Chocolade zorgt voor een lach op het gezicht! | Geld inzamelen
 
 

Chocolade zorgt voor een lach op het gezicht!


Beste Chocoladeliefhebbers,

Ik ben Nanny Jansen, één van de 50 vrijwilligers van Stichting Chocolate Lovers in Middelburg. Een self supportende stichting, dus zonder gebruik makende van subsidies!

Nu mis ik het talent om een wervelende tekst te bedenken jou te overtuigen voor onze Stichting te kiezen. En iemand hiervoor inhuren is geen optie. Excuseer daarom mijn onbeholpen oproep:

HELP ONS ALSJEBLIEFT EN DONEER!

De overheid heeft heel veel regelingen getroffen voor ondernemers en organisaties.

Helaas voor ons..... Alle 3 de locaties vallen onder een stichting, daarom hebben we maar een KVK nummer. Hierdoor krijgen we bijna geen steun van de overheid.

In het 4e kwartaal 2020 kregen we een vergoeding van €1300,- en nu in het 1e kwartaal 2021 €1100,-.

Daar kunnen we niet eens de vaste lasten van een maand mee voldoen.

Daarbij had de Stichting over beide Lockdowns een afschrijving van zo’n € 10.000,- aan chocolade / food cadeauartikelen. En daarbij een omzetverlies van € 200.000,-

Ik zal in mijn eigen woorden proberen te vertellen wie Stichting Chocolate Lovers is en waarvoor we staan. In de hoop dat jullie lezen wat een mooie stichting dit is!

De 3 locaties:

·         Chocolate Lovers, een chocoladewinkel met eigen atelier op Vlasmarkt 45 in Middelburg. Hier wordt            alle chocolade op ambachtelijke wijze gemaakt en verkocht.

·         Sjakies's Chocolademuseum op Vlasmarkt 51 in Middelburg. Daar kunnen de mensen chocolade                  ruiken, proeven en beleven.

·         Sjakie's Zeeuwse Cadeauwinkel op Langeviele 65 in Middelburg, daar heb je de keuze uit allerlei l                  leuke en vooral Zeeuwse Producten.

Deze locaties worden allemaal gerund door vrijwilligers!

In 2013 werd Stichting Chocolate Lovers opgericht door 10 vrienden. Samen hebben ze slechte tijden meegemaakt. Ze wilden alle negatieve tijden omzetten in iets positiefs!

De stichting zou  mooie momenten gaan realiseren voor langdurig zieke kinderen, terminaal zieke kinderen en kwetsbare en vereenzaamde ouderen. En dat wilde ze allemaal doen zonder gebruik te maken van subsidies!!

Hun slogan werd:

“Chocolade maakt gelukkig en kent vele mogelijkheden, maar is tegelijk net zo breekbaar als het leven. Laten we er daarom maar lekker van genieten!!”

Hoe?

Ze openden in 2013 in Middelburg in een monumentaal pand een chocoladewinkel met daarachter een eigen chocoladeatelier. Hier wordt alle chocolade die we verkopen zelf geproduceerd. Alles gemaakt door vrijwilligers. Met het geld wat er overblijft na aftrek van de kosten, worden er mooie momenten aangeboden aan de mensen uit de doelgroep.

Mede door het onverwachte succes en dankbaarheid vanuit de doelgroepen werd onze naam groot en het pand te klein!

In 2017 werd er daarom een 2e pand bijgenomen en wel 3 deuren verder dan de chocoladewinkel. Daar opende ze in april 2018 Sjakie’s Chocolademuseum, waar het proeven van chocolade centraal staat. Want met een mooie chocoladewinkel is dat natuurlijk een  mooie aanvulling.

Deze stap werd een enorm succes. In 2019 mochten we ruim 18.000 bezoekers verwelkomen. En de prognose voor 2020 met 25.000 bezoekers loog er ook niet om. Helaas hebben we door de lockdowns in 2020 maar 9000 bezoekers gehad.

Eind 2019 werd er de knoop doorgehakt om de groei van de stichting voor te zetten. Er kwam een prachtige mogelijkheid om per 1 mei 2020 op de grote winkelstraat een Zeeuwse Cadeauwinkel over te nemen.

In januari 2020 is de overname rond. Een deel van het spaargeld van de stichting werd erin gestoken om de winkel te kunnen gaan upgraden naar deze tijd. De geluiden van de Corona waren er wel, maar ja, dan wordt er gedacht het waait wel over....…het zal wel loslopen.

Alles was geregeld en toen kwam in maart 2020 de eerste klap. De eerste Coronagolf…….

Op 10 maart kwam er in de media naar buiten dat alle musea dicht zouden gaan. Meteen werden er op die dag 80% van de reserveringen door de mensen geannuleerd.

Toen kwam de eerste lockdown………. Het museum moest verplicht dicht. Wat betekende dat er een grote inkomstenbron wegviel. Gelukkig bleef iedereen binnen de stichting positief, want ze hadden de chocoladewinkel nog.

De productie voor Pasen was bijna klaar dus goede hoop!

Maar toen werden de bestellingen die er waren voor de Pasen geannuleerd, klanten bleven weg uit de winkel en nieuwe bestellingen kwamen er niet. Een enorme klap.

De voorraad chocolade werd grotendeels gedoneerd aan de ziekenhuizen.

Geregeld werd dat ze in maart de sleutel kregen van hun nieuwe winkel. Alle bouwmaterialen waren immers al besteld. En er werd met de leveranciers geregeld dat het materiaal eerder werd geleverd. En een terugweg was er niet meer. Vol goede moed gingen ze ertegen aan! De winkel werd in 2 weken tijd helemaal verbouwd. De winkel werd een plaatje met een mooi uitgebreid assortiment.  Omdat de winkel in de grote winkelstraat ligt wilde we zo snel mogelijk open. Druk was het er zeker niet, maar ja, iedere euro is er 1! En we wisten, het seizoen komt eraan, maar dan wel verlaat…..

Helaas hadden we qua Chocoladeseizoen al Pasen, Moederdag en Vaderdag verloren zien gaan. Want het Chocolademuseum en de Chocoladewinkel (alleen open op afspraak) waren 3 maanden gesloten.

Voordat het museum weer open mocht, moest deze eerst nog coronaproof gemaakt worden volgens de richtlijnen van het RIVM. Daardoor moest de stichting weer een beroep doen op het spaargeld.

Daarom lag de focus op een goede zomer. Alle vrijwilligers waren er klaar voor!!

De chocoladewinkel, het chocolademuseum en de Zeeuwse Cadeauwinkel gingen vol goede moed open!

We draaiden een goede zomer tot eind september ….. Want toen gingen de toeristen hals over kop weer terug naar huis in verband met de quarantaine verplichtingen. En van deze toeristen hebben we veel omzet mogen generen. Nederland ging ook weer gedeeltelijk op slot…. En toen stortte alles weer als een kaarthuis in elkaar. Want het museum moest weer dicht, en de mensen bleven weer uit de stad.

Sinterklaas is normaal een goed Chocoladeseizoen en afgelopen Sinterklaas was meer dan de helft minder als andere jaren.

Half december kwam de totale lockdown en moest ook de Zeeuwse Cadeauwinkel de deuren sluiten. Ze hadden net alles in huis voor de kerst. Alles voor mooie cadeaupakketten samen te stellen. Daar zaten ook heel veel vers spullen bij. Zoals bier, bakmixen, worst, kaas etc.

Er werd een website gevuld met alle producten in de hoop dat ze er nog wat inkomsten mee konden generen.

De winkel van Chocolate Lovers mocht open blijven, want deze valt onder essentiële winkels. Wel werd de productie voor de kerst gedeeltelijk stil gelegd, met de Pasen nog in het achterhoofd……

Toch lag er de hoop er dat er nog een redelijke kerst gedraaid zou worden. Maar niks ervan gebeurde……. Met een kwart van de normale kerstomzet liepen we weer een heleboel inkomsten mis.

Dus de voorraad bonbons bleef weer staan……..

De voorraad bonbons werd ingepakt en gedoneerd aan de ziekenhuizen in Zeeland. De bederfelijke voorraad van de Zeeuwse Cadeauwinkel werd gedoneerd aan arme gezinnen.

De vrijwilligers hun trots!! 

De Chocoladefamilie bestaat uit een bont gezelschap vrijwilligers uit alle rangen en standen. Ze maken samen mooie producten en runnen de winkel(s) en museum met veel plezier. Door de sluiting hebben de vrijwilligers het zwaar.

Op dit moment werken er ruim 50 vrijwilligers. Vrijwilliger zijn bij Chocolate Lovers heeft een dubbelfunctie. Je inzetten voor ons gezamenlijke doel levert veel voldoening op. Als je een lach kunt toveren op het gezicht van een kind uit onze doelgroep, is het mooiste wat er is.

Daarnaast heeft het een sociale functie, even uit de sleur van het dagelijkse leven en daarna weer met een goed gevoel naar huis.

Stichting Chocolate Lovers ligt mij echt aan het hart. En niet alleen mij, alle vrijwilligers!!!!

Iedereen zet zich echt voor 300% in. Maar het is erg om iets moois zo ten onder zien gaan.......

En het ergste vind ik nog dat Stichting Chocolate Lovers er helemaal niks aan kan doen.

De Coronacrisis is net zoals bij veel andere bedrijven, ook bij deze stichting hard aangekomen.

We zijn echt ten einde raad. Al het spaargeld is nu op. En nu komen de nieuwe maandlasten eraan. Het doet me echt pijn om de succesvolle stichting Chocolate Lovers ten onder zien gaan.

We willen U vragen te helpen ons te helpen. Want we willen niets liever dan zieke kinderen een lach op het gezicht te kunnen blijven geven.

Nanny Jansen
24-03-2021

Lieve mensen,

Wat doet het goed om zulke lieve reacties te lezen. Dit is echt een ❤️onder de riem!

We zijn heel blij met alle donaties die al gedaan zijn! Iedereen die gedoneerd heeft: Heel erg bedankt!!!

Natuurlijk hopen we dat er nog meer donaties volgen. Dit zorgt ervoor dat we een beetje meer lucht krijgen, financieel gezien.

We weten immers dat het Chocolademuseum in ieder geval tot 20 april nog niet open mag.... dus alle kleine beetjes helpen😊.

Lieve groetjes,

Nanny


 

Laat een reactie achter

74 donaties
€ 2.515,00
Doel: € 19.000,00
13%

Deze actie is gesloten.