Een huis voor Dima!

Een huis voor Dima! | Geld inzamelen
 
 
Dit is Dima, 9 jaar, laat het leven voor hem iets makkelijker worden!

Dit is Dima, 9 jaar, hij groeit op in de omgeving van Tjernobyl. (bij de explosie in de kerncentrale, 1986, kwam een enorme radioactieve wolk vrij, de lucht, de grond en het voedsel zijn op tot op heden nog steeds besmet) Wij zijn voor hem afgelopen September,Oktober 8 weken zijn gastgezin geweest. De Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen bied deze mogelijkheid omdat het gebleken is dat als kinderen 8 weken in een gezonde omgeving zijn, hun bloed ververst is en hun weerstand een flinke oppepper krijgt.

Wij zouden zoveel met jullie willen delen betreft de situatie waarin Dima leeft maar dan zouden we met 10 a4tjes nog niet klaar zijn. Toch doen we een poging om zijn situatie te schetsen:

Wit-Rusland is een moeilijk land om op te groeien, de economie is zeer slecht, daarom is het voor de mensen onmogelijk om aan gezond voedsel te komen. Voor een alleenstaande moeder die het gezin draaiende moet houden is dit bijna onmogelijk. Dima's moeder heeft niet de problemen die veel voorkomend zijn in dit land, en werkt enorm hard. Ze moet rond komen van €120,- euro per maand en heeft de zorg voor 3 kinderen en oma.

Zij kan dit niet alleen! Ze doet zo haar best maar het gaat niet, dus wij willen haar helpen!

Want na de 8 weken zijn wij van Dima gaan houden alsof hij ons eigen kind is. Hij hoefde 8 weken even niet te werken, het aller belangrijkste wat wij hem die 8 weken hebben kunnen geven naast gezonde lucht, voedsel… is de beleving van “gewoon kind kunnen zijn”

• Dima komt uit een klein dorp waar veel armoede is. Dima`s gezin is 1 van de armste gezinnen uit het dorp.
• Op dit moment wonen Dima, zijn moeder, broer en zusje bij oma thuis. Het huis is van hout, in een zeer slechte staat en klein. (zie foto met Dima en moeder voor het huis)
• Het huis waar Dima normaal gesproken woont is in deze tijd van het jaar helemaal niet bewoonbaar. (Vidibor kan het -29 worden)
• Ze slapen met z`n 4 en op 1 kamer, zowel in het huisje van oma, als in hun eigen huis. Beide huizen kunnen naar onze maatstaven een schuur genoemd worden.
• De moeder van Dima zorgt ook voor haar moeder dat is zwaar en broodnodig omdat zij 2 hartoperaties achter de rug heeft.
• Oma is ook op leeftijd (zie foto) (als de moeder van Dima werkt is zij ook oppasoma)
• De moeder van Dima werkt in het ziekenhuis als schoonmaakster.
• Dima`s broer heeft chronische rugklachten (waarschijnlijk door de straling) en gaat vaak ook een half jaar naar een instelling om alleen maar plat te liggen (gezondheidszorg is ook anders).


Kortom, Dima is min of meer genoodzaakt en door omstandigheden gedwongen om dagelijks keihard mee te helpen in zijn schoolvrije uren, om voor zichzelf en de rest van het gezin te zorgen. Vader is uit beeld.

Jullie begrijpen de ongezonde leefomgeving waarin Dima opgroeit (denk aan de nog steeds aanwezige straling) en dan vooral ook de armoede waarin hij leeft, ons genoodzaakt heeft om hem te willen helpen. Het leven voor hen wat makkelijker te maken. Het geluk voor hen begint met een leefbaar huis.

Wat willen wij bereiken:
• Een leefbaar huis is daar echt niet zo duur. Ze hoeven geen villa, gewoon een huis dat warm is, in een betere staat en wat meer kamers. In de tijd dat Dima ons gastkind was, hebben wij ook Dima's begeleidende Juf en een tolk ontmoet. Nadat wij lang met hen over Dima's situatie hebben gesproken, weten wij dat wij voor €4000,- een goed huis voor dit gezin kunnen kopen  (zie foto van een modern huis)
• Goede bedden voor hen allemaal. (ze slapen nu op een soort banken) 
• Toilet binnen & Inrichting huis
• We hopen haar iets meer te kunnen geven in de maandelijkse onderhoud. (vaste lasten, school, reiskosten, voedsel, kleding enz)
• Elke maand ontvangt de moeder van Dima een maandelijks bijdrage van ons zodat zij nu al iets meer te besteden hebben. ( Helaas ontbreekt het ons aan de financiële middelen om een nieuw huis voor hen te kunnen bekostigen) 
• kleine wensjes, fiets voor Dima`s broer, wandelstok voor oma, schommel voor zusje..enz

We hopen dat wij deze wens kunnen verwezenlijken, maar kunnen dit niet zonder jullie hulp! Alle beetjes helpen…

Via onze tolk hebben wij een vertaalde mail ontvangen van de Juf van Dima dit willen wij graag met jullie delen:

Mail juf Dima:
Dima's moeder heeft het erg moeilijk nu. De meisje groeit en vraagt meer en meer aandacht. Ze wonen steeds in de oma's huis, dus slapen (kinderen en hun moeder) in een kamer. De jongens komen naar school doezelig en slaperig. Als de zus slaapt niet, dan hebben de broers ook geen rust. Op de eerste les Dima heeft zelfs moeite om te begrijpen wat ik zeg en wat moet hij doen. Hij probeert zijn best doen, maar hij is te moe. Als ik vraag hoe is het met hem, hij zegt altijd dat alles is goed, maar zijn ogen zijn bedroefd met veel verdriet. Hij mist erg veel zijn Nederlandse gezin. Hij is echt stil geworden.
Als de Nederlandse gezin wil Dima uitnodigen in de zomer, de moeder laat allebei komen. Als het kan niet in julie, dan het kan ook andere maand zijn.
Wat betreft jullie hulp met nieuwe huis kopen zij dacht eerst dat ze kan iets zelf doen met de geld dat ze krijgt van de stad voor de geboorte van de deerde kind, maar het lukt absoluut niet en ze zou erg dankbaar zou zijn voor alle mogelijk hulp van jullie. Zij denkt dat het beste is een huis in Vidibor te kopen.

Via deze weg willen wij jullie alvast heel erg bedanken voor het lezen, liken, delen en de eventuele donatie (kan ook anoniem)! Via facebook houden we natuurlijk iedereen op de hoogte!
Liefs Jacobien, Arjan

Vragen om een donatie is ongemakkelijk, maar we moeten het doen voor Dima! Alle beetjes helpen…

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
80 donaties
€ 6.095,00
Doel: € 6.000,00
101%

Deze actie is gesloten.