Fuerza Huarmey

Fuerza Huarmey | Geld inzamelen
 
 
Overstromingen in Peru hebben grote delen van het land ontregeld.

Hoe Huarmey werd getroffen door een watersnoodramp.

Een dag nadat ik met mijn tweejarige zoontje in Peru was aangekomen, werd het land getroffen door zware overstromingen die weken aanhielden. Met name het noorden (waar wij ons bevonden) kreeg het zwaar te verduren. Huizen en bruggen spoelden weg en in de eerste drie dagen verdronken 80 mensen. Het verkeer op de Panamericana - de belangrijkste weg door Peru - stokte. Samen met mijn zoontje kwam ik vast te zitten in het stadje Huarmey, dat grotendeels onder water stond. Er was geen electriciteit, telefoonverkeer en verbinding met het internet waren onmogelijk. Ook het waterleidingnet en de riolen waren door de overstromingen onbruikbaar geworden. Banken en pinautomaten bleven gesloten, winkels raakten snel leeg en brandstof raakte op.

In die situatie werden we op indrukwekkende wijze geholpen door inwoners van Huarmey die uitgerekend zelf hun huis waren kwijtgeraakt tijdens de overstromingen. We kregen onderdak, voedsel en drinkwater. Er werd zo goed voor ons gezorgd dat mijn zoontje eigenlijk niets merkte van de ellende om ons heen. Mij liet het echter niet meer los, en aan het eind van onze reis heb ik twee dagen vrijgemaakt om terug te gaan naar Huarmey. Dat was drie weken na de overstromingen, en de situatie was er nog steeds schrijnend. Het ziekenhuis was geëvacueerd, en veel straten waren nog steeds onbegaanbaar vanwege de dikke laag opgedroogde modder. Talloze mensen leefden op straat of op de daken van hun huizen.

Met deze doneeractie wil ik proberen een bescheiden bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Huarmey. Bedenk dat een paar tientjes in Peru soms al genoeg kunnen zijn om een huis of werkplek te restaureren, maar mensen die door de overtromingen geen huis en inkomen meer hebben, kunnen zich dit vaak niet veroorloven. De opbrengst van deze actie wordt rechtstreeks overgemaakt naar Sheila Bejar, één van de Peruanen die ons zo fantastisch geholpen hebben. Zij verdeelt het geld ter plaatse, omdat ze goed zicht heeft op waar dit het hardst nodig is. Sheila woont in Huarmey en ze heeft er een breed sociaal netwerk. Zij houdt ons (o.a. met foto's) op de hoogte van de vorderingen.

Een voordeel van deze heel directe aanpak is bovendien dat er geen geld blijft hangen aan welke strijkstok dan ook, en dat je hier direct kunt zien waar je donatie voor is gebruikt. 

 

   Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

20 donaties
€ 810,00
Doel: € 750,00
108%

Deze actie is gesloten.