Help arbiter aan een sportprothese | Geld inzamelen
 
 

Help arbiter aan een sportprothese

Beenamputatie of niet, sporten moet toch kunnen?

WOLVEGA – Beenamputatie of niet. Jan Lolkema weigert de fluit aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Begin vorige week startte de 43-jarige inwoner van Wolvega zijn crowdfundingsactie. Het motto spreekt voor zich: ‘Help scheidsrechter Jan Lolkema terug op het veld’. Binnen enkele dagen haalde de gedreven Fries drie donaties op, samen goed voor 140 euro. Maar dat bedrag is slechts een druppel op een gloeiende plaat, want het streefbedrag ligt stukken hoger: €32.000.

Dat zijn de kosten voor het vervullen van zijn vurige wens: een speciale sportprothese. Alleen met een kunstbeen kan hij zijn grote passie (blijven) uitoefenen: het leiden van voetbalwedstrijden op het veld en in de zaal.
Begin 2018 werd zijn rechter been vanaf de knie geamputeerd. Inmiddels heeft hij wel een prothese, maar daarmee kan de Stellingwerver niet goed uit de voeten. Met een sportexemplaar hoopt hij (weer) volwaardig te kunnen fluiten.

Grote bewondering

Voor het bereiken van dat doel heeft het karaktermens veel over. Zeg maar gerust: alles. Probleem is dat Lolkema alles zelf moet bekostigen. Tot overmaat van ramp zit de voetballiefhebber ook nog eens zonder werk. Zijn laatste werkgever ging namelijk failliet. Het zit Lolkema dan ook bepaald niet mee. Voor het opvangen van alle mogelijke tegenslag verdient hij grote bewondering.
Het eerste levenslicht zag Lolkema in Berltsum (Berlikum). Daar begon hij als 6-jarige te voetballen. Inmiddels is het 28 jaar geleden dat Lolkema voor het eerst als scheidsrechter fungeerde. Al snel kreeg hij er aardigheid in en vier jaar later werd hij tevens zaalarbiter. Hij werd gescout door de KNVB en ging cursussen volgen. Op 20-jarige leeftijd floot hij A- en B-junioren in het betaalde voetbal. In de eerste divisie leidde hij in 1998 het duel Helmond Sport-Veendam. Bij nader inzien vond hij zich destijds te jong en onervaren voor het profvoetbal. Mede daarom ging Lolkema zich meer focussen op de zaal.

Molestatie dieptepunt

Een absoluut dieptepunt beleefde hij circa 20 jaar geleden, toen hij in het Noord-Hollandse Obdam gemolesteerd werd. Bij een ontmoeting in de zaal werd Lolkema, inmiddels ook over de grens actief, uit het niets knock-out geslagen. Per ambulance moest hij naar het ziekenhuis en de dader werd voor vijf jaar geschorst. Later sprak Lolkema de zondaar die destijds slecht nieuws kreeg en niet goed in zijn vel bleek te zitten. Zonder enige aanleiding haalde hij uit. Het slachtoffer overwoog sterk met zijn hobby te kappen. Goede opvang door collega-scheidsrechters, vrienden en familie brachten hem tot inkeer. En dus ging de Wolvegaster weer als onpartijdige fungeren. Al snel kreeg de vader van drie kinderen er weer lol in. Werd er ergens gevoetbald, Lolkema wilde het spel wel in goede banen leiden. Zoals bij beachsoccer (sinds 2006).

Ware lijdensweg

Sinds 2012 begeleidt hij zaalarbiters. In die tijd werkte hij bij de Biomassacentrale in Steenwijk. Op een dag liep hij over een betonnen vloer en hoorde opeens ‘pang’. Zijn rechterknie bleek volledig op slot gedraaid. Een meniscusoperatie waarbij gruis uit het gewricht werd gehaald, mocht niet baten. Een ware lijdensweg volgde. De slijtage verhevigde en de pijn werd ondraaglijk. Dus besloot Lolkema in Nijmegen een beencorrectie te ondergaan. Om van de medicijnen en de helse pijn af te komen liet hij begin dit jaar zijn been vrijwillig amputeren.
Inmiddels fluit de liefhebber alweer wedstrijden bij de amateurs. Met zijn huidige prothese kan Lolkema echter niet uit de voeten. Daarom staat een speciale sportprothese met stip bovenaan zijn wensenlijstje. Aan de onderkant zitten zogeheten blades, die bijzonder buigzaam zijn. Daardoor is sprinten mogelijk. Via crowdfunding wil de markante Fries geld inzamelen, want de kosten voor een kunstbeen moet hij zelf ophoesten. De sportman pur sang beseft dat €32.000 euro veel geld is. Maar opgeven is iets dat hij inmiddels heeft afgeleerd. Lolkema hoopt op ondersteuning door de KNVB. Bovenal vestigt de bezielde rechtspreker de hoop op de voetbalwereld die hem zoveel heeft gegeven. Plezier in de eerste plaats. Zijn vele contacten moeten zich uitbetalen, hoopt en verdient Lolkema.

Jan Lolkema
24-02-2020

Dankzij het Algemeen Dagblad is het volgende artikel gemaakt.

Scheidsrechter Jan: Geamputeerd been, so what? Ik wil gewoon weer fluiten

https://www.ad.nl/binnenland/scheidsrechter-jan-geamputeerd-been-so-what-ik-wil-gewoon-weer-fluiten~a7f12e16/


 

Laat een reactie achter

34 donaties
€ 1.040,00
Doel: € 32.000,00
3%