Gezonde lunchboxen voor kinderen in armoede

Gezonde lunchboxen voor kinderen in armoede | Geld inzamelen
 
 

Wij vinden dat ieder kind in Nederland recht heeft op gezonde voeding en dit de basis moet zijn. Het moet geen initiatief zijn maar een gewoonte. Het recht dat ieder kind heeft op een goede lunch op school.

In Nederland kampen we met overgewicht en armoede.
Bij wijkteams komen regelmatig hulpvragen binnen die te maken hebben met armoede. Leven in armoede heeft een negatieve invloed op de gezondheid, geeft psychische klachten en kan leiden tot sociaal isolement. 

Met Stichting Lilly's Lunchbox leveren we dagverse lunchboxen volgende de Bento principe en volgens de normen van de ‘Schijf van Vijf’ aan schoolgaande kinderen welke een gezonde lunch behoeven, om hun energielevel op peil te behouden en om te presenteren.
Met een Lilly’s Lunchbox krijgen de kinderen al tot 50% van de ADH binnen tijdens de schooldag.

Wij willen er zijn voor elke laag van de bevolking ongeacht de inkomsten. Gezonde voeding en een gezonde levensstijl is niet voor iedereen vanzelfsprekend of weggelegd. Dit kan komen door o.a. onwetendheid, het missen van financiële middelen om gezond eten te kopen of weinig tijd. Voor de doelgroep die leeft in armoede zijn wij opzoek naar donaties. 

Uit onderzoeken komt naar voren dat gezond eten bij kinderen een positieve invloed heeft op zowel het korte- als het langetermijngeheugen en op cognitieve prestaties op de korte termijn. Het heeft een positieve invloed op leerprestaties, schoolcijfers, aanwezigheid op school en op tijd komen op school. Het verbeteren van de schoolprestaties heeft een positief effect op de CITO-scores van kinderen. Een hoge(re) cito-score heeft vervolgens weer een positieve uitwerking op de verdere schoolcarriere van de kinderen; de kans dat iemand een startkwalificatie behaald is groter naarmate de CITO-score hoger is. De toename in het behalen van startkwalificaties zorgen voor een sterk verbeterde kans op de arbeidsmarkt. 

Bento Principe
Bento is van origine een populaire maaltijd die veel voorkomt in Japan en wordt steeds meer trending in Europa. Het principe van een Bento lunch is dat het een gevarieerde en gezonde maaltijd moet zijn waarbij het eten mooi is gepresenteerd en dus aantrekkelijk voor kinderen.

Voeding is key voor een gezonde leefstijl. Het is belangrijk dit van jongs af aan mee te krijgen. Ons aanbod wisselt dagelijks waardoor de kinderen te maken krijgen met verschillende groente- en fruit, zaden, pitten en noten, zuivel etc.

Met Lilly’s Lunchbox krijgen de kinderen al een grote hoeveelheid van de dagelijkse hoeveelheid vitamine en mineralen binnen. Goed presteren en gezond eten gaan hand in hand zodat de kinderen voldoende energie hebben om te leren.

Lilly’s Lunchbox leert de kinderen bij over gezonde voeding en voorzien de kinderen van een wisselend aanbod waarbij ook de zogenoemde ‘vergeten groente en fruit’ aan bod komen. Wij leren vanaf jongs af aan dat gezonde voeding belangrijk is voor een gezonde levensstijl. 

Voor de leerlingen die de lunchbox niet geheel op krijgen leveren wij op school de zogeheten ‘doggy bag’ zodat zij de lunch mee naar huis kunnen nemen. 

Naast dat we zorgen voor gezonde voeding zorgen wij ook voor kennisoverdracht. Wij geven regelmatig talks en workshops over gezonde voeding en hebben een leuk beloningssysteem voor de kinderen ontwikkelt.

Door het ontstaan van Lilly’s Lunchbox hebben wij beschikbare werkplaatsen. Deze plaatsen bieden wij aan mensen met een beperkingen en/of laag leerniveau welke (intensieve) begeleiding nodig hebben of mensen die en afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Lilly’s Lunchbox onderneemt duurzaam door gebruik te maken van e-bikes voor de bezorging van de lunchboxen. Dit is een milieubewuste keuze. De e-bikes van Urban Arrow hebben een laadvermogen van een auto, zijn kenbaar, schoon, veilig en snel.

Daarnaast werken wij met Mepal Bento herbruikbare lunchboxen en drinkflessen. De lege lunchboxen worden dagelijks opgehaald op school en reinigen wij, om de volgende dag te voorzien van verse lunch.

Ook scheiden wij afval, dat wij genereren tijdens het bereiden van de lunch.

Ingrediënten die tegen de houdbaarheidsdatum lopen verwerken wij in smoothies. 

Wij zullen zo bewust mogelijk inkopen om verspilling tegen te gaan. Mocht er onverhoopt toch producten overblijven dan schenken wij die via Quiet Nederland aan gezinnen die leven in armoede. 

Wij zullen de fundering zijn voor de volgende generatie. Waar wij nu starten met de basisschoolleerlingen met het aanbieden van gezonde voeding en kennis bijbrengen over gezonde voeding, bewegen en een gezonde levensstijl, zullen zij dit doorgeven aan hun nageslacht.

Dit zie je al bij onze buurlanden zoals in Duitsland waar standaard maaltijden worden aangeboden bij de zogeheten ‘Kindergarten’ tegen een gereduceerd tarief. De kinderen worden van jongs af aan gestimuleerd gezond te eten en weten (straks) niet beter. 

Daarnaast is eten ook een sociaal aspect. Kinderen eten samen, leren bij over gezonde voeding, zien dat iedereen gezonde voeding eet, het is een moment van samen zijn, gezelligheid en eenheid creëren. 
Ook voor de kinderen die normaal buiten de boot vallen doordat ze geen of een ongezonde lunch bij hebben. Ook zij zullen nu erbij horen. En zo werken we samen aan een gezonder Nederland. 

Inhoud Lilly's Lunchbox Dag:

- 1/2 tussendoortjes
- Lunch
- Drinken

Kosten:

Lilly's Lunchbox Dag: €2,10

PILOT:

Door een onderzoek te starten op een basisschool in een achterstandswijk in Dordrecht willen wij kijken welke positieven effecten Lilly's Lunchbox heeft op kinderen.

Uiteraard willen wij zelf ook een bijdrage leveren, daarom hebben wij een B.V. opgericht waarbij we gevulde lunchboxen leveren aan bedrijven, particulieren en ouders die het wel kunnen bekostigen. Hiermee genereren wij een geldstroom richting de Stichting. Een stabiel verdienmodel waarmee we zelf ook een aandeel hebben in het oplossen van het probleem.

Tijdens deze pilot van 8 weken leveren wij dagelijks Lilly’s Lunchboxen voor 70 leerlingen uit het basisonderwijs. 

In de lunchboxen zit eten- en drinken voor de gehele schooldag die samen zorgen voor tot 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de normen van de Schijf van Vijf. 

Voor het onderzoek willen wij een hogeschool inschakelen die gedurende de 8 weken op diverse vlakken onderzoeken zal gaan verrichten. De onderzoeken zullen o.a. gericht zijn op gezondheid en psyche, sociaal aspect en onderwijsprestaties. 

Helpt u mee om onze jeugd een gezonde toekomst te bieden?

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!”

 

---

 

SOCIAAL ONDERNEMEN

Wij zijn de trotse winnaar van de Masterclasses Sociaal Ondernemen 2021 en hebben de hoofdprijs van €1.000,- gewonnen. Het geldbedrag dat wij hebben gewonnen gaan wij inzetten voor een pilot die wij gaan ontwikkelen. ​Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

23 donaties
€ 643,00
Doel: € 4.400,00
14%