Hoe bekomen we die kwaliteit?
Het zal zeker bij het ontbijt of ‘s avonds aan tafel wel eens ter sprake gekomen zijn maar ik heb hier een nieuwe hobby (passie ) gevonden. Door veel met Spanjaarden te praten die het goed menen met de olijfkweek zijn we tot besluit gekomen dat er maar één weg is om tot een goede kwaliteit van olie te komen en dat is geduld en passie.
Waarin vertaalt zich dat…..
Eerst en vooral moeten we het terrein zoveel mogelijk vrijmaken van onkruid, dat doen we niet door te sproeien maar door regelmatig het terrein te bewerken , met de bosmaaier en met behulp van een tractor.
2 maal per jaar wordt iedere boom van dichtbij bekeken en worden alle takken die te veel kracht uit de boom halen gesnoeid . Bemesten doen we met pure paardenmest.
Dan komt het belangrijkste, de pluk. Wij plukken reeds eind oktober ,waarom zo vroeg. Hoe minder zwarte en overrijpe olijven ertussen zitten hoe beter. Minder kwantiteit maar betere kwaliteit.
De olijven worden uit de boom getrild met een elektrisch aangedreven machientje, we zorgen ervoor dat de bomen zo weinig mogelijk schade oplopen. De gevallen olijven worden opgevangen op matten opdat ze de grond niet zouden raken en om makkelijker in de aanhangwagen te krijgen. Daarna worden alle onzuiverheden er zo veel mogelijk manueel uitgehaald en dan in zakken gevuld.
De zakken worden zo vlug mogelijk naar de molen gebracht, binnen de 24h om geen fermentatie te krijgen.
Zoals je leest vrij arbeidsintensief.