Behoud van een ecologisch olijfbomen veld

Behoud van een ecologisch olijfbomen veld | Geld inzamelen
 
 
behoud ecologisch olijfboomveld

Sind een 2-tal jaar onderhouden we een bijna verloren gegaan olijfboomveld dat eigendom is van een Engelsman. Het veld werd door Spaans boeren geplukt maar niet onderhouden. Wij zijn begonnen met het snoeien,onderhouden en bemesten van de grond wat vorig jaar resulteerde in 100% ecologisch olie Extra Virgin eerste pluk met een acciditeit van 0,19 wat zeer goed is. Eind december is de eigenaar, wij hadden een overeenkomst van onbepaalde duur, ernstig ziek geworden en verkoopt hij alles. zijn huis is ondertussen verkocht wat betreft hel veld heeft hij ons tijd gegeven tot ein september.

Daar anders het veld zo goed als zeker in industriele handen gaat gaan doen wij beroep op ecologische olijolie liefhebbers om dit in eigen beheer te kunnen verder zetten. Doordat we ieder jaar een aantal vrienden hebben die komen helpen plukken kunnen we dit op vrij artisalale manier doen. 2 mensen zijn altijd bezig met alle onzuiverheden (takjes,bladeren,te overijpe olijven enz.) eruit te halen . iedere dag rijden we naar de molen zo blijven de lijven maar max 24 h na de pluk in zakken staan wa de kwaliteit ook ten goede komt. zoals je leest allemaal erg intensief maar met enorm veel passie gedaan. hopelijk kunnen we met jullie steun diet verder zetten.

het behoud van het olijfboom veld dankt u.

Bij het bereiken van ons doel of overschrijden storten we 5% door aan vzw Den Dries, begeleiden van mensen met een beperking.

fabiola Zasada
08-03-2019

Hoe bekomen we die kwaliteit?

Het zal zeker bij het ontbijt of ‘s avonds aan tafel wel eens ter sprake gekomen zijn maar ik heb hier een nieuwe hobby (passie ) gevonden. Door veel met Spanjaarden te praten die het goed menen met de olijfkweek zijn we tot besluit gekomen dat er maar één weg is om tot een goede kwaliteit van olie te komen en dat is geduld en passie.

Waarin vertaalt zich dat…..

Eerst en vooral moeten we het terrein zoveel mogelijk vrijmaken van onkruid, dat doen we niet door te sproeien maar door regelmatig het terrein te bewerken , met de bosmaaier en met behulp van een tractor.

2 maal per jaar wordt iedere boom van dichtbij bekeken en worden alle takken die te veel kracht uit de boom halen gesnoeid . Bemesten doen we met pure paardenmest.

Dan komt het belangrijkste, de pluk. Wij plukken reeds eind oktober ,waarom zo vroeg. Hoe minder zwarte en overrijpe olijven ertussen zitten hoe beter. Minder kwantiteit maar betere kwaliteit.

De olijven worden uit de boom getrild met een elektrisch aangedreven machientje, we zorgen ervoor dat de bomen zo weinig mogelijk schade oplopen. De gevallen olijven worden opgevangen op matten opdat ze de grond niet zouden raken en om makkelijker in de aanhangwagen te krijgen. Daarna worden alle onzuiverheden er zo veel mogelijk manueel uitgehaald en dan in zakken gevuld.

De zakken worden zo vlug mogelijk naar de molen gebracht, binnen de 24h om geen fermentatie te krijgen.

Zoals je leest vrij arbeidsintensief.

 


5 donaties
€ 265,00
Doel: € 30.000,00
0%

Deze actie is gesloten.