de emotionele schade die dit Omar en Alwin brengt, is de schade aan alle spullen en apparatuur wat in het Filmcafé staat hoogstwaarschijnlijk onherstelbaar.

Naast de schade aan de apparatuur, lijkt het er ook op dat Het Filmcafé hoogstwaarschijnlijk niet meer kan voortbestaan op de huidige locatie. Dat betekent dat jullie hulp en steun extra nodig is bij het hopelijk opbouwen van een nieuw Filmcafé in de toekomst. 

Voor nu is het wachten op een definitief rapport m.b.t. de apparatuur. Zodra er duidelijk is wat de exacte schade is, zal ik een nieuw streefbedrag instellen zodat iedereen weet waarvoor het geld gebruikt wordt. 

Daarom wil ik iedereen vragen zijn steentje bij te dragen aan die fijne plek waar Utrecht er echt maar eentje van had. De plek waar iedereen welkom was en zijn eigen stukje cultuur creeërde. Ik spreek denk ik voor mijzelf en velen anderen dat Het Filmcafé iets heeft neergezet waar Utrecht niet meer zonder kan. Het bedrag dat er tot nu toe is binnen gehaald is waanzinnig. Ik had niet durven hopen dat er zoveel steun zou komen.

Maar het is nog een lange weg te gaan. Help Omar en Alwin Het Filmcafé weer op te bouwen. En dag van de opening, dat is er eentje die de boeken ingaat. Het bedrag wat tot nu toe is binnen gehaald is echt ongelooflijk en Omar en Alwin hebben er geen woorden voor hoe dankbaar zij iedereen zijn. Zonder jullie kan Het Filmcafé niet voortbestaan. 

Liza Sophie de Boer
09-04-2021

Daar ben ik weer! Het heeft even geduurd, maar hierbij een update vanuit Omar en Alwin: 

Lieve donateurs!

Na enige stilte delen wij graag weer een update met jullie. Laten we beginnen jullie nogmaals ontzettend te bedanken. In januari dit jaar hebben jullie met meer dan 2070 unieke donaties laten zien wat het Filmcafé voor jullie betekent. Dit samen met alle prachtige berichten en steunbetuigingen hebben ons door deze zware eerste maanden heen geholpen. Zoals beloofd zouden we jullie op de hoogte houden van hoe het nu verder gaat en wat er gebeurt met het gedoneerde geld. Wij zullen dat hieronder proberen helder uit te leggen. 

Huidige locatie
Inmiddels zijn we al een aantal maanden verder en hebben we helaas te horen gekregen dat wij het CAB-gebouw uit moeten. De te herstellen schade weegt volgens de pandeigenaar niet op tegen de periode die wij en de andere huurders nog in het pand zouden kunnen doorbrengen. Een flinke domper voor nu dus. Afgelopen weken zijn we het pand volop aan het opruimen en alle nog bruikbare spullen aan het opslaan. Want de bedoeling is om op een andere locatie verder te gaan waar we gebleven waren! 

De donaties 
Met de doneeractie heeft Liza samen met jullie echt een enorm bedrag bij elkaar gedoneerd. Meer dan wij ooit hadden kunnen hopen. We sturen jullie en Liza een digitale kus en knuffel, want dit is zo mooi. Meteen na de brand was het duidelijk dat Het Filmcafé en haar spullen enorm beschadigd waren. De volledige inboedel was bedolven onder een laag as en we waren hiervoor helaas niet verzekerd. Corona hakte er al flink in, maar met jullie hulp hebben we een hoop kunnen doen. Waaronder: 

- Professioneel stallen van alle techniek (150 items) in droogruimtes direct na de brand
- 8 dagen lang repareren en herstellen van de techniek door specialisten van Arepa 
- Aanschaffen van alle benodigdheden voor de schoonmaak/ontruiming van de ruimte
- Logistieke kosten afvoer van beschadigde spullen
- Afwikkelen doorlopende kosten 

Met de nog overgebleven donaties, gaan we een opslag huren om inboedel/techniek die we hebben weten te redden op te slaan.

Hoe nu verder?
Tijdens de pandemie werkten we keihard om de toekomst van Het Filmcafé veilig te stellen. We hadden een optie op een stuk grond en het leek ondanks de aanhoudende onzekerheid goed te komen. Echter heeft de pandemie in combinatie met de brand ons dermate financiële schade opgeleverd dat we deze optie moeten laten gaan. In de tussentijd zullen we op zoek gaan naar een nieuwe locatie, mogelijkheden tot samenwerkingen en zullen we onze socials gebruiken om andere initiatieven in Utrecht te ondersteunen. 

Hou vol, het lijkt er op dat we snel weer naar de film kunnen en er is weer hoop op een dansje samen. Helaas voorlopig nog niet bij ons, maar hopelijk tot snel!

Dikke Knuffel,

Het Filmcafé


Liza Sophie de Boer
20-01-2021

Lieve donateurs! Het was even stil, maar inmiddels is er weer wat nieuws. De schoonmaak is inmiddels volop begonnen, maar het ziet er helaas nog alles behalve rooskleurig uit. Ik heb wat nieuwe foto's geupload, meer beeld kunnen jullie op Instagram zien @filmcafe. Zie hier ook een kleine update vanuit Omar en Alwin: 

Afgelopen week kwam er een hoop over ons heen en helaas ziet het er op dit moment even echt k#t uit. We troffen vorige week het hele filmcafe zwart onder de roet aan. Een hoop spullen, waaronder veel techniek, zijn helaas onherstelbaar beschadigd. Maar de komende weken gaan we  flink poetsen en redden wat er te redden valt. 
Voor een klein gedeelte van de techniek, hebben we momenteel nog hoop op herstel. 

Financieel is de klap enorm, maar dit is niks bij de gedachte dat de kans groot is dat we op de huidige locatie niet meer verder kunnen. Namens ons en de crew iedereen sterkte gewenst. De steun, waardering & liefde na vorige week maandag was echt fantastisch, bedankt hiervoor ❤️


Liza Sophie de Boer
13-01-2021

Gisteren mochten de eigenaars voor het eerst naar binnen bij Het Filmcafé. Niks is afgebrand, maar alles zag zwart van het roet. Dat lijkt onschuldig, maar roet kan helaas een stuk verwoestender zijn dan misschien op het eerste oog lijkt. Er was een schade-expert aanwezig die een iventarisatie heeft gemaakt van de schade, dit rapport wordt later pas bekend. Daarna is alle elektronische apparatuur uit Het Filmcafé genummerd en naar een speciale droogkamer gebracht bij een schoonmaakbedrijf in Amersfoort. Dit bedrijf gaat kijken wat de daadwerkelijke rookschade is aan de apparatuur en wat er te herstellen valt. Zodra dit duidelijk is zal ook bekend worden wat het gaat kosten om de apparatuur te laten herstellen en reinigen. 

Inmiddels is er ook meer bekend over de verzekering. Omar en Alwin zijn niet verzekerd. De verzekering is tijdens de eerste lockdown opgezegd om de kosten te drukken. Dat betekent dikke vette pech. Zodra er duidelijk is wat de exacte schade is, zal ik een nieuw streefbedrag instellen zodat iedereen weet waarvoor het geld gebruikt wordt. Het bedrag wat tot nu toe is binnen gehaald is echt ongelooflijk en Omar en Alwin hebben er geen woorden voor hoe dankbaar zij iedereen zijn. Zonder jullie kan Het Filmcafé niet voortbestaan. 


Liza Sophie de Boer
12-01-2021

Het bedrag van 20.000 is bijna bereikt. Aanvankelijk had ik dit bedrag symbolisch ingesteld en nooit durven dromen dat het zo snel bereikt zou zijn. Helaas wordt langzamerhand duidelijk dat de werkelijke schade vele malen groter is, gezien er apparatuur binnenstaat over de honderduizenden euro's. Omar en Alwin zijn ontroerd over de steun tot nu toe en ontzettend dankbaar.


Liza Sophie de Boer
12-01-2021

Ongelofelijk wat een steun en lieve woorden. Ik had niet durven hopen dat het zo snel zou gaan! Ik zal jullie proberen zo goed mogelijk op de hoogte te houden wat er met het geld gebeurd. Er is nu nog volop een onderzoek bezig en helaas is er nog niks over de schade bekend. Jullie zijn allemaal geweldig❤️2074 donaties
€ 34.374,00