Help de voetballende kinderen in Malawi!

Help de voetballende kinderen in Malawi! | Geld inzamelen
 
 
Breng de kinderen in Bangwe Malawi plezier met het sponsoren van voetbalspullen!

1. Inleiding: Banwe Community Sports Development

Zeven jaar geleden was ik voor het eerst in Malawi en kwam ik per toeval Abau tegen. Abau organiseert voetbaltrainingen en wedstrijden voor jongens van 8 tot 15 jaar in Bangwe, een township van de een na grootste stad in Malawi: Blantyre. Abau doet dit geheel vrijwillig en doet zijn uiterste best om voor voetbal benodigdheden te zorgen. Dit is echter altijd een grote uitdaging omdat Malawi tot een van de armste landen behoort en daarom het geld wat er wel is naar voedsel en water gaat.

Ruben (met wie ik in 2012 in Malawi was) en ik hebben toentertijd Abau geholpen met het geven van trainingen en het organiseren van toernooien. Maar ook om de voetbalschool genaamd Bangwe Community Sports Development (BCSD) officieel te laten registreren als een non-profit organisatie om hulp te kunnen krijgen van andere Malawinese organisaties, zoals de Football Assocation of Malawi (FAM). Daarnaast hadden we een grote sponsoractie gehouden in Nederland vanuit Malawi om voetbalspullen te kopen voor de kinderen in Bangwe. Dit was zo’n groot succes dat we uiteindelijk een toernooi konden organiseren voor 1500 kinderen waarbij o.a. elk team twee ballen kreeg en de winnende teams een heel set tenues. Het was prachtig om te zien dat na dit toernooi je elke windrichting een uur kon lopen en je kinderen zag voetballen met de ballen van het toernooi. Dit is normaliter niet het geval omdat er niet genoeg geld voor ballen is en de kinderen dus alleen kunnen voetballen op trainingen en toernooien als Abau genoeg geld kan vinden om aan een bal te komen.

Het mogelijk maken om de kinderen te laten voetballen brengt de kinderen vooral plezier en daarmee de nodige afleiding van zorgen. Ook doet teamsport de sociale vaardigheden van kinderen ontwikkelen, zoals het leren samenspelen en leren verliezen. Daarnaast stimuleren wij de kinderen die op onze voetbalschool zitten om naar school te gaan. Wanneer we merken dat kinderen niet naar school zijn gegaan wordt er eerst uitgezocht waarom en als de reden is dat de ouder(s) het schoolgeld niet kunnen betalen of het schooluniform dan kijken wij of we wat kunnen bijdragen.

2. Altijd contact gehouden

De afgelopen zeven jaar hebben Ruben en ik wekelijks contact gehad met Abau en wij kregen elke keer te horen dat er steeds meer kinderen op de voetbalschool kwamen. Het is prachtig om hier weer te zijn en om bijvoorbeeld te zien dat de kleine goaltjes die we in 2012 van de sponsoractie door een lokale smid hebben laten maken nog volop gebruikt worden. Helaas hebben ballen en voetbalschoenen een kortere levensduur.

3. Help mee!

Vanwege het gebrek aan voetbalspullen en het grote succes van de sponsoractie in 2012 zou ik jullie willen vragen om een donatie voor onze voetbalschool, waarbij elke euro direct naar de kinderen in Bangwe gaat. Voor 10 euro (=8.000 Malawian Kwacha) kunnen we al een goed paar tweedehands voetbalschoenen kopen op de lokale markt. Hierdoor lopen de kinderen minder blessures op dan wanneer ze op blote voeten op zanderige met stenen bezaaide velden voetballen en hebben ze ook minder last van de hitte onder hun voeten. Voor een donatie van 20 euro kunnen we een bal kopen van goede kwaliteit die lang mee gaat. Daarnaast zijn gekleurde trainingshesjes en pionnen hard nodig voor het geven van trainingen.

Mijn oude voetbalclub BSM heeft al een prachtige donatie gedaan van 47 shirts (drie gehele teams), drie grote tassen voor de shirts en vier ballen. Het is erg mooi om de kinderen hier in het groen van BSM te zien voetballen, bedankt BSM! De club van Ruben (DSS) heeft ook nog eens 40 shirts gedoneerd, bedankt! Naast shirts hebben we echter ook nog broekjes en voetbalsokken nodig. Ook zijn we aan het kijken om een klein stuk grond naast het grote veld (zie foto) te egaliseren en het tot een extra voetbalveld te laten maken om meer ruimte te creeren voor het toenemende aantal voetballende kinderen. En er kan nog veel meer mogelijk worden met jullie donaties!

Samengevat: elke bijdrage is welkom, hard nodig en zal voor veel plezier zorgen voor de kinderen in Bangwe.


 

 

Wies de Jong
25-01-2020

Inmiddels ben ik al weer een week terug in Nederland en hebben we de laatste periode van mijn verblijf in Malawi heel veel kunnen doen voor de voetbalschool B.C.S.D.

Het extra voetbalveld is helemaal klaar. Eerst hebben we het stuk grond laten egaliseren, waarna we het veld hebben vrijgemaakt van afval. Hierna hebben we goaltjes laten maken voor het nieuwe veld door de lokale smid die zeven jaar geleden dit ook al voor ons deed. In het laatste weekend van mijn verblijf hebben we een voetbaltoernooi georganiseerd voor 250 kinderen om het veld officieel te openen. Het was een prachtige dag en de kinderen hadden de hele dag ontzettend veel plezier zelfs toen het met bakken uit de hemel kwam.

Met het gedoneerde geld proberen we niet alleen lange termijn projecten te realiseren, zoals het extra voetbalveld, maar hebben wij ook geïnvesteerd in een winkeltje om wat geld te genereren voor de voetbalschool om in de toekomst niet afhankelijk te zijn van giften om voetbalbenodigdheden te kunnen kopen. Voor het winkeltje hebben we een popcornmachine laten maken en een vriezer gekocht om koud water en ijsjes te verkopen. Ook hebben we een laptop en een printer aangeschaft om computer diensten te leveren zoals printen en scannen. Het winkeltje loopt harstikke goed en we hebben het plan om het uit te breiden om zo meer geld te verdienen voor de voetbalschool.

Met het gedoneerde geld hebben we ook een school (kinderopvang, basis en middelbaar) kunnen helpen die in dezelfde gemeenschap staat als de voetbalschool. In totaal hebben we 22 houten bankjes aangeschaft waardoor geen enkel kind meer op de grond hoeft te zitten tijdens de les. Daarnaast hebben we vier grote schoolborden gekocht waardoor elke klas nu een schoolbord heeft. Als laatste hebben we een heel nieuw toiletgebouwtje laten maken met twee toiletten. Deze toiletten vervangen de oude onhygiënische toiletten die er nog stonden.

Ik wil jullie allemaal ontzettend bedanken voor de donaties want we hebben hierdoor heel veel kunnen doen (zie ook de andere updates)!

P.S. Als voetbalschool gaat het ons vooral om plezier te brengen voor de kinderen maar het is wel erg leuk om te vermelden dat één van onze spelers inmiddels zijn wedstrijden speelt voor Malawi onder 17!

Zie voor de nieuwe en oude foto's en video’s de volgende link: https://photos.app.goo.gl/TxP3XnXB1pzQCTuB7


Wies de Jong
19-11-2019

Ondertussen hebben we een tweede lading aan voetbalspullen kunnen kopen en hebben we nog veel meer kunnen doen en zijn we met nog veel bezig!

Om te beginnen hebben we 10 extra voetballen en 10 extra voetbalschoenen gekocht, wat het totaal op 20 voetballen en 41 voetbalschoenen brengt. Daarnaast hebben we 40 traingshesjes, 50 pionnen, één voetbalpomp, twee stopwatches, 2 fluitjes en 2 aanvoerdersbanden gekocht. Ook hebben we 4 grote tassen gekocht met hangslotjes om alle voetbalspullen veilig op te bergen. We hebben ook 3 shirts gekocht en laten bedrukken met het logo van onze voetbalschool voor de 3 vrijwilligers die er altijd zijn. Voor tijdens de wedstrijden hebben we een EHBO koffertje gekocht voor wanneer er blessures optreden. Ook hebben 15 kilo aan wasmiddel gekocht zodat de voetbalschool de komende tijd geen nieuw wasmiddel hoeft te kopen om de voetbalteneus te wassen. Daarnaast hebben we een mooie beker gekocht die we uit gaan reiken op het toernooi wat we gaan organiseren om het veld te openen waar we nu nog hard mee bezig zijn.

Het stuk grond dat we willen maken tot een nieuw voetbalveld bevindt zich naast één van de voetbalvelden die we normaal gebruiken. Doordat er steeds meer kinderen willen voetballen is er ruimte gebrek en daarom is een extra voetbalveld een mooie uitkomst. Het stuk grond is behoorlijk ongelijk en de grond bestaat uit grote stenen en er ligt veel afval daarom is er veel werk nodig om het gelijk, steenvrij en afvalvrij te maken. Afgelopen 2 weken hebben we 6 mannen ingehuurd die elke dag keihard hebben gewerkt om de grond gelijk te maken. Vanaf nu zullen we met de kinderen voor elke training het afval en grote stenen van het veld weghalen. Dit in combinatie met regen zal over een paar weken leiden tot een prachtig voetbalveld.

Ook zijn we bezig om de kapotte popcorn machine van Abau te repareren om inkomsten te genereren voor de voetbalschool door verkoop van popcorn.

Naast de voetbalschool zijn we ook bezig een school (kinderopvang, basis en middelbaar) te helpen die in dezelfde gemeenschap staat als onze voetbalschool. Ook deze school groeit er hard en heeft niet veel spullen.

Zie voor de nieuwe en oude foto's de volgende link: https://photos.app.goo.gl/TxP3XnXB1pzQCTuB7


Wies de Jong
11-11-2019

Allereerst, iedereen super bedankt voor de vele donaties en lieve berichten!

Op het moment dat de eerste donaties binnen kwamen zijn Abau en ik gelijk aan de slag gegaan. Inmiddels hebben we van het eerste deel van het gedoneerde geld al 31 tweedehands voetbalschoenen, 30 nieuwe voetbalsokken, 30 nieuwe voetbalbroekjes, 10 nieuwe ballen, 2 paar keepershandschoenen en een lange keepersbroek kunnen kopen. De kinderen zijn er dolgelukkig mee! Zie de link onderaan dit bericht voor de foto's en video's.

Vanwege jullie vele donaties kunnen we echter nog veel meer doen voor de kinderen in Bangwe. We zijn onder andere bijna klaar met het egaliseren van een stuk grond om het tot een extra voetbalveld om te toveren en nog veel meer! Hierover kunnen jullie snel iets lezen in de volgende updates.

https://photos.app.goo.gl/TxP3XnXB1pzQCTuB7


92 donaties
€ 2.460,00

Deze actie is gesloten.