180 km wielrennen voor kwetsbare ouderen

180 km wielrennen voor kwetsbare ouderen | Geld inzamelen
 
 

Wat is er nodig om hen in tijden van corona passend te ondersteunen? Ouderen maken zich zorgen om de gevolgen van de maatregelen, dreigen te vereenzamen en maken zich zorgen over hoe het nu verder moet. 

Met name kwetsbare ouderen worden getroffen door maatregelen die verband houden met het indammen van het virus. Wat zijn kwetsbare ouderen? Wat maakt hen kwetsbaar? Kwetsbaarheid bij ouderen is volgens de definitie van het Sociaal Cultureel Planbureau een proces van het opeenstapelen van lichamelijke, psychische en/of sociale tekorten in het functioneren van ouderen, dat de kans vergroot op negatieve gezondheidsuitkomsten. Dit leidt vervolgens tot beperkingen, overmatig zorgverbruik en (vroegtijdige) sterfte.

Kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid kan zich op allerlei manieren uiten. De ene oudere heeft bijvoorbeeld moeite met boodschappen doen terwijl de andere oudere last heeft van vergeetachtigheid. We onderscheiden dan ook vier terreinen waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen in hun fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of verlies van sociale steun) en psychische kwetsbaarheid (belemmeringen door psychische aandoeningen zoals een depressie).

Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zijn die ouderen kwetsbaar ‘die gedurende het leven enkele onderliggende medische condities hebben gekregen, die beperken wat ze aankunnen. De biologische leeftijd is belangrijker dan de kalenderleeftijd.’

Te denken valt aan mensen met hart- of longproblemen, mensen met bepaalde vormen van suikerziekte of nierpatiënten. Vele duizenden ouderen zijn niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Zij kunnen volgens artsen in de Volkskrant (2 april 2020) bij een coronabesmetting beter thuis of in het verpleeghuis worden behandeld, zo leren de ervaringen van de afgelopen weken.

Gevolgen thuisisolatie & social distance
Veel ouderen in Nederland zijn eenzaam.
Het risico bestaat dat ouderen (verder) vereenzamen, nu Nederlanders worden opgeroepen om sociaal contact zo veel mogelijk te mijden. Ouderen die eenzaam zijn kunnen in deze tijd hun netwerk niet verder opbouwen en veel van de contacten en activiteiten die ze wel hadden, vallen nu weg. Ook zijn ouderen nu vaak extra voorzichtig uit angst om ziek te worden of anderen ziek te maken.

Vanwege de maatregelen om het Coronavirus te bestrijden, zijn ook ouderen gebonden aan huis. Dat heeft voor hen nu grote gevolgen, denk aan;

• Niet naar (ontmoetings)activiteiten kunnen
• Te weinig bewegen
• Geen buitenlucht
• Er alleen voor staan als mantelzorger
• Geen mantelzorg aan bekenden kunnen geven
• Ongezond eten, te veel of juist te weinig eten en drinken
• Verstoken zijn van digitale contacten door het ontbreken van digitale middelen (computer, laptop, tablet) en/of vaardigheden
• Mantelzorgers of bekenden kunnen bij ouderen geen belangrijke klussen in huis doen (eenvoudig onderhouds- of reparatiewerk, huishoudelijke klussen, boodschappen, koken)
• Winkelbezoek valt weg waardoor men dagelijkse levensbehoeften niet kan aanschaffen
• Bestelde boodschappen door fysieke beperking niet bij voordeur kunnen weghalen
• Verveling, dagen duren lang
• Geen geld kunnen opnemen
• Bezoek kan niet ontvangen worden
• Onzekerheid over hoe lang deze situatie duurt
• Angst om zelf ziek te worden of een geliefde die ziek wordt
• Niet in de gelegenheid om religieuze vieringen bij te wonen

Deze omstandigheden kunnen leiden tot toename van klachten met betrekking tot fysieke en psychische gezondheid. Juist ook bij ouderen die het voor corona nog net aardig konden redden, maar door het coronavirus of de maatregelen om dit virus tegen te gaan, ineens kwetsbaar worden.

Zo zet stichting Bloemenhart zich in voor deze ouderen op het gebied van sociale kwetsbaarheid.

Bloemenhart
Stichting Bloemenhart is in januari 2017 opgericht door Tristan Canisius. Dit in samenwerking met een aantal gedreven vrijwilligers. Tristan wilde graag iets voor (kwetsbare) ouderen betekenen. 

Dit omdat hij zag dat een bloemetje of een persoonlijk bezoekje van grote waarde kan zijn voor de ouderen.

Elke eerste dinsdag van de maand fleurt Bloemenhart ouderen op, met een boeketje en (in de normale situatie) met een persoonlijk bezoek. 

Daarnaast organiseerden zij voor de corona crisis elke eerste donderdag van de maand een gezellige activiteiten-middag.

Gezien het feit dat de ouderen zwaar getroffen zijn door het corona virus en zij té lang niet aan activiteiten hebben kunnen deelnemen waardoor ze zelfs weken tot maanden geen sociale contacten hebben gehad, willen wij 11 juni 2022 (indien corona dit toelaat), een rit van 180 km met ca. 2100 hoogtemeters (Limburgs mooiste Zuid) gaan wielrennen om geld in te zamelen voor stichting Bloemenhart. 

Zodat zij onze ouderen iets extra’s kunnen bieden. Denk aan zoveel mogelijk ouderen te verrassen met een bloemetje, juist nu in deze tijd kan een klein gebaar van grote waarde zijn. Daarnaast kan het geld gebruikt worden om extra activiteiten te organiseren die de ouderen bij elkaar brengt indien dat weer mogelijk is. 

Dit om vereenzaming van onze kwetsbare doelgroep tegen te gaan en zij weer iets leuks hebben om naar uit te kijken in deze bizar zware tijd.

Zo kunnen wij met ons allen stichting Bloemenhart, en daarmee heel veel ouderen een hart onder de riem steken wat tevens een bijdrage levert aan minder eenzaamheid.

Ook is het idee achter deze inzamelactie om (kwetsbare) ouderen op deze manier meer aandacht te geven. De aandacht die zij verdienen. Helpt u ons mee? 

Een bloemetje bestellen voor een oudere en meer lezen over de stichting Bloemenhart kan op de onderstaande site: 👇🏻

https://www.bloemenhartbrunssum.nl

Na de rit van 180 km in juni bij Limburgs mooiste Zuid, zullen wij het gedoneerde bedrag overhandigen aan stichting Bloemenhart. 

Liefs,

Bo Hermans & Wilco Schijns


€ 197 ingezameld
16 donaties

Deze actie is gesloten