Help Geuko weer kind zijn!

Help Geuko weer kind zijn! | Geld inzamelen
 
 
Vier jarige Geuko van gezond naar verlamd in 48 uur

Een tikkeltje verkouden en een beetje hangerig. Elke peuter is het wel eens. Vaak een opkomend griepje. Maar wat als dat het begin is van een horrorscenario? Als een kind in 48 uur tijd aftakelt van verkouden naar compleet verlamd? Gert Jan en Gerda van Lang uit Winschoten beleven de nachtmerrie van elke ouder.

Polio-achtig
Hun zoontje Geuko van drie werd eind juli 2016 een beetje ziek. 48 uur later lag hij op de intensive care van het UMCG. Hij kon nauwelijks nog bewegen of ademen. De diagnose: AFM, acute flaccid myelitis. Een polio-achtig ziekte die in Nederland verder niet voorkomt. In Europa zijn maar drie gevallen bekend.

'Papa, ik kan niet lopen'
Nog steeds ligt de kleine Geuko op de intensive care aan de beademing. Gert Jan en Gerda zitten om de beurt aan het bed van hun zoon. Gert Jan is thuis in Winschoten bij zijn jongste zoon Gijs (1) als hij zijn verhaal vertelt.

'Probeer het met een paracetamolletje', zeiden ze bij de doktersdienst. 'Maar de volgende morgen toen ik bij zijn bed kwam zei Geuko: 'Papa, ik kan niet lopen'. En dan probeer je hem eerst ook nog aan te sporen. 'Kom op, je bent alleen een beetje ziek.' Maar als het dan echt niet gaat, slaat de schrik je om het hart.'

Onderzoek na onderzoek
Via de huisarts kwam Geuko op verdenking van hersenvliesontsteking in het OZG, het ziekenhuis in Winschoten. Daar kwam na een aantal onderzoeken het Guillain-Barré syndroom in beeld. Dat is een zenuwaandoening. Daarom werd hij meteen doorgestuurd naar het UMCG. Ondertussen ging het jongetje steeds verder achteruit. In Groningen werd hij aan de beademing gelegd en werden er opnieuw onderzoeken gedaan.

'Ze gaan dan alles afstrepen. Op een een gegeven moment dachten ze dat ze het gevonden hadden, maar dat bleek niet zo. Uiteindelijk kwamen ze op AFM'.

Virus
AFM is acute flaccid myelitis. Het is een zenuwziekte onder kinderen, die lijkt op polio. Het wordt veroorzaakt door een virus, het zogeheten D68-virus. In Amerika was twee jaar geleden een uitbraak van AFM. Enkele tientallen kinderen tussen de drie en tien jaar werden plotseling ziek.Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

95 donaties
€ 2.395,00
Doel: € 100.000,00
2%