Brieven uit de trein naar Auschiwtz
Een nieuw kunstwerk voor de in Amsterdam geboren joodse koopman Hartog Prins.
De gemeente Groningen heeft in 1997 het Centrum Beeldende Kunst (CBK) gevraagd om 5 kunstwerken te plaatsen in de Folkingestraat die de joodse geschiedenis moesten verbeelden. Een van de Kunstwerken, het Portaal werd geplaatst in de meubelwinkel van mijn overgrootvader Kees Rozema aan het Ged. Zuiderdiep 87. Een ander werk met daarop daarop de grootvader van mijn moeders jeugdvriendinnetje Josje maakte aanvankelijk onderdeel uit van de drie geemaleerde kunstwerken van Allie Althena. Het werk met daarop muzikanten en feestende Groningers waaronder Hartog Prins belande per ongeluk tijdens een verbouwing op de vuilnisbelt.
Opa Hartog Prins werd als het ware 3 keer gedeporteerd: de eerste keer van Groningen naar Westerbork waar hij zo'n 3 maanden verbleef voor hij mocht vertrekken. De de tweede keer toen hij werd opgepakt omdat hij na de avondklok zich op straat had begeven en naar Auschwitz werd gedeporteerd waar hij op werd vergast. En de derde keer door als kunstwerk bij het grof vuil te belanden.
Tijdens de research voor mijn documentaire 'Het Verhaal van het Portaal' ontmoette ik de kleinzoon van opa Hartog, Harry Prins die mij de 6 brieven overhandigde die zijn opa tijdens zijn laatste reis naar Auschwitz uit de trein had gegooid. Nadat Hartog Prins was vergast werden de brieven bezorgd bij zijn vrouw en kinderen die de Holocaust overleefden. Er hangt in de synagoge in de Folkingestraat in Groningen een foto en een schilderij met daarop de Bollyband en Hartog Prins. Het verhaal van Opa Hartog is inmiddels onder de aandacht gebracht in de Tas vol verhalen die wordt verkocht in de winkel op zijn oude adres aan het Ged. Ged. Zuiderdiep 114. Van iedere tas gaat er 2,50 naar het Auschwitz Namenmonunument Nederland.
Ik besloot het verhaal van opa Hartog en zijn kleinkinderen Josje en Harry toe te voegen aan de documentaire 'Het verhaal van het Portaal'. Voor het filmen, editen en de research is er nog een bedrag nodig van 15.000. Als nabestaanden van de overlevenden van de Holocaust in het Joodse hart van Groningen vinden we het belangrijk om onze geschiedenis te delen en niet alleen te verbeelden. Daarom ben ik samen met de kleinzoon en kleindochter van opa Hartog een inzamelingsactie gestart. Ons doel is de documantaire af te ronden voor 4 mei 2021.