Een historische krantenpers naar Nederland!

Een historische krantenpers naar Nederland! | Geld inzamelen
 
 

Help de Museumdrukkerij uit Grootegast
om unieke Cossar-krantenpers naar Nederland te halen

In Nieuw-Zeeland staat een indrukwekkende krantenpers te verstoffen: een Cossar-pers uit de vorige eeuw. Deze pers is gemaakt door Thomas Cossar, Payne & Sons, een fabriek in Otley, Yorkshire, Engeland. Het is een unieke pers, er zijn nog maar twee exemplaren op de wereld. Deze iconische krantenpers heeft in het verleden vele mensen voorzien van nieuws en wetenswaardigheden, ook in Nederland. Bovendien inspireerde dit merk de makers van de Harry Potterfilms bij het maken van de scenes met de toverkrant The Daily Prophet.

Het plan behelst de verscheping van een Cossar-krantenpers vanuit Nieuw-Zeeland naar Grootegast. Deze machine wordt niet meer gebruikt en is gratis af te halen. De demontage, verscheping en weer opbouwen heeft wel een prijs. Graag zetten de medewerkers hem straks in om er zelf mee aan de slag te gaan om een museumkrant, drukwerk voor anderen te gaan drukken. Een vaste presentatie en educatieproject maken dat de pers een blikvanger van ons museum wordt.

Sneller en grotere oplages
De technologie van de grote Cossar-pers was een revolutie in die tijd. Hij zorgde ervoor dat kranten veel sneller en in grotere oplages gedrukt konden worden. De machines zijn gemaakt vanaf ongeveer 1900 en draaiden tot in de jaren zeventig in hoogdruk. Maar met de komst van de digitalisering zijn veel van dit soort machines gesloopt en als oud ijzer verkocht. Een enkele is verscheept naar Azië of Afrika. 

Actuele verhaallijnen 
De Museumdrukkerij uit Grootegast voegt de immense krantenpers toe aan de eigen collectie die vertelt over de geschiedenis van de drukkunst. Drukwerk speelt een belangrijke rol in onze democratie, van persvrijheid tot aan burgerschapsvorming. Dit thema speelt ook in andere grafische musea een rol, maar hier zal de Cossar-pers een spil zijn als nog werkende pers in Nederland van dit formaat en deze kwaliteit. Het verhaal over de krantenindustrie raakt aan de journalistiek, meningsvorming en verslaglegging in brede zin. 

De kracht van de krant, of het nu om politiek, economisch of verstrooiing gaat, is ontegenzeglijk van zeer groot belang. Dit gegeven willen wij dan ook in een educatieprogramma verder uitwerken. Wat is ‘fake news’ en hoe gaan we met informatie om? 

De Cossar krantenpers gaat eerst naar een tijdelijke opslag, maar komt daarna in de hal van ons museum te staan. Een presentatie over de geschiedenis van de pers geeft inzicht in zijn rol in de geschiedenis van de 20ste eeuw. Het snelle tempo van nieuws en de impact daarvan op de verhalen van gewone mensen vormen daarbij de rode draad. Steeds weer gaat de verhaallijn over de persoonlijke verhalen met, achter, naast en dankzij deze immense krantenpers.

Hopelijk draagt u ons project een warm hart toe en mogen we op een donatie van u rekenen!

Henk Roede
15-07-2024

We hebben ook verschillende fondsen aangeschreven.

We zijn erg blij dat als eerste fonds Stichting Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafimediabranche ons krantenpersproject ook ondersteund. Ze hebben hiervoor 5.000 euro toegezegd, waar we ze heel dankbaar voor zijn!


85 donaties
€ 3.070,00
Doel: € 10.000,00
30%