Chimanimani Children

Chimanimani Children | Geld inzamelen
 
 
Inzameling voor boeken en tijdschriften voor de kinderen van Chimanimani na cycloon Idai

Halverwege maart dit jaar werd Chimanimani. een prachtig groen berggebied in Zimbabwe, opgeschrikt door de regens en storm van de cycloon Idai. Een ravage werd aangericht, huizen, auto's, gewassen en mensen werden meegesleurd door het water. Het is een traumatische ervaring geweest voor de mensen, met name ook voor de kinderen.  Iris Shiripinda en ik, Rob van Steensel waren hierdoor aangedaan, zeker ook gezien de armoede, waar de mensen al in leven. Zoiets neem je je hele leven mee. Om de kinderen een positieve kijk op de toekomst te bieden, ruimte te geven voor meer dan de pijn die er nu is, willen we de kinderen boeken en tijdschriften met mooie afbeeldingen geven. Ook kleurkrijt en ander  tekenmateriaal, zodat ze zich uit kunnen drukken in velerlei kleuren en het kind in hen levend blijft.

Een mooi voorbeeld van hoe dit werkt, is de solodanseres bij ons nationaal ballet uit Sierra Leone. Als kind levend in armoede zag zij een bladzijde met een afbeelding  van een balletdanseres door de lucht vliegen. Dat ben ik dacht zij meteen. Dat beeld heeft haar altijd hoop gegeven.

Met deze actie hopen we geld in te zamelen voor deze kinderen. Dr Iris Shiripinda, die nu in Zimbabwe is, zal voor het geld lokaal de boeken en tijdschriften en het kleurkrijt aanschaffen en naar de kinderen en scholen in het gebied te brengen. Haar overgrootmoeder leefde nog tot ver in de 90 in Chimanimani. Een lerares die kinderen de wijde wereld liet ontdekken door ze Engels te leren. Haar visie op de wereld heeft ook vele kinderen beïnvloed. Dr Iris Shiripinda, haar kleindochter, promoveerde uiteindelijk aan de Universiteit van Nijmegen.

Ik hou ervan te dansen, te zingen. Zoals de kinderen in Zimbabwe nog doen, rennend door de ruime overvloedige natuur, zoals ikzelf vroeger door de polders rond Rotterdam. Het heeft me verdriet gedaan in mijn hart, dat juist deze arme kinderen getroffen zijn door een dergelijke ramp.

Rob van Steensel
10-04-2019

2019-04-10

Iris is afgelopen weekend wederom naar Chimanimani geweest met voedsel, medicijnen en tekenmateriaal voor de kinderen. Het schrijnt in haar hart als ze daar is. Waar ze was, konden tot nu toe slechts 4 van de 150 overledenen begraven worden.

Ze heeft een vrouw bereid gevonden dagelijks met een aantal kinderen die wees geworden zijn door de ramp te spelen en te tekenen.

We hebben van verschillende mensen kleren aangeboden gekregen.
Er zijn al een aantal kleren met iemand die uit Zimbabwe op bezoek was, naar Zimbabwe gebracht. 
 


Rob van Steensel
31-03-2019

Vandaag zondag 31-3-2019 gaat Iris weer naar Chimanimani.
Ze heeft gisteren boodschappen gedaan voor een bedrag overeenkomend met het geld dat tot nu toe is opgehaald.
Ze heeft onder meer voedsel, water en medicijnen gekocht.
Er zijn op dit moment in het gebied bijvoorbeeld geen medicijnen meer voor hoge bloeddruk beschikbaar.
Verder heeft ze tekenmateriaal voor de kinderen aangeschaft en een paar pennen en bloknoten voor de volwassenen.
De bedoeling is dat volwassenen hun verhalen daarin optekenen.
Mogelijk ook interviews opnemen op film via hun mobiele telefoon.

De oom van Iris, wiens huis is verwoest, verkeerd nog steeds in shock.
Hij zit de hele tijd te trillen en kan amper meer lopen.
Ook Iris zelf laat het niet onberoerd.
Haar nachtrust is danig verstoord na haar bezoek aan het gebied.

 13 donaties
€ 590,00

Deze actie is gesloten.