DESTA project voor Ethiopië

DESTA project voor Ethiopië | Geld inzamelen
 
 
HAN Sport en Bewegen en Topsport Gelderland komen samen in actie voor Ethiopië

In het kader van de officiële opening van de nieuwbouw van HAN Sport en Bewegen op 11 oktober 2017 wordt de #Kontjeknallen challenge gelanceerd. Deze challenge is geïnspireerd op de icebucket-challenge en daagt mensen uit om zichzelf te filmen terwijl een vriend of collega een voetbal tegen zijn billen schopt. Daarbij doet hij tevens een donatie aan een goed doel en daagt hij één of meerdere mensen uit zijn netwerk uit om hetzelfde te doen. Het filmpje wordt gepost via social media met de hashtag #kontjeknallen. Het bedrag kan gedoneerd worden via deze pagina en gaat naar een goed doel in Ethiopië. Hieronder wordt dit goede doel beschreven.

Over DESTA

In 2015 is de Dutch Ethiopian Sports Talent Alliance, DESTA, opgericht. Verschillende Nederlandse en Ethiopische sportorganisaties, waaronder HAN Sport en Bewegen en Topsport Gelderland, hebben hun krachten gebundeld om het toekomstperspectief van talentvolle, Ethiopische sporters te verbeteren. Want dat er veel sporttalent is is duidelijk. De faciliteiten en de kennis die nodig zijn voor deze talenten om zich te ontplooien en zo een toekomst binnen hun sport te kunnen bouwen ontbreekt in de meeste gevallen echter. De DESTA partners proberen door structurele samenwerking tussen studenten, sporters, sportprofessionals, onderzoekers, dienstverleners en beleidsmakers een bijdrage te leveren aan het Ethiopische talent ecosysteem en zo de kansen van de sporters te verbeteren. Er zijn al verschillende missies geweest vanuit Nederland naar Ethiopië waar een multidisciplinair team van studenten en professionals met de lokale stakeholders aan de slag gaat met verschillende talentontwikkelingsprojecten. Het is de bedoeling van DESTA dat alle activiteiten gericht zijn op het realiseren van structurele verbetering van de situatie van de talenten die niet afhankelijke blijft van de inzet van Nederlandse inbreng.

Maar het is niet alleen brengen: vanuit hun werkzaamheden daar brengen de Nederlandse teamleden op hun beurt veel waardevolle kennis en inzichten mee naar huis die ze bijvoorbeeld weer gebruiken in onderzoek, dienstverlening en onderwijs.

Een belangrijk gemis binnen de Ethiopische talentbegeleiding is het algemeen gebruik van goede, gestandaardiseerde testen van verschillende sport- en gezondheidsparameters. Dit is zowel belangrijk voor de sporters zelf, om inzicht te krijgen in hun niveau en voortgang, als voor de trainers om hun begeleiding op te kunnen baseren. Het ontbreekt hen nu vaak zowel aan deskundigheid als aan de materialen om dit soort testen te kunnen doen. Een team van biometrie- en psychologiestudenten en verschillende sport- en beweegprofessionals zijn daarom binnen DESTA aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een zogenaamde ‘testkoffer’. Deze koffer bevat een basis set van fysieke testen en vragenlijsten die eigenlijk elke trainer zo nu en dan bij zijn sporters zou moeten (kunnen) afnemen. Alle handleidingen, protocollen, normbestanden en fysieke materialen die nodig zijn om de testen te kunnen afnemen en gebruiken zitten erin. De inhoud van de koffer is gedurende het laatste halve jaar ontwikkeld en momenteel wordt een eerste prototype samengesteld. Dit prototype gaat in oktober 2017 mee met de volgende missie naar Ethiopië en daar zal hij door de teamleden worden getest in de praktijk. Na deze testfase zal hij met eventuele aanpassingen breder worden uitgerold naar verschillende sportteams en trainingslocaties in de regio.

De donaties van de kontjeknallen-challenge worden gebruikt om de koffers met inhoud aan te schaffen. De inhoud van de koffer zal in de definitieve versie zo’n 25-40 euro gaan kosten. Donaties kunnen in vijfden worden gegeven (5, 10, 15 of meer). Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

7 donaties
€ 80,00

Deze actie is gesloten.