Samen bouwen voor een betere toekomst voor jonge analfabete vrouwen in Tamale Ghana
SAMEN BOUWEN VOOR EEN BETERE TOEKOMST VOOR JONGE ANALFABETE VROUWEN (in het noorden van Ghana)
In maart dit jaar is mijn bestemming om vrijwilligerswerk te doen in Afrika begonnen. Samen met Anneke, oprichtster van de Stichting Om-Arm-Afrika uit Dedemsvaart, reisde ik af naar het noorden van Ghana om daar de lopende projecten op gebied van onderwijs en landbouw te bezoeken en steun te bieden aan mensen die in armoede leven. De Stichting is dit jaar 10 jaar actief in het noorden van Ghana.
Tijdens onze reis bezoeken we een vakschooltje in Tamalé en maak ik kennis met de heer Rashid, een goede bekende van Anneke. Met passie vertelt hij over zijn werk en laat zijn schooltje zien. Wij ontmoeten 2 jonge vrouwen die aan het oefenen zijn om kleding te maken en hebben een kort gesprekje waarbij de heer Rashid vertaalt.
De heer Rashid leidt jonge analfabete vrouwen op tot coupeuse en ondernemer. De dagopleiding duurt 2 jaar waarin naast het naaivak ook les gegeven wordt in rekenen en taal. Na het behalen van een diploma, krijgen de vrouwen een naaimachine en/of tafel mee zodat ze ook daadwerkelijk aan het werk kunnen en hun eigen inkomen kunnen genereren. De bevlogenheid en compassie van de heer Rashid om deze vrouwen meer sturing aan hun leven te geven en zodoende een menswaardiger bestaan op te bouwen raken me diep.
Als ik hem vraag hoe hij er toe is gekomen om dit werk te doen vertelt hij zijn persoonlijke verhaal. Door een stammenconflict in 1994 waarbij 2 van zijn ooms zijn overleden, sloegen veel mensen waaronder ook veel jongeren op de vlucht. De heer Rashid was toen 3e-jaars student aan high school en leerde voor kleermaker. Na het conflict zag hij dat veel jongeren niet meer naar school gingen en kwam op het idee om deze gevluchte jongeren te helpen. Van het Ghanese Rode Kruis ontving hij 4 naaimachines en zo begon hij met het opleiden van jonge mensen, veelal vrouwen. Hij deed dat in eerste instantie onder de naam Yaakoro, wat vluchteling betekent. In de loop van 1994 heeft hij de Stichting YAYDEC opgericht. Deze Stichting is in 2010 officieel geregistreerd als NGO. YAYDEC staat voor Yaakoro Youth Development Centre.
Na zijn ingrijpende verhaal praten we over zijn toekomstplannen en de wens om grotere huisvesting. We hebben gezien dat het huidige gebouwtje, verlengd door een golfplaat met gaten, voor het geven van naailessen en andere vaardigheden (rekenen/taal) veel te klein is. Tijdens de regenperiode (april-juli, september/oktober) kunnen er geen lessen worden gegeven onder de golfplaat. Ook als de wind stof opwaait is lesgeven bijna niet mogelijk. Daarnaast is het aanbod van leerlingen veel groter dan de ruimte die er beschikbaar is.
Daarom beste mensen, onze vraag aan jullie om financieel te helpen om de bouw van een opleidingscentrum voor de heer Rashid en alle toekomstige leerlingen mogelijk te maken. Niet luxe, wel functioneel. Tekeningen en budget zijn klaar en de bouw kan in 2 fasen gerealiseerd worden. De grond is aangeboden door de lokale overheid. Door het maken van schooluniformen op contractbasis, zoals nu al gebeurt, en de verkoop van eigengemaakte kleding en andere spullen, zal dit opleidingscentrum draaiend worden gehouden.
Laten we samen bouwen voor een betere toekomst voor jonge analfabete vrouwen in het noorden van Ghana!
Hartelijk dank voor je belangstelling en/of donatie!
Anneke en Jenny
Website: omarmafrika.jouwweb.nl, project 2017