Waterproject Chamen community in The Gambia | Geld inzamelen
 
 

Waterproject Chamen community in The Gambia

'Waterproject Stimuleren van zelfvoorzienendheid, ondernemerschap en duurzame energie

Door deze particuliere actie te doneren steun je rechtstreeks vers drinkwater voor meerdere gezinnen en hun landbouw in Noord-oost Gambia! Uniek van deze sponsoractie is dat alle inleg rechtstreeks ten goede komt aan dit project. Onze eigen mensen werken er aan; er blijft 100% zeker niets aan de bekende 'strijkstok' hangen.

In April 2019 is de actie gestart en wordt met het opgehaalde geld lokaal hard gewerkt onder onze directe leiding. In elke ontwikkelingsland is na water en voedsel, een mobiele telefoon de derde behoefte geworden. En dankzij deze verbinding is er bijna dagelijks contact met ons vanuit Gambia mogelijk die ons in staat stelt om toezicht te hebben op het geinvesteerde geld en op de opbouw. 

Ynnergy doneert maandelijks 2 % van de opbrengst van elke Training & Opleiding. Wat kun jij missen?

Wat we reeds gerealiseerd hebben vanaf april 2019:

 • De waterput is handmatig geboord en een metalen mantelbuis is geslagen
 • De pomp is aangeschaft en drinkwater water stroomt (nu nog mbv een generator)
 • Het hekwerk tegen de wilde dieren is gereed
 • De grond is met de hand bewerkt en wordt nu geirrigeerd
 • Een huisje met een betonnen dak wordt gebouwd tbv beveiliging, watertank en de zonneinstallatie
 • Een deel van de zonneinstallatie hebben we kunnen aanschaffen. We hebben nog € 1450 nodig voor zonnepanelen en accu' s. 
 • De planning is om in april 2020 te zaaien en in augustus te oogsten.
 • Doe je mee? Doneer dan een bijdrage voor dit goed doel waar gegarandeerd niets aan de strijkstok blijft hangen! 

Hoe we hiertoe zijn gekomen?

Tijdens ons bezoek aan Gambia in maart 2019 hebben wij, Jan en Maries, Tijan Jallow ontmoet en zijn wij geraakt door het gebrek aan basislevensbehoeften zoals drinkwater en verse groenten in Noord-oost Gambia terwijl er aan de kust al veel toerisme is. Het werd snel duidelijk dat we met onze euro's zoveel meer kunnen doen hier in The Gambia. Let op 'The' Gambia, dit staat voor de trots die gambianen voelen voor het land. Gambianen zijn traditioneel kleine boertjes. Ondernemendheid en zelfstandigheid is, zoals in heel Afrika, langzaam in ontwikkeling.

Tijdens onze reis was het daarom zo bijzonder voor ons om Tijan Jallow te ontmoeten. Een zeer vriendelijke, wijze en intelligente jongeman van 27 jaar die opviel vanwege zijn visie en bewustzijn op wat er gebeurt in de wereld, in The Gambia en vooral op economisch vlak. Tijan is wees. Hij heeft engels geleerd door zelfstudie en leert voortdurend bij via het internet. Daardoor heeft een mooi wereldbeeld ontwikkeld dat ons aanspreekt, zeker waar het zelfbeschikking, vrijheid en autonomie betreft. Veel van het (sterk groeiende) toerisme is namelijk in handen van Noord Afrikanen en Libanezen. De basisbehoeften in voeding is voor elke Gambiaan aardappels en uien. Wist je dat de grootste leverancier van uien tot nu heden een Nederlands bedrijf is? Met een dependance in Senegal!

Tijan Jallow heeft een droom, namelijk: Gambianen zelfvoorzienend maken in hun landbouw, te beginnen met zijn eigen community in Chamen. Daarom willen we als eerste voor deze community een put slaan, een waterpomp aanbrengen en deze aan laten drijven door zonnepanelen. Als dit project succes wordt, zal er een foundation worden opgericht om meerdere communities te helpen zelfvoorzienend te worden in de productie van aardappels en uien.

Grote droogte en klimaatveranderingen in Gambia maakt dat er innovatie in de landbouw nodig is. Water en irrigatie is daarom van levens belang. De Chamen Energy Community is een inititatief van Tijan Jallow en Ynnergy en heeft tot doel om;

 • duurzame electrische pomp installatie voor (drink)water op te zetten om van daaruit:
 • locale landbouw te bevorderen
 • ondernemerschap te stimuleren
 • zelfvoorzienendheid te vergroten
 • overvloedige houtverbranding te minimaliseren
 • met deze crowdfundingsactie is nu een permanente waterbron geslagen
 • inmiddels wordt gewerkt aan een duurzame en veilige energievoorziening

Fasen 1 en 2 zijn afgerond, Fase 3 is in uitvoering. Klik hier voor het filmpje

Tijan Jallow van de Chamen gemeenschap bedankt alle Nederlanders omdat 'Holland' veel in Gambia ondersteunt. Nederlanders doneren particulier veel aan ziekenhuizen, ambulances, auto's en zetten scholen mee op. 'We' worden daarom overal enorm gewaardeerd. Tijan Jallow is daar blij mee en hij heeft een visie:

Vrijheid door de ontwikkeling van zelfvoorzienendheid en duurzame energie

Bekijk de foto's en video's op de site van Ynnergy  

Hoe bewaken we de investeringen?

Iedereen kent wel verhalen van mensen die goedwillend aan missiewerk begonnen en bedrogen uit zijn gekomen. Onze mensenkennis, ons gevoel en staande met twee benen op de grond, maakt dat we goede afspraken hebben gemaakt

 • sponsorgeld wordt rechtstreeks overgemaakt
 • Tijan Jallow is gerechtigd transacties met lokale ondernemers te voeren
 • onze zoon Freek is 18 maart afgereisd naar Gambia om zaken af te stemmen
 • vervolgfinanciering: telkens na deeloplevering van het proces
 • bewaking door elke stap met visuele beelden te volgen
 • terugkoppeling via foto's en video's op de site en landingspagina

In een later stadium zal voortgang en overleg ter plaatse nodig zijn. Voor de verdere voortgang, het begeleiden van mensen in het onderhoud en verbeteren van installaties en noodzakelijk bebouwing (delen van de installatie dienen het regenseizoen te kunnen doorstaan) zullen in het voorjaar verdere bezoeken aan de community vanuit Ynnergy worden georganiseerd.

Tijan Jallow: 'Ik vind het heel fijn wat de Nederlanders voor ons hier doen. Maar wij als Gambianen zouden meer moeten opkomen voor onze eigen basisbehoeften van het leven' En dat op de best denkbare duurzame manier zoals zonne-energie; 'Help dus moeder natuur met dit project. Dus geen generatoren meer op benzine of diesel! Eten koken op een moderne stove in plaats van houtvuur. Help mij, onze community en daarna ook meerdere communities in Gambia, in ons streven naar zelfvoorzienendheid en autonomie. My dream, powered by Ynnergy is coming true. "Dank je wel". Welcome'Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

 

Laat een reactie achter

90 donaties
€ 8.320,00
Doel: € 11.500,00
72% / 24 dagen te gaan