Geef dementerende mensen ook een waardig leven!

Geef dementerende mensen ook een waardig leven! | Geld inzamelen
 
 
Wie helpt ons, onze dementerende bewoners een gelukkig en waardig leven te geven?

Als verzorgenden en helpenden vormen wij samen het zorgteam van woning 10 van locatie Beatrix in Culemborg van Zorgcentra De Betuwe. Wij werken met dementerende bewoners en om hun leefomgeving te verbeteren, zijn wij deze crowdfunding gestart.

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben dementie. Per uur komen hier vijf mensen bij. Daarbij komt dat de vergrijzing voor alsmaar groeiende aantallen zorgt. 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen krijgt deze diagnose. Kijkend naar deze cijfers kunnen veel van ons uiteindelijk ook met dementie geconfronteerd worden. Thuis blijven wonen, is dan niet altijd meer mogelijk. En als thuis wonen niet meer mogelijk is, willen we dan niet allemaal een zo fijn mogelijke andere leefomgeving?

Voor mensen met dementie is de leefomgeving extra belangrijk. Doordat hun brein minder goed functioneert, vinden zij steeds minder herkenning in hun omgeving. Stilstaande beelden, zoals een schilderij, zijn statische beelden die onderdeel van de omgeving worden en daardoor voor verwarring zorgen. Dit zorgt bij mensen met dementie vervolgens voor een toename van onzekerheid en spanning, wat vaak leidt tot niet begrepen (probleem) gedrag. De omgeving vervult een algemeen menselijk verlangen om veilig en prettig te vertoeven op een plek die van alle tijden is, zonder zorgen en met een diep gevoel van herkenning. Met bijpassende verlichting, geuren, kleuren, geluiden en interactie met anderen voegt de omgeving kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie.

Op dit moment bestaan de gangen van onze woning uit witte muren met witte deuren en ramen. Dit zijn statische prikkels. Terwijl mensen met dementie vooral functioneren in de emotionele hersenlaag waar dynamische prikkels verwerkt worden. Mensen met dementie nemen een gang zonder dynamische prikkels niet waar, terwijl een gang met dynamische prikkels ze juist aantrekt om ernaar te kijken. Dit heeft een enorm positief effect op het gevoel van autonomie. Maar wat nog belangrijker is: ze hoeven niet continu naar prikkels te zoeken, omdat ze deze aangeboden krijgen, en komen dan tot rust! 

Wij willen dynamische prikkels voor onze bewoners creëren door de muren van onze woning te bestickeren, zodat het op een echt huis lijkt. Witte deuren krijgen een sticker met een voordeur. Witte muren krijgen stickers met het buitenaanzicht van een huis of thuis. Het aanzicht van een huis zorgt namelijk voor herkenning. We geven onze bewoners meer bewegingsvrijheid en herkenning, wat rustgevend voor hen is.

De eerste stap is door Zorgcentra De Betuwe gezet door onze bewoners een bestickerde muur te schenken. De tweede stap is stickers voor de deur. Helpt u ons onze droom waar te maken om onze dementerende bewoners bestickerde deuren, een waardig leven en een rustgevender leefomgeving te geven?

Meer informatie kunt u vinden in dit document. Voorbeeld foto's vindt u onderaan deze pagina. 

Alvast hartelijk bedankt!

Team woning 10 (locatie Beatrix in Culemborg van Zorgcentra De Betuwe)

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
29 donaties
€ 1.316,00
Doel: € 8.000,00
16%

Deze actie is gesloten.