Bomen in de bajes

Bomen in de bajes | Geld inzamelen
 
 
Bomenplanten met gevangenen in Malawi. Rehabilitatie en herbebossing, mooie combinatie.

Bomen in de bajes

Van 2014 tot 2017 heb ik in Malawi bij de gevangenissen gewerkt, als landbouw adviseur.  Ik heb toen samen met collega’s  een bomenproject gestart met steun van een Engelse donor. De kwekerijtjes bij een stuk of zeven gevangenissen waren een succes. Er werden in twee jaar tijd ongeveer 60.000  inheemse bomen geplant op braakliggend terrein van de gevangenis. Erg belangrijk in Malawi, waar ontbossing en klimaatverandering belangrijke problemen zijn.

Ook voor de gevangenen was het project belangrijk. De omstandigheden in de Malawische gevangenissen zijn slecht, er is weinig te doen en er wordt heel weinig aan rehabilitatie gedaan. Veel gevangenen zitten heel lang in voorarrest door een falend juridisch systeem. In dit project konden gevangenen werkervaring opdoen, hadden ze een nuttige dagbesteding en ze kregen wat extra ondersteuning, zoals af en toe een stukje zeep om de kleding die ze gebruiken tijdens het werk te wassen en wat extra's b.v. wat cassave of zaden om zelf groente te kweken. We plantten ook fruit- en notenbomen om het gevangenisdieet wat aan te vullen.

Het project was genomineerd voor de Caroline van de Wal Award van VSO. Hoewel we daar trots op waren hebben we het geldbedrag niet kunnen winnen. We willen nu toch wat extra geld ophalen om nogmaals een jaar bomen te kunnen planten. Het zou toch heel mooi zijn om het project nog een jaar voor te zetten en een flink aantal bomen te planten. Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor gereedschap en materiaal, vervoer. Arbeid wordt geleverd door de gevangenen die zo rehabiliteren door gewend te raken aan dagelijks werk en leren hoe je makkelijk zelf een kwekerijtje kan beginnen. We gaan zelf naar Malawi om goede afspraken te maken en nog eens wat extra impulsen te geven

In mijn blog staan al mijn eerdere ervaringen in Malawi 

flipmalawi.blogspot.com

Heel erg bedankt voor je steun!

Flip de Haan

Flip de Haan
10-10-2019

Dank zij een paar prachtige donaties is het doel wat we in april stelden gehaald. Hartelijk bedankt!!!

Omdat we in ieder geval met het bomen planten willen beginnen  als de regens in januari komen, hebben we vorige maand een plan gemaakt om dat te realiseren en zijn we inmiddels begonnen met de kwekerijtjes op 7 gevangenis locaties. Dat plan is gemaakt toen we ongeveer €1.250 beschikbaar hadden. Lees het plan hier.

Het is natuurlijk heel fijn om de middelen te hebben die we dachten nodig te hebben. De ervaring leert dat er altijd onvoorziene kosten opdagen en daar kan nu soepel op ingespeeld worden. Mocht niet al het geld dit jaar besteed worden dan blijft het restant natuurlijk voor zinvolle boomplant ideeen in volgende jaren. Als er nog mensen de behoefte voelen om iets bij te dragen hoeven die zich dus oo niet in te houden.

In ieder geval heel hartelijk dank namens alle betrokkenen.

 


Flip de Haan
25-09-2019

Ik kreeg net een aantal foto’s van de beginnende kwekerijen. Aan goede aanleiding voor een update. Het heeft even geduurd, maar alles lijkt goed geregeld en in deze planning kunnen we als de regens beginnen in januari de eerste zaailingen uitplanten.

Dit is mogelijk gemaakt door de 32 donaties die we van jullie ontvingen samen goed voor € 1.275,- We hebben daarop een budget gemaakt voor 1 miljoen Malawi Kwacha. Als ik over ‘we’ praat bedoel ik Caroline Phiri en ik. Zij begeleidt het project in Malawi, Zomba. Ik ken en vertrouw haar, zij is een sociaal werkster waar ik mee samen heb gewerkt en is bekend met de gevangenis en met de mensen die daar werken.

We hebben goed overleg gehad met de leiding van de gevangenis en er is besloten dat we op twee plaatsen een kwekerij beginnen om ongeveer 30.000 zaailingen op te kweken. We hebben een tijdspad gemaakt en alle afspraken goed vastgelegd. Er zal op 7 gevangenis terreinen geplant worden. Het doel is om bos te krijgen en brandhout voor de keukens. Er zullen uit het budget ook ongeveer 1.000 fruitboompjes gekocht en geplant worden om het dieet wat aan te vullen. (mango, mandarijn, guave e.d.)

Het begin is er dus en ik heb er alle vertrouwen in. Natuurlijk zal ik iedereen verder op de hoogte houden.


Flip de Haan
29-04-2019

Het is leuk om weer even in Malawi en Zomba te zijn. Leuk om oude bekenden weer te zien en ook om te zien dat de bomen die geplant zijn tijdens mijn VSO contract het nog altijd goed doen. Het is zelfs zo dat, omdat er bomen langs de oprijlaan en langs het sportveld zijn geplant, de hele uitstraling van het gebied positief is veranderd. Er begint weer een beetje schaduw te komen

Mensen ervaren dat ook zo. We werden speciaal meegenomen naar een voetbalwedstrijd om te laten zien dat er nu wat schaduw is rond het veld terwijl, toen we met planten begonnen, er maar één boom stond waar iedereen natuurlijk verkoeling in de schaduw zocht. De bomen zijn nu nog betrekkelijk klein, een meter of 2-3 maar ze groeien echt hard. De langzaam groeiende soorten hebben het nog wat moeilijker, maar die beginnen ook over de eerste lastige fase heen te groeien.

Het lijkt of iedereen enthousiast is over het bomen planten. Felice zag in het kantoor van de Prison Band leider een kalender van MPS 2020 hangen met een foto van een boomkwekerij bij Zomba Central Prison. Toch echt een teken dat men ook trots is op het planten van bomen bij de gevangenissen.

We hebben ook een tochtje langs 3 gevangenissen gemaakt om te zien hoe de pas geplante fruitboompjes erbij staan. Op twee plaatsen was dat prima, maar de laatste gevangenis die we bezochten liet wel iets te wensen over. Het begon al dat er niemand was om ons naar de boompjes te brengen. Toen er eindelijk iemand gevonden was die de boompjes wist te staan, bleek dat een deel echt helemaal onder het onkruid verdwenen was. Daar was de farm manager natuurlijk niet blij mee en er werd beloofd snel te wieden en foto’s daarvan te mailen. Ook de in  2016 geplante fruitbomen groeiden goed. Ik hoop dat ze snel vrucht geven: dat motiveert. Ik denk trouwens dat ons bezoek een duidelijk stimulerend en motiverend effect heeft op de mensen die aan het bomen planten werken. Een aantal ken ik natuurlijk nog en die zijn echt trots op het resultaat.

Onze algemene indruk van de situatie in Malawi is ook goed. Er zijn natuurlijk problemen geweest met overvloedige regenval. Meestal op het platteland, waar de huizen niet al te best zijn. Voor we weggingen kregen we ook bezorgde vragen over de orkaan die Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen heeft. De schade moet daar enorm zijn, maar van Malawi is eigenlijk alleen het lage gedeelte langs de rivieren in het uiterste zuiden getroffen. De indruk die we hadden van de rest van het land is, dat er veel gebeurd is in de twee jaar dat we niet geweest zijn. Veel nieuwe wegen zowel in Zomba als tussen grotere steden. De wegen worden ook redelijk onderhouden, al zit er hier en daar nog wel een pothole natuurlijk. Het is drukker in Zomba, meer mensen en meer auto’s. Er wordt gebouwd, nieuwe winkels en kantoren. Wel is natuurlijk jammer dat het blijkbaar overal ter wereld gebruikelijk is om eerst bomen te kappen en daarna te bedenken waar de bomen eigenlijk precies hadden kunnen blijven staan.

De democratie is hier ook in full swing. Er zijn in mei verkiezingen en er zijn veel bijeenkomsten en debatten en eigenlijk rijden er dagelijks vrachtwagens rond met veel mensen erop en enorme geluidsinstallaties, gekleed in de partij kleuren (kitenges, T-shirts, petjes) die veel lawaai maken en ook veel plezier hebben. Op veel plaatsen is ook veel moeite besteed aan het ophangen van vlaggetjes aan bomen en lichtmasten. Vaak hangen de vlaggetjes van alle partijen gebroederlijk naast elkaar. Het is mij onduidelijk wat de vooruitzichten zijn op de uitslag en daar verdiep ik me ook maar niet te veel in.42 donaties
€ 2.735,00
Doel: € 2.500,00
109%

Deze actie is gesloten.