Documentaire Met oma naar Ambon

Documentaire Met oma naar Ambon | Geld inzamelen
 
 
Help mee om mijn grote droom voor mijn oma en mij te verwezenlijken!

Hoi, mijn naam is Noa Matatula, ik ben 16 jaar oud en ben half-Moluks.


Mijn grote droom is om een documentaire te maken op de Molukken in Indonesiё over de geschiedenis van mijn Molukse familie voor en met mijn oma.


Deze droom is eigenlijk gebaseerd om drie grote doelen in mijn leven.

Eén daarvan is om voor de tweede keer naar mijn land van afkomst te reizen, waar ik voor het laatst was op zevenjarige leeftijd en waarbij ik mijn familie weer kan zien. Mijn tweede doel is om uiteindelijk na de middelbare school naar de filmacademie te gaan, aangezien films maken een grote passie van mij is. Mijn derde en belangrijkste doel is om de Molukse geschiedenis beter te begrijpen en vast te leggen voor mijn oma Naomi. Zij is de dapperste en sterkste vrouw die ik ken in mijn leven. Mijn oma is op haar 4e naar Nederland gekomen op de boot vanuit Sulawesi, samen met nog 12500 Molukkers.


Verder zal ik deze documentaire ook maken voor mijn profielwerkstuk in de zesde klas. Ik doe mee aan de droomprijs van het Barlaeus Gymnasium, waar ik op dit moment al 1/3 kans heb op 1000 euro om deze droom waar te maken. Met daarbij hulp via Crowdfunding en eigen bijdragen kan ik mijn droom werkelijkheid laten worden!

 

Waarom een documentaire over de Molukken?


Toen ik zeven jaar oud was ging ik met mijn familie vijf weken naar Indonesiё. Mijn oma en opa gingen op jonge leeftijd op de boot naar Nederland, vanuit de Molukken, mijn overgrootvaders waren beiden militair voor het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. Ze zouden tijdelijk opgevangen worden in Nederland, maar tot de dag van vandaag wonen zij nog in Nederland. Een deel van mijn Molukse familie (mijn oma’s kant) woont nog in het dorpje Ihamahu en een deel in Nolloth en Itawaka (mijn opa’s kant), mijn naam Matatula komt uit Nolloth. De vakantie in 2009 was de leukste vakantie van mijn leven. Het lijkt mij geweldig om mijn familie en de plekken waar ik was toen ik zeven jaar oud was, weer te zien.


Mijn oma vertelt vaak veel verhalen over de Molukken, over hoe het was om hier in Nederland staatloos aan te komen en hoe het met mijn familie daar gaat. Door deze verhalen kwam ik er achter dat veel Nederlanders de geschiedenis van de Molukkers die naar Nederland zijn gekomen, niet kennen. Het lijkt me heel mooi om een documentaire te maken over de Molukkers die daar leven en om het verhaal van de Molukkers die hier naar Nederland zijn gekomen te vertellen. Mijn oma hecht heel veel waarde aan de molukse geschiedenis en aan Molukkers, ik wil haar ook een deel van de geschiedenis laten vertellen in de documentaire.


Waarom ik dit wil doen door middel van film?


Ik vind fotografie en film heel erg interessant. Ik bedenk films en edit meestal video's voor schoolprojecten en het vak Beeldende Vorming. Ook heb ik de 1e prijs gewonnen met een filmwedstrijd op school en maak ik films voor opdrachtgevers buiten school. Ik steek vaak veel tijd in het concept, de opmaak en in het animeren. Ik heb een heel hoog concentratiegehalte als het om maken van films gaat en dat komt omdat ik het gewoon heel leuk vind om te doen! Deze film wil ik dus ook graag maken voor mijn profielwerkstuk en portfolio voor de filmacademie.


Met het geld zal ik het volgende doen:


Kosten van de documentaire:


- Productiekosten; vervoer, materiaal & organisatie

- Een nieuwe camera voor professioneel beeld + microfoon

- Goede verzekering voor apparatuur


Voor de reis van een maand in de kerstvakantie 2019:


-  Vliegtickets kopen voor mijn oma, een organisator/familielid en mijzelf van Amsterdam naar Jakarta, van Jakarta naar Ambon en terug.

- Verblijfkosten in het binnenland, binnenlands vervoer naar andere eilanden en eten voor drie personen.

 
Wat u terugkrijgt:


Als de documentaire af is, zal ik er uiteraard voor zorgen dat iedereen die een bijdrage heeft geleverd deze documentaire kan bekijken (bij belangstelling, vergeet niet uw naam en emailadres achter te laten). Verder zal ik ook foto’s op social media publiceren van deze bijzondere reis. En als laatste en allerbelangrijkste zorgt u voor een blije oma en een blij kind, die u eeuwig dankbaar zullen zijn.

 

Uiteraard is geld niet de enige manier waarmee u mij kunt helpen! Heeft u verstand van film/documentaires maken, kennis over de Molukse geschiedenis of een financiële tip waardoor deze reis en dit project iets gemakkelijker voor mij wordt? Mail dan naar noasreis@gmail.com en help mij uit de brand!

Noa Matatula
03-05-2019

Lieve mensen, dank jullie wel allemaal voor alle donaties!

Voor alle informatie, sponsoring en updates kunt u naar mijn website; www.metomanaarambon.nl

Verder is mijn reis van de zomervakantie naar de kerstvakantie verplaatst, omdat ik mijn streefbedrag nog niet bij elkaar heb gehaald. Zou u mij misschien kunnen helpen, zodat ik deze reis kan maken? 

Veel liefs,

Noa Matatula


Noa Matatula
20-03-2019

Wauw nu al bijna 1000 euro in twee dagen! Dankjulliewel allemaal!


98 donaties
€ 2.030,00
Doel: € 7.000,00
29%

Deze actie is gesloten.