'Een schone lei' voor Chico

'Een schone lei' voor Chico | Geld inzamelen
 
 

‘Een schone lei’ voor Chico (zie foto hierboven)

Ken je de uitdrukking: ‘met een schone lei beginnen’? Vroeger werden schulden op een leiplankje geschreven. Als iemand deze dan betaald had, was de lei weer schoon. Wie met een schone lei begint, krijgt een nieuwe kans. Wij komen in actie voor Chico zodat hij met een schone lei kan beginnen. Wil je weten waarom? Lees hieronder zijn levensverhaal. Help je mee? Elke bijdrage klein of groot, maakt deze schone lei mogelijk. En, doneren is eenvoudig - via de rode DONEER button boven deze pagina.

Samenvatting van deze actie
Een opeenstapeling van heftige gebeurtenissen in het leven van Chico hebben op latere leeftijd geleid tot jarenlange verslaving aan heroïne. Drugs om je pijn en verdriet niet meer te hoeven voelen. Die verdoving heeft destructieve impact. Je gaat er aan kapot. Na een opname in een verslavingskliniek ging hij voor zes weken naar Stichting Het Passion in Hummelo voor een time out. Hier kon hij nadenken over een ommekeer in zijn leven. Zes weken lang ‘relatieve‘ rust om vervolgens stappen te zetten naar een nieuw leven. Met vallen en opstaan lukte dat en sloeg hij een weg in naar groei en herstel.

Na de time out in Hummelo vond Chico uiteindelijk een dak boven zijn hoofd in Rotterdam. Hij heeft begeleiding voor de hulpvragen die er nog zijn. Helaas is er ook nog een forse schuld open blijven staan. Verschillende opties zijn verkend om te werken aan aflossing. Dit verloopt zeer moeizaam, maar 'schuldenvrij' zijn is wel noodzakelijk om aan verder herstel te werken. We zagen dat hij hulp nodig had bij dit gevecht. En die hulp willen wij bieden (zonder dat hij daar zelf om heeft gevraagd). Daarom deze actie! En ja, wat is die schuld dan? De totale schuld is in de afgelopen jaren opgelopen tot een bedrag van €15.000 (inclusief incassokosten van deurwaarders).

De afgelopen drie winters zat hij zonder warm water, zonder verwarming. Koud was dat, maar hij hield vol. Onlangs is zijn schuld bij zijn energieleverancier afgelost en is er weer warm water. Hier is hij ongelofelijk blij mee en dankbaar voor. Een uitgebreid levensverhaal lees je hieronder.

Via deze actie willen wij ondersteuning vragen, elk bedrag klein of groot is van grote waarde. Want een leven zonder schuld zorgt weer voor perspectief zodat Chico weer kan bouwen aan zijn leven.

Namens Chico en ondergetekende willen we je hierbij alvast bedanken voor je ondersteuning!

Anton van Houdt, Marco Woudenberg, Arjan Hollemans

Levensverhaal Chico
Chico (Kaapverdie, 1967) werd in zijn jonge leven en ook op latere leeftijd geteisterd door vele verlieservaringen. Slechts vier dagen oud was hij toen zijn vader hem en zijn moeder verliet. Negen maanden oud was de pasgeboren Chico toen hij met zijn moeder naar Portugal vertrok. Hier was zijn vader naar toe gegaan. Zijn moeder hoopte op hereniging met Chico's vader, maar dit gebeurde niet. Zijn vader had een nieuwe relatie. Zijn moeder maakte vervolgens de keuze om haar heil te zoeken in Nederland waar zij werk kon krijgen en een verblijfsvergunning.

Chico werd achtergelaten bij vreemde mensen in een pleeggezin. Daar groeide hij op tot zijn zevende levensjaar, hij voelde zich er thuis en dacht dat zijn pleegouders zijn échte ouders waren. Totdat zijn biologische moeder hem onverwachts kwam ophalen en mee nam naar het vliegveld om naar Nederland te vliegen. Deze reis werd de moeilijkste reis van zijn leven. De hele weg heeft hij huilend achterom gekeken. Als zeven jarige voelde hij goed aan dat dit niet klopte. Een tik tegen zijn achterhoofd herinnerd hij zich nog... er was geen weg terug. Hij kwam terecht in Rotterdam - Zuid. Daar belandde hij met zijn moeder in een voor hem vreemde omgeving, in een vreemd huis, met vreemde mensen. Het staat hem nog bij dat hij kaalgeschoren werd met een tondeuze en al zijn krullen verloor.

Hij kreeg met allemaal mensen te maken die hij nog nooit had gezien. Waaronder twee halfzussen en twee halfbroers. De jaren die volgden waren heftig, de thuissituatie was slecht. Er was voortdurend spanning en conflict. Zijn verjaardagen werden overgeslagen. Er was geen liefde, geen aandacht, geen bevestiging voor Chico. Afgewezen, eenzaam en alléén voelde hij zich. Elf jaar oud was hij toen zijn stiefvader het huis in brand stak, hij liep derde graads verwondingen op aan zijn benen.

Op jonge leeftijd verliet hij het huis en werd hij op achttienjarige leeftijd vader (1986). In de jaren er na werkte Chico hard bij verschillende bedrijven. Hij was verantwoordelijk voor de reparatie van alle bruggen in Rotterdam, haalde zijn fitnessinstructeur papieren en deed een avond opleiding. Daarnaast voetbalde hij en had hij als semiprof een contract bij voetbalclub Sparta in Rotterdam. Het ging goed met hem, hij had een relatie en kreeg een zoon.

1988 was het toen zijn zoontje van twee jaar uit het raam viel en uiteindelijk stierf. Verschrikkelijk, traumatisch was deze ervaring. Het verlies van zijn zoon bracht hem lichamelijk, emotioneel, geestelijk en sociaal geheel uit balans. Vanaf dat moment is hij altijd met het ongeluk bezig geweest, hij voelde geen vrijheid meer in zijn hoofd. Hij werd 'gevangen gehouden' door schuldgevoel en pijn. Hij wist niet waar hij hulp moest zoeken, hij was altijd bezig met zelf overleven. Hulp vragen kon en durfde hij toen niet.

Rondom het sterven heeft hij nauwelijks tot geen steun ervaren. Wel vanuit Sparta, lange tijd is geprobeerd om hem bij de club te houden. Maar, er was geen concentratie meer. De focus was weg. De club heeft toen helpen zoeken naar ander werk. 

In 1989 kreeg hij nog een dochter, maar door het verdriet van het overlijden van zijn zoon ging de relatie stuk. De wegen tussen zijn dochter van twee en zijn toenmalige partner scheidden zich. Een nieuwe relatie diende zich aan met een Kaapverdische vrouw met wie hij twee zoons kreeg. De eerste zoon (1994) bleek autistisch te zijn, de tweede zoon was gezond (1998). Door de moeilijke verwerking van alle gebeurtenissen uit het verleden zorgde dit voor spanningen in de relatie, in 2001 werd de relatie verbroken en Chico werd het recht ontnomen om zijn kinderen te zien.

Toen ging het goed mis. Het gevecht met het leven werd hem te zwaar, uiteindelijk leidde dit tot harddrugsgebruik. De heroïne zorgde voor verdoving van pijn en verdriet. Het ging van kwaad tot erger. Hij verloor zijn familie, zijn vrienden, zijn werk en inkomen en uiteindelijk ook zijn huis. Zijn geloof hield hem op de been, Chico kiest voor het leven. Keer op keer...!

Stap voor stap maakt hij een ommekeer naar een beter leven zonder drugs, zonder schulden. Hij maakt nieuwe vrienden, doet werkervaring op. De afgelopen drie winters waren zwaar. Door een schuld bij zijn energieleverancier werd de verwarming afgesloten. Geen warmte dus in huis, geen warme douche. Onlangs (december 2021) is deze schuld bij de energieleverancier ingelost door de inzet van een ondernemer die zich het lot van Chico heeft aangetrokken. Waar Chico kan zet hij zich vrijwillig in om anderen te helpen. Dit is de eerste winter dat hij er weer relatief warm bij zit. Chico heeft nu weer een klein netwerk om zich heen. Wij zien hem als uniek en waardevol mens en willen hem verder uit de schulden helpen. Dit heeft geleid tot deze actie.

Help jij mee aan een schone lei...?! Doneren is eenvoudig - via de rode DONEER button boven deze pagina.

Alvast bedankt voor jouw bijdrage en ondersteuning in welke vorm dan ook. Mede namens Chico,

Anton, Marco, Arjan.

p.s. Chico's grootste wens is om na bijna 50 jaar zijn peetmoeder (van bijna 90 jaar) in Lissabon nog eenmaal in zijn armen te sluiten. Ook met die wens willen we hem helpen.

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
329 donaties
€ 14.075,00
Doel: € 15.000,00
93% / 66 dagen te gaan