Glas voor de kas! Help Klooster Nieuw Sion

Glas voor de kas! Help Klooster Nieuw Sion | Geld inzamelen
 
 

Help jij mee om Klooster Nieuw Sion zelfvoorzienend te laten worden?

Elke dag willen we gastvrij zijn en de waarde van lokaal en eerlijk voedsel delen met onze gasten. Wat is beter dan hen mee te laten genieten van gezonde groenten uit eigen tuin? Omdat er steeds meer gasten komen én onze woongemeenschap groeit, zijn we hard bezig een nieuwe moestuinkas te bouwen. De fundering, spanten en borstwering zijn klaar, maar de stalen constructie met glas mist nog. Omdat het veilig plaatsen van het glazen huis enorm duur is en we dit niet zelf mogen doen, om willen van de veiligheid,  kunnen we de kas niet afbouwen zonder jouw financiële steun. Help jij mee onze droom te verwezenlijken om onze gasten en bewoners volledig te laten eten uit eigen tuin? 

 

Hoe kun jij helpen?

Al voor €10,- kun jij een hand glas doneren, dat is zo’n 100 cm². In totaal hebben we 7.000.000 cm² nodig. Als je meer dan €100,- doneert, ontvang je een gratis lunch met lokale producten uit onze koffieschenkerij, waarmee je direct proeft van al het heerlijks uit onze moestuin. Ook als je niets kan missen wil je dan deze actie delen in je netwerk via whatsapp of facebook? Dank je wel!

Tip:  denk ook eens aan het zinvol besteden van je energiecompensatie. Heb jij die €190,- niet persé nodig? Doneer dan een aantal cm² glas 😁.

 

Waarom is een kas met glas hard nodig?

  • We willen bijdragen aan een duurzamere samenleving door het zelf produceren van voedsel.
  • Het werken in de kas is een zinvolle dagbesteding voor mensen uit het AZC en vrijwilligers.
  • We willen onze gasten en woongemeenschap lokaal eten aanbieden.
  • De moestuin en kas zijn de nummer 1 plek voor mensen om te aarden en los te komen van stress, je ziet dus veel mensen met burnout klachten binnen enkele maanden daar opknappen.
  • Er is niks leuker en lekkerder dan het eten wat je eet op het klooster zelf te zien groeien.

     

 

Hoe gaan we bouwen?

We bouwen met de spanten en de gordingen van de oude ligbox stal die voorheen op de plek van de te bouwen tuinders kas stond. Dit is inmiddels gerealiseerd. De spanten staan en de borstwering is door vrijwilligers gemetseld. Prachtig, maar wel duurder dan een kant en klare nieuwe kas. Daarnaast willen we een deel van een bestaande ‘breedkap-kas’ herplaatsen als glazen schil om dit houten skelet. Om dit veilig te doen en volgens de wettelijke normen moeten we dit uitbesteden aan professionele kasbouwers. En dat is kostbaar.

We zijn enorm blij dat  jij de afbouw van de kas mogelijk maakt! Wil je meer weten over Klooster Nieuw SIon? Bezoek onze website op www.nieuwsion.nl

André Bikker
16-11-2022

Deze week heeft de firma BAJO de symbolische spijker platen gemonteerd in de nok van de spanten. Hier onder de inhoudelijk uitleg. Zij monteren nu nog de spankabels en dan is de constructie klaar en stabiel. Vrijwilligers gaan de komende twee zaterdagen de muren voegen. Daarna wordt er 60 meter tafelblad gemonteerd en de al hout geimpregneerd met olie.

In januari gaat, als het geld binnen is 😅de kasbouwer aan de slagmet de glazenkap. Help je ons mee dit waar te maken?

 

Kunst in de kas: de spijker- of verbindingsplaten

In de nok van de kas zitten veertien bijzondere stalen platen die de linker en de rechterspant met elkaar verbinden.
Het eerste wat opvalt zijn de twee golflijnen. Deze slinger staat voor de groeilijn van de planten die in de kas geteeld zullen worden. Als een wingerd zal de tomaten en-, komkommerplant zich om de klimdraad krullen. Groei gaat nooit in één rechte lijn en zekere niet van deze gewassen.

Maar waarom vier golfjes? Dat zijn de knokkels van onze handen als wij ze vouwen. Het symbool van Ora et Labora. Bid en werk was het devies van de monniken. Het werken op nieuw Sion, ook in de kas, wordt gedragen door de gebeden tijdens de vieringen.

Dan zijn er nog een serie gaten te zien waar de bouten door komen die maken dat steeds twee platen de binten samen klemmen.
Samen vormen ze het Omega teken, wat wij kennen uit het Grieks alfabet en in het laatste bijbel boek Openbaringen. Daar staat in Openbaringen 1 vers 8: "Ik ben de alfa en de omega, zegt God, de Heer, ‘ik ben het die is, die was en die komt, de Almachtige.” Omega betekent letter eind, het is compleet.

Het aantal gaten berust niet op toeval. De open cirkel wordt gevormd door 7 bouten, dit is een heilig getal en slaat op de 7 dagen van de schepping waar God op de 7e dag volgens het Joods denken rust schiep. Het is het getal van de volheid. De voet van de omega zijn 4 bouten, het getal van de 4 evangeliën. Samen vormen zij het fundament het cijfer acht wat staat voor de overgang naar het nieuwe leven. Het zal zijn op de 8e dag dat de aarde en de hemel nieuw zullen zijn.
Hoe mooi om ontspannen te weten dat ons werk nooit klaar is maar dat de Schepper het compleet maakt en voleindigen zal.


André Bikker
09-11-2022

Lieke WIjntjes is inmiddels al een paar weken in Zuid-Afrika en hoopt rond 26 novemner aan te komen bij Stichting Table Moutain. Dan gaat ze een deel van de €2000,- omzetten in sport en spel materiaal. De overige €1600,- gaat zij overhandigen aan de Boontjeskraal school om daar speeltoestellen van te laten bouwen. Wij werken altijd met lokale middelen en mensen. Op die manier heeft jouw gift dubbele impact.36 donaties
€ 1.316,00
Doel: € 70.000,00
1%