Hallo allemaal!
Wij zijn Tessa Maas en Tyana Riepsaame en vanaf februari zullen wij ons drie maanden in Afrika bevinden om het mooie vak verpleegkunde in het Ghanese Margret Marquart Catholic Hospital uit te oefenen.
Waarom wij naar Afrika gaan?
Wij willen graag zien hoe mensen leven zonder telefoon, zonder druk van de maatschappij en zonder de nieuwste technieken. Lees je vaak het woord 'zonder'? Dat klopt, misschien hebben de mensen praktisch gezien minder, maar hebben ze nu ook daadwerkelijk minder?
Misschien hebben ze wel meer puurheid en intelligentie in hun hart en manier van denken. Een manier die wij westerlingen nog niet kennen. Hoe mooi is het als je de kans krijgt om te zien hoe deze mensen op hun eigen manier het leven waarmaken, daar waar wij westerlingen zonder meer veel van kunnen leren.
Op medisch gebied verschilt Afrika enorm vergeleken met Nederland. Wij willen graag mensen kunnen ondersteunen en begeleiden wanneer de gezondheid hen in de steek laat. In Nederland hebben wij mogen ervaren hoe dat volgens de Westerse cultuur gaat, maar door stage te gaan lopen in Afrika, kunnen wij ervaren hoe verpleegkundigen handelen in een minder bedeeld land. Wij kunnen leren van de Afrikaanse cultuur en de Ghanezen kunnen leren van onze Westerse cultuur. Deze wisselwerking lijkt ons het mooiste wat er is!
Naast onze stage zouden wij graag een aantal projecten willen opstarten. Hier hebben wij echter uw hulp hard bij nodig!
Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de Ghanese bevolking, zijn we in gesprek gegaan met een vierdejaars student van onze opleiding die ook haar stage in Ghana heeft doorlopen. Zij heeft aangegeven op welke gebieden wij het meest effectief met donaties kunnen ondersteunen, zodat we realistische acties kunnen bewerkstelligen en uitvoeren in Ghana. Zo zijn wij op de volgende punten gekomen:
Ons eerste doel betreft de aanschaf van meetinstrumenten zoals:
- Bloeddrukmeters,
- Thermometers.
De belangrijkste functies van het menselijk lichaam om in leven te kunnen blijven zijn de vitale functies. Hieronder vallen de ademhaling, circulatie (hartslag en bloeddruk), de lichaamstemperatuur en het bewustzijn. De vitale functies zijn van essentieel belang om te meten, hier kun je namelijk al veel informatie uithalen omtrent de gezondheidstoestand van de mens. In het Margret Marquart Catholic Hospital zijn de meetinstrumenten hiervoor dusdanig verouderd, dat deze dringend aan vervanging toe zijn. Tijd dus om nieuwe meetinstrumenten aan te schaffen!
Het tweede punt betreft hoofdkussens. In Ghana is het niet vanzelfsprekend dat mensen een hoofdkussen hebben. Ons doel is dus om zoveel mogelijk kussens in te kunnen kopen voor de mensen, zodat ook zij tijdens hun ziekte periode meer comfort kunnen ervaren!
Zonder hoofdkussen worden de nekspieren en de wervels extra belast tijdens de slaap wat kan leiden tot een stijve, verharde nek en wervelkolom. Echter de functie van een kussen zorgt ervoor dat, ongeacht de slaaphouding, de nek in een lijn komt met de wervelkolom en er dus een ontspannen lichaamshouding ontstaat, dus ook een betere nachtrust.
Voor ons Nederlanders is het uiterst normaal om op een hoofdkussen te slapen, wij weten niet beter. In Ghana is dit echter niet overal het geval, mensen in het Margareth ziekenhuis zijn niet bekend met een hoofdkussen. Om de Ghanese cultuur te respecteren zullen wij daarom eerst onderzoeken of er behoefte is aan kussens, indien deze behoefte er is, is ons doel zoveel mogelijk kussens te doneren!
Hoe gaan we dit doen?
- Het gesprek aangaan met artsen, verpleegkundigen en patiënten in het ziekenhuis omtrent de hoofdkussens. Wanneer zij open staan voor dit gesprek, de theorie over de effecten van een hoofdkussen op de gezondheid toelichten.
- Kussens meenemen en verschillende patiënten hierop een nacht laten slapen zodat ze hun eigen ervaring kunnen opdoen met het kussen. Vervolgens evalueren bij de patiënten hoe zij de nacht met het kussen hebben ervaren. Wanneer dit bevalt, de kussens aanschaffen!
Naast deze materiële geschenken lijkt het ons mooi om de mensen kennis bij te brengen in de vorm van de volgende voorlichting:
Voorlichting omtrent het belang van de hechting tussen moeder en kind vanaf het moment van de geboorte.
Hechting tussen moeder en kind vanaf de geboorte
Volgens de Britse psychiater Edward John Mostyn Bowlby speelt hechting tussen moeder en kind een hele belangrijke rol bij de psychische ontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zich goed hebben kunnen hechten in hun eerste levensjaar aan een of meerdere personen, emotioneel en sociaal beter functioneren dan kinderen die onveilig gehecht zijn.
Het blijkt in het Ghanese ziekenhuis waar wij komen te werken niet zo vanzelfsprekend te zijn dat het kind na de geboorte gelijk bij zijn moeder gelegd wordt. Volgens onze bron, L Martens, blijkt dat kinderen gelijk na de geboorte weggehaald worden bij de moeder en samen met alle pasgeborenen bij elkaar in een aparte kamer worden geplaatst. Er is in de tussentijd nog geen contact geweest tussen de moeder en het kind. Hierdoor is de kans op hechting tussen moeder en kind niet gelijk mogelijk. L. Martens is een verpleegkunde student en heeft meerdere bevallingen bijgewoond in het Margareth Marquart ziekenhuis.
Wij willen dus onderzoeken of de Ghanezen openstaan voor onze kijk op het belang van de hechting tussen moeder en kind en hen hier voorlichting over geven zodat wellicht ook de kinderen in Ghana in de toekomst een veilige hechting krijgen en dus minder kans op ontwikkelingsstoornissen.
Hoe weet je nu waar je geld naar toe gaat?
We willen jullie graag op de hoogte houden door middel van foto’s en berichten op facebook hoe het met ons project loopt en welke doelen in actie zijn.
Laten we onder andere streven naar een foto met de patiënten in het ziekenhuis, comfortabel liggend op een kussen!
Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan de verbetering van de gezondheidszorg in Ghana? Grijp dan nu je kans en doneer!