'Geef ons de VIJF!' | Geld inzamelen
 
 

'Geef ons de VIJF!'

Biologische melkveehouders zamelen geld in voor rechtszaak tegen ministerie van Landbouw

Nynke Oostra (26) is boegbeeld van de SOS-bioboeren. Haar ouders hebben een biologische melkveebedrijf dat in zeer zwaar weer zit. Ze legt uit wat er aan de hand is en waarom deze crowd-funding op 23 december 2018 is gestart:
In Nederland zijn circa 18.000 melkveebedrijven. Zo'n 450 van hen werken biologisch.
Vaststaat dat biologische landbouw op nummer 1 staat als het gaat om duurzaamheid, biodiversiteit, dierenwelzijn en in samenhang met de omgeving produceert.
Op 1 januari 2018 is het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. Een mestquotum. Alleen met het kopen van fosfaatrechten, mag een extra koe worden gehouden. De kosten van fosfaatrechten voor 1 koe zijn zo'n 9000 euro. Deze fosfaatwet kwam er omdat er teveel mest (fosfaat) werd geproduceerd door bedrijven, dat was tegen de derogatie-afspraak met Brussel.
Biologische melkveehouders hebben echter een eigen mest -en zuivelmarkt. Zij hebben juist een mesttekort. Toch moeten zijn van het ministerie aan het dure mestquotum meedoen. Minister Schouten weigert de bioboeren een Vrijstelling te geven. Erg onrechtvaardig en bovendien kunnen veel bioboeren de dure rechten niet financieren. De toekomst van de biologische sector staat op het spel.

Wij als SOS-bioboeren stappen niet zomaar naar de rechter. Eerst zijn we in Den Haag geweest. Maar minister Schouten wil ons nergens mee tegemoetkomen. Toen naar Brussel. De Europese Commissie wil WEL een vrijstelling voor bioboeren van de Fosfaatwet. Toch blijft Schouten weigeren. Rest ons nog 1 stap: 

Biologische melkveehouders gaan nu naar de rechter. Zij starten een procedure tegen de overheid om toch vrijgesteld te worden.
Wij vragen jouw en uw donatie: GEEF ONS DE VIJF!Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

996 donaties
€ 16.067,00
Doel: € 30.000,00
53% / 66 dagen te gaan