Geef voor stripboek lot Urker Joods gezin in WO2

Geef voor stripboek lot Urker Joods gezin in WO2 | Geld inzamelen
 
 

Maak stripboek over lot Urker-Joods gezin in WO2 mogelijk!

Het gezin Kropveld was in de oorlog het enige Joodse gezin dat op Urk woonde. Zij werden in 1943 in Sobibor vermoord door de Nazi’s. De Urker Stichting Odulphus wil een stripboek met lespakket en QR-route maken voor de jeugd over wat er met deze Urker-Joodse familie gebeurd is.

We verspreiden het stripboek en lespakket op basisscholen van Urk, Flevoland en andere plaatsen in Nederland. Als de middelen het toelaten, kunnen we het bereik van het stripalbum vergroten. Jouw donatie draagt hieraan bij. En je krijgt bovendien zelf een exemplaar toegezonden!

Het doel is de geschiedenis van Jodenvervolging onder de aandacht van jongeren brengen. We willen hen wapenen tegen antisemitisme, racisme en discriminatie. Helaas is dat nog steeds zeer noodzakelijk. Om het project werkelijkheid te laten worden hebben we nog 6500 euro nodig. Jij kunt daarbij helpen!

Met jouw hulp is het mogelijk om dit stripboek te maken. Mogen we ook op jouw steun rekenen?

Geef een bijdrage door op de "doneer" button te klikken.

Bij een gift van 25 euro of meer krijg je als dank een exemplaar thuisgestuurd.

Hartelijk dank voor je steun!

Laat bij het doneren je naam en emailadres achter zodat wij in de toekomst (als alles klaar is) contact met je kunnen opnemen voor je postadres om je stripalbum op te sturen.

Het streefbedrag is bereikt, maar des te meer de actie opbrengt, des te meer mensen we met het stripboek kunnen bereiken. We gebruiken extra giften voor een hogere oplage en verspreiding van het stripboek en lespakket. En bij een gift van 25 euro of meer ontvang je tot het einde van de actie een stripboek thuisgestuurd als het gereed is.

Als vrijwilligers hopen wij dat wat deze familie en 102.000 andere Joodse landgenoten is overkomen meer gaat leven bij de jongeren. Het verhaal van “Japien de Joode” (Urker bijnaam van vader Israël Samuel Kropveld) en zijn gezin is daar een triest voorbeeld van.

De familie Kropveld, bestaande uit vader Israël Samuël, moeder Hendrika en dochter Lea, verhuist vlak voor de bezetting van Amsterdam naar Urk. Het leven bevalt hen daar goed. Tot de oorlog uitbreekt. Als enige Joodse familie op Urk komen ze snel in beeld bij de bezetter. Die bezetter draagt hen op terug te gaan naar Amsterdam. Ze duiken niet onder omdat ze anderen geen last willen bezorgen. De Duitsers willen alle Joodse inwoners van Noord-Holland bij elkaar brengen in Amsterdam. Vanaf daar zijn zij naar Westerbork gedeporteerd en toen naar het vernietigingskamp Sobibor. Toen zij daar aankwamen, zijn ze direct vergast.

De stichting schakelt scriptschrijver Frank Jonker en striptekenaar Danker Jan Oreel in voor de verhaallijn en de striptekeningen. Het is de bedoeling dat het stripalbum over 'Japien de Joode' vlak vóór Nationale Dodenherdenking 2022 klaar is voor verspreiding.

De kosten bestaan uit het inhuren van de scriptschrijver, striptekenaar, drukkosten en het laten maken van een bijbehorend lespakket met een QR-tour over Urk "In de voetsporen van Japien de Joode".

Stuur een email naar stichtingodulphus@gmail.com voor meer info over het project.

Bekijk ons Comite van Aanbeveling.

Lees hier meer over de achtergrond en de mensen achter dit project:

https://stichting-odulphus.nl/stripboek/

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/221469/urker-stichting-wil-stripboek-maken-over-lot-joods-gezin-in-wo2

https://www.destentor.nl/urk/een-strip-over-dramatische-geschiedenis-van-het-enige-joodse-gezin-op-urk-voor-alle-groepen-7-en-8~a20bb128/

https://www.heturkerland.nl/nieuws/cultuur/financiering-stripboek-japien-de-joode-vordert

https://flevopost.nl/artikel/80643/urk-was-voor-japien-de-joode-als-een-oase.html

http://www.dankerjan.nl/index2.htm

 

 

 

Jelle van Slooten
07-10-2021

Yes! Het streefbedrag is opgehaald. Dat betekent dat het project definitief doorgaat!!!! ALLEMAAL HARTELIJK DANK VOOR JULLIE STEUN!!!!

Doneren is nog steeds mogelijk. Des te meer we ophalen, des te meer mensen we met het project kunnen bereiken. Extra giften worden gebruikt voor een hogere oplage en verspreiding van het stripboek en lespakket. Ook blijft tot het einde van de looptijd van de crowdfunding gelden dat je een stripboek krijgt thuisgestuurd (als het klaar is) bij een donatie van 25 euro of meer.

Nogmaals dank!!

Actieteam Stichting Odulphus

 


Jelle van Slooten
06-10-2021

We zijn bijna op ons streefbedrag van 6500 euro! Nog 7 gevers benodigd die 25 euro geven!


Jelle van Slooten
05-10-2021

GEWELDIG!! We zitten nu op 6040 euro en zijn aan de laatste fase van de actie begonnen. Mogen we ook op jouw steun rekenen? Doneer en help mee!


Jelle van Slooten
29-09-2021

We zijn de € 5.000-grens gepasseerd! Bedankt voor jouw steun! We zijn heel dankbaar dat het zo snel gaat en hopen het doelbedrag van € 6.500 te bereiken. Deel de actie op Facebook, Instagram of Twitter om het stripboek en lespakket mogelijk te maken.


Jelle van Slooten
22-09-2021

WOW!

We hebben al bijna 2.000,00 euro opgehaald met de crowdfundingsactie voor het stripboek over Japien de Joode! SUPER BEDANKT ALLEMAAL!!!! We geloven dat we samen het doel van 6500 euro gaan bereiken. Mogen we ook op jouw steun rekenen? Klik op de "doneer" button. Bij een gift van 25 euro ontvang je het stripboek te zijner tijd thuisgestuurd. Laat daarvoor je naam en emailadres achter bij het doneren. Hartelijk dank!

Jelle van Slooten


Jelle van Slooten
20-09-2021

Hallo allemaal,

Geweldig dat we na een paar dagen al op 1.235 euro zitten en 19% van het benodigde bedrag opgehaald is. We gaan met heel veel goede moed verder en doen ons best!

Jelle van Slooten


Jelle van Slooten
18-09-2021

Beste mensen,

Geweldig dat we nu al op 730 euro zitten! De kop is eraf! Heel hartelijk bedankt voor je steun. Laten we de actie verder verspreiden: deel of like het via Facebook, Instagram of Twitter. Samen gaan we dit halen.

Met vriendelijke groet,

Jelle van Slooten

Bestuurslid Stichting Odulphus


129 donaties
€ 6.933,00
Doel: € 6.500,00
106%