Bescherm Schaapskudde de Ommekeer tegen de wolf

Bescherm Schaapskudde de Ommekeer tegen de wolf | Geld inzamelen
 
 

In Nationaal Park DrentsFrieseWold graast de schaapskudde de Ommekeer. Daarmee levert deze kudde een cruciale bijdrage aan het beheer van de natuur daar en het behoud van biodiversiteit. Helaas heeft deze kudde al 3 keer bezoek van de wolf gehad met in totaal 20 dode schapen, nog afgezien van het verlies van ongeboren lammeren door stress. Erika Visser, de herder en eigenaar van de kudde doet ontzettend veel moeite om de kudde te beschermen. De kudde staat achter een wolfwerend hek en er loopt een jonge kuddebewakingshond bij. Juist daarom zijn de aanvallen, zoals voor iedere veehouder verschrikkelijk. Op deze manier dieren verliezen is niet waarom iemand dieren is gaan houden. Ondanks de 3 wolvenaanvallen blijft Erika gedreven om de kudde te behouden en samen te laten gaan met de aanwezigheid van de wolf. De gedrevenheid van Erika is goed te lezen in het stuk uit Dagblad van het Noorden of de Human uitzending (zie links hieronder). Voor het veilig houden van deze kudde is het nodig om een paar extra volwassen kuddebewakingshonden uit Italië te laten komen, ze goed in te werken op de kudde en ook de wolfwerende hekken aan te passen. Ook wil Erika met camerabeelden het gedrag van de wolf, de kudde en de honden bij evt aanvallen beter leren begrijpen. Helaas zijn na de al eerder gemaakt kosten voor de wolfwerende maatregelen de kosten hiervan niet meer te dragen door de Ommekeer. Daarom wordt deze crowdfunding gestart. Het moet toch lukken om de benodigde 8000 euro bij elkaar te brengen. Erika deelt de door haar opgedane kennis graag weer met andere herders en schapenhouders. Zo kan dit bedrag hopelijk ervoor zorgen dat veel meer schapenhouders hun dieren veilig weten te houden tegen aanvallen van de wolf. De extra beschermende maatregelen vergen heel veel extra uren inzet, deze kosten zullen wel door de Ommekeer gedragen worden.

De aanwezigheid van goede kuddebewakingshonden kunnen een grote bijdrage leveren aan het beschermen van de schapen en daarmee ook aan het voortbestaan van de wolf als er minder conflicten zijn. Ervaringen in andere landen laten dat al zien.

Zie hieronder de link naar de facebook pagina van de Ommekeer, een interview van Erika aan DvhN en een bericht op Werkgroep Wolf Nederland. Ook een TV interview dat Erika gehouden heeft is als laatste link toegevoegd. Even de link kopiëren en plakken, doorlinken werkt kennelijk niet. 

https://www.facebook.com/Schaapskudde-de-Ommekeer-314262539344404

https://dvhn.nl/drenthe/Eigenaar-van-door-wolf-in-Wapse-aangevallen-kudde-Iedereen-mag-vinden-dat-de-wolf-uit-Drenthe-weg-moet-maar-ik-vind-dat-niet-27383404.html?fbclid=IwAR0HRDEYI90JWom3uB9ZtvxoCptmAWuAJIkdEwURVi7hrhfNQH9w3G9-LT4

https://www.facebook.com/groups/487114495537636/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=976178363297911

https://www.npostart.nl/WO_HUMAN_16745707

Als de crowdfunding meer oplevert dan het gevraagde bedrag zal geprobeerd worden een extra kuddebewakingshond naar Nederland te halen, zodat ook een andere schapenhouder hier profijt van kan hebben.

Laten we met zijn allen deze kudde veilig behouden voor Nationaal Park DrentsFrieseWold en haar bezoekers.

Deze crowdfunding is niet gestart door Erika Visser maar door iemand die niet direct betrokken is bij de Ommekeer. De opbrengst zal echter zonder tussenkomst direct aan de Ommekeer worden overgemaakt door Doneeractie.nl.

Erwin van Liempd
16-02-2022

Herder Erika heeft een video boodschap aan alle gevers opgenomen. Daarin laat ze ook de in NL aangekomen honden zien.
Dus mede namens Erika, ontzettend bedankt aan alle gevers. 

https://youtu.be/yftX72edeIs (kopieer de link in je webbrowser, doorlinken is hier niet mogelijk helaas). 


Erwin van Liempd
13-02-2022

De honden zijn inmiddels in Nederland en wennen aan de kudde (en andersom). Vorige week heeft Roeg nog een mooi item over de wolf in Drenthe gedraaid. https://www.roeg.tv/uitzending/roeg-261/ 


Erwin van Liempd
24-01-2022

SUPER! Het doelbedrag is behaald. De honden zullen binnenkort al naar Drenthe komen en ook andere benodigdheden zijn besteld. De herder voor wie we deze actie zijn begonnen heeft aangegeven er verder niets aan te willen verdienen. De meeropbrengsten zullen daarom ingezet worden voor hulp en/of advies aan andere schapenhouders. Er wordt gekeken of het nog lukt om een extra hond naar Nederland te halen zodat ook een andere schapenhouder daarmee kan leren werken. Ook wil de herder proberen wat op te zetten voor kleine schapenhouders (vaak hobbymatig) die vaak tussen allerlei regelingen in vallen. Het delen van de opgedane en nog te vergaren kennis is altijd een van de speerpunten geweest. 

We laten deze actie dus nog even doorlopen omdat er nog een paar promoties plaats gaan vinden. Ook horen wij dat niet iedereen die bij wilde dragen daar al toe gekomen is. Aan de gulle gevers die al gesteund hebben; ontzettend bedankt. 


Erwin van Liempd
15-01-2022

Begin van de week startten we een actie om een betere bescherming voor schaapskudde de Ommekeer mogelijk te maken. Inmiddels staan we al op 80% van het doelbedrag. Dank aan alle gevers en voor alle positieve reacties. We laten de actie nog doorlopen in de hoop ook die laatste 20% bij elkaar te kunnen brengen maar zijn hier al erg blij mee. Inmiddels worden de eerste aanpassingen aan de wolfwerende netten al uitgevoerd. 


Erwin van Liempd
12-01-2022

De actie loopt heel lekker, op dag 3 staan we al op 67% van het doelbedrag. Heel voorzichtig heeft de herder al aangegeven richting de hondenleverancier dat hij de honden kan reserveren voor haar. Ook heeft ze 2 specifieke honden op het oog. Natuurlijk moeten we nog even geduld hebben, het transport van de honden uit Italie en de hulp bij het installeren van de dieren in de kudde moet nog wel gefinancierd worden. Ook de aanpassingen aan de wolvennetten moeten nog gebeuren. Maar na een paar dagen kunnen we al wel zeggen dan de vele donaties en ontzettend warme reacties enorm opbeurend worden ervaren door Erika. Echt top van alle donateurs. De extra foto's op de hoofdpagina van deze actie laten de honden zien. De voorste van de 2 honden op de 1e foto is Roberto Baggio en de hond bij het lammetje is Working Raffaella (Nicoletta). Deze honden moeten de kudde gaan beschermen tegen de wolven. Ook wordt er al nagedacht over hoe evt andere schapenhouders baat kunnen hebben bij deze actie. Erika heeft aangegeven er niets aan te willen verdienen, als er evt wat over blijft zal daar een doel voor gevonden worden (b.v. ten behoeve van andere schapenhouders). 

 


209 donaties
€ 8.360,00
Doel: € 8.000,00
104%

Deze actie is gesloten.