Halifax Monument Muiden

Halifax Monument Muiden | Geld inzamelen
 
 
Monument voor neergestorte Britse bommenwerper in Muiden

Afgelopen jaar hebben wij de stichting Halifax Monument Muiden opgericht. Onze groep van vrijwilligers is al vanaf 2018 bezig met het realiseren van een passend monument voor de bemanning van een neergesorte bommenwerper in de polder tussen Muiden en Muiderberg.

In de nacht van 30 april naar 1 mei 1943 werd de bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager. 

De bommenwerper was dermate beschadigd dat het niet verder kon vliegen en heeft de piloot de bemanning de opdracht gegeven om per parachute het toestel te verlaten. 

Wat de bemanning echter niet wist is dat zij op dat moment boven het IJsselmeer vlogen. 5 van de 7 bemanningsleden verlaten de bommenwerper en komen in het water terecht waar zij allen verdrinken.

2 bemanningsleden bleven aan boord, de piloot en een boordschutter.

De piloot heeft nog getracht een noodlanding te maken, echter de poldergrond was dermate zacht dat het landingsgestel direct wegzakte.

Dit resulteerde erin dat het toestel over de kop vloog en explodeerde. De piloot en de boorschutter overleefden dit beide niet.

Alle bemanningsleden op 1 na zijn begraven op de Algemene Begraafplaats te Muiden. 1 van de bemanningsleden is nooit gevonden en is tot op heden vermist.

Op 1 mei 2020 gaan wij het monument onthullen in het bijzijn van nabestaanden en de burgemeester van Gooise Meren.

De nabestaanden hebben wij kunnen opsporen door middel van intensief onderzoek van 1 van onze leden, dit heeft bijna anderhalf jaar geduurd.

De bouw van het monument kost veel geld en wij willen de nabestaanden ook een onvergetelijk dag bezorgen. Daar hebben wij geld voor nodig. 

Aangezien wij een stichting zijn, zijn wij afhankelijk van giften. Daarbij kunnen wij dus alle hulp gebruiken!

Wij willen dit monument plaatsen opdat wij niet vergeten!

 

Alvast bedankt namens de stichting Halifax Monument Muiden

 

Meer informatie op:

https://www.halifaxmonumentmuiden.nl/
https://www.facebook.com/HalifaxMuiden/
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/262804/droom-van-guus-uit-muiden-komt-uit-monument-voor-neergestorte-bommenwerper?fbclid=IwAR1vtUn6u1BzuqAywkwzuXlMj_vqhKPJVlOYB8RTN4vKHhV73RbyYWEjdYc

 

David van Coolwijk
30-07-2020

Ten eerste!

Iedereen die gedoneerd heeft tot dusver, hartelijk bedankt!

Dan het goede nieuws! Het monument wordt onthult op zaterdag 5 september 2020!!

Het is financieel nog wel krap, dus als u wilt doneren? Graag! We kunnen het geld heel goed gebruiken!

Met vriendelijke groet,

Het team van Halifax Monument Muiden!


David van Coolwijk
23-01-2020

Er wordt gewerkt aan het Halifaxmonument!

Vorige week werd de propeller die al bijna twee jaar bij Guus in de schuur stond te wachten, opgehaald door zijn broer Hans. De eerste fase van de bouw van het Halifaxmonument is aangebroken. Hans is nu in zijn werkplaats bezig om de nodige voorbereidingen te treffen voor het storten van het beton van de sokkel.

In de bekisting komt een sokkel van beton en deze zal worden bekleed met rode bakstenen. Daarop en daarin zal een originele propeller van een Halifaxbommenwerper komen. Deze wordt met een stalen buis bevestigd in de sokkel. Een technische uitdaging, maar dat is wel aan Hans besteed. De firma Kroonwerk heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Op de sokkel zal een plaquette worden geplaatst met de namen van de bemanningsleden en een korte omschrijving. De plaquette werd al op 1 mei 2018 bevestigd op het landhek van de boerderij Slothoeve, waar het vliegtuig terecht kwam. 75 jaar na de crash werd hij onthuld.

Het monument zal, als alles goed gaat, op vrijdagmiddag 1 mei a.s. om 16.00 uur, 75 jaar na de oorlog, door onze burgemeester Han Ter Heegde langs de Zuidpolderweg worden onthuld, ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de op 1 mei 1943 in de Noordpolder neergestorte Britse bommenwerper Halifax JB803.

U kunt de realisatie van het monument steunen!!

Bij voorbaat hartelijk dank! 


David van Coolwijk
18-01-2020

Esther, Roderick en Dijkman, hartelijk bedankt voor jullie gulle donatie!!!22 donaties
€ 500,00
Doel: € 4.000,00
12%