In 2016 is Carolien Melissen-Zorn voor het eerst naar Ethiopie gegaan om daar vrijwilligerswerk te doen bij een stichting die zich inzet voor kinderen met een handicap, waaronder ook dove kinderen. De stichting heet Dires for Development en zij houden zich onder meer bezig met het geven van sportlessen aan dove kinderen. De sportlessen worden verzorgd door professionele sportleraren die zelf ook doof zijn. In Ethiopie denken veel mensen dat doofheid een verstandelijke beperking is en dat doven niet veel kunnen. Met dit project wordt dit beeld tegen gaan. De dove sportleraren zijn belangrijke rolmodellen voor de kinderen, zij zien dat ze ondanks hun doofheid van alles kunnen bereiken. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke dove sportleraren actief.
In november 2018 gaat Carolien weer een reis maken naar Ethiopie, ditmaal met haar man Jeroen Melissen. Zij maken deze reis ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Carolien, en zij willen dit aangrijpen om iets te doen voor de dove kinderen daar. De stichting die de sportlessen verzorgt heeft het financieel erg moeilijk en zij zijn niet in staat om naast de sportlessen ook evenementen te organiseren. Evenementen zijn belangrijk om het project zichbaar te maken. Ouders, familieleden en buurtbewoners worden uitgenodigd en vaak komt er ook pers op af. Dit maakt het project zichtbaar en de positie van dove kinderen bespreekbaar. Het plan is dus om een evenement te organiseren waarbij de dove kinderen centraal staan.
Jeroen heeft al 35 jaar ervaring met basketbal en is in de oprichter van Dovenbasketbal in Nederland. Hun plan is om een basketbal project voor dove kinderen op te zetten wat bestaat uit trainingen en een groot evenement in de vorm van een basketbaltoernooi. Vervolgens kan basketbal worden opgenomen in het standaard sportles aanbod van de stichting. Er worden op dovenscholen in Addis Ababa teams gevormd en in een periode van zes weken vinden er wekelijks basketbaltraining plaats. Dit zal plaats vinden op een basketbalveld en zal worden verzorgd door een rolstoelbasketbalteam. Dit team is in het verleden opgezet door Dires for Development, en zij zijn enthousiast om de dove kinderen te trainen. Op hun beurt zullen de dove kinderen de rolstoelbasketballers gebaren leren. Dit zal een uniek gebeuren zijn, voor zover wij weten nooit eerder vertoond in de wereld. Het project zal worden afgesloten met een toernooi dat in de eerste week van Januari 2019 plaats zal vinden, vlak voor Ethiopisch kerstfeest.
Om dit project mogelijk te maken zijn er materialen nodig zoals basketballen en hesjes. Maar ook financiele middelen waarmee het volgende wordt gefinancierd:
- vervoer van de scholen naar het basketbalvel (meerdere dagen per week voor verschillende scholen, voor een periode van 6 weken)
- water en vernsaperingen voor de kinderen tijdens te trainingen
- bijdrage voor het rolstoelbasketbalteam voor hun intensieve inzet
- extra bagage om spullen uit Nederland mee te nemen
- Een groot evenement in de eerste week van januari, inclusief aanwezigheid pers, ouders, familieleden, etc. Ook zullen er opoptredens zijn van dove acteurs met dans en muziek.
- professionele video crew die een videoclip maakt
- inzet van de sportleraren
Dit project zal in beeld worden gebracht door een professionele video productie bedrijf die een videoclip zal maken. Dit zal worden gepubliceerd en dat draagt bij aan het zichtbaar maken van dit project en emancipatie van mensen met een handicap in Ethiopie. Het zal ontroerend zijn om te zien hoe rolstoelbasketballers dove kinderen leren basketballen. Wij verwachten dat het op de Ethiopische tv wordt uitgezonden.
De fondsen worden beheerd door het Johan Wesemann Fonds, een officiele stichting die zich inzet voor maatschappelijke projecten voor doven in ontwikkelingslanden, en zij zullen na afloop van het project een financiele rapportage publiceren.
Carolien en Jeroen betalen hun eigen reiskosten, alle kosten die zijn begroot zijn enkel voor het project, niet voor hun reis! Ze zijn al actief spullen aan het werven en hebben al een grote hoeveelheid basketballen verzameld. Maar om het project lokaal uit te kunnen voeren zijn er financiele middelen nodig. Wij hopen op uw hulp!