2e fase Waterproject Chamen community in Gambia | Geld inzamelen
 
 

2e fase Waterproject Chamen community in Gambia

'2e fase waterproject, stimuleren van zelfvoorzienendheid en ondernemerschap

Met een geweldig eerste resultaat van € 8.300,- heeft deze doneeractie in 2019 er voor gezorgd dat we schoon drinkwater hebben kunnen brengen en wordt inmiddels de landbouw op kleine schaal opgezet in Chamen, gesitueerd in noord-oost Gambia! Ynnergy doneert vast maandelijks 2% van de opbrengst van elke training of opleiding. Dankzij jullie, gulle gevers, is het ons gelukt om de basis te leggen voor zelfvoorzienendheid voor deze community.

Na de pioniersfase met vallen en opstaan, mislukte oogst en kaalvretende torretjes, kent iedereen Tijan Jallow in de regio en tot aan landelijke politiek. Deze aandacht is niet louter positief gebleken; dieven en rondtrekkende bendes weten inmiddels van dit project en daarom is beveiliging aangetrokken. Het klimaat is ook in Afrika aan het veranderen, met oprukkende droogte en (ook menselijk) ongedierte. We hadden met van alles rekening gehouden, maar niet hiermee.

De operationele fase is nu aangebroken. Om het project verder kans van slagen te geven is nog geld nodig. Tijan werkt hard, houdt zich aan zijn afspraken en kan veel. Het enige dat hij naast onze steun nodig heeft is simpelweg geld; voor zaden, mest, bestrijdingsmiddelen, beveiliging en onderhoud. Zo is de pomp die dagelijks draait al tweemaal gerepareerd. 

We zijn blij met de gift van de 'Vincentius-boekenbeurs' die we op 24 maart mogen ontvangen. Daarnaast zijn nog ruim € 2.000 nodig om o.a. de kosten van onderhoud en beveiliging te kunnen dragen. Zoals eerder gemeld komen alle gedoneerde gelden rechtstreeks ten goede komt aan dit project. Onze eigen mensen werken er aan; er blijft 100% zeker niets aan de bekende 'strijkstok' hangen.

Wat we reeds gerealiseerd hebben vanaf april 2019:

 • De waterput is handmatig geboord en een metalen mantelbuis is geslagen
 • De pomp is aangeschaft en drinkwater water stroomt 
 • Het hekwerk tegen de wilde dieren is gereed
 • De grond is met de hand bewerkt en wordt nu geirrigeerd
 • Een huisje met een betonnen dak wordt gebouwd tbv beveiliging, watertank en de zonneinstallatie
 • Een deel van de zonneinstallatie hebben we kunnen aanschaffen.
 • De 'nursery-beds' met uiten en aardappels zijn in februari gezaaid en geplant.
 • Binnenkort gaan deze plantjes in de volle grond
 • Technische aanpassingen aan de zonneinstallatie, pomp en beveiliging zijn in voorbereiding

 

Waarom zou je bijdragen aan ons project?

Tijan Jallow heeft een droom, namelijk: Gambianen zelfvoorzienend maken in hun landbouw, te beginnen met zijn eigen community in Chamen. Daarom willen we als eerste voor deze community een put slaan, een waterpomp aanbrengen en deze aan laten drijven door zonnepanelen. Afrika is weerbarstig, net als het weer. Individuen als Tijan moeten het verschil gaan maken op dit volgens sommigen, verloren continent! Tot nu toe is het project een succes. Als het nog beter gaat lopen, zal er mogelijk een foundation opgericht worden om meerdere communities te helpen zelfvoorzienend te worden in de productie van o.a. aardappels en uien.

Grote droogte en klimaatveranderingen in Gambia maakt dat er innovatie in de landbouw nodig is. Water en irrigatie is daarom van levens belang. De Chamen Energy Community is een inititatief van Tijan Jallow en Ynnergy en heeft tot doel om;

 • duurzame electrische pomp installatie voor (drink)water op te zetten om van daaruit:
 • locale landbouw te bevorderen
 • ondernemerschap te stimuleren
 • zelfvoorzienendheid te vergroten
 • overvloedige houtverbranding te minimaliseren
 • met deze crowdfundingsactie is nu een permanente waterbron geslagen
 • inmiddels wordt gewerkt aan een duurzame en veilige energievoorziening

Fasen 1 en 2 zijn afgerond, Fase 3 is in uitvoering. Klik hier voor het filmpje

 

Tijan Jallow: 'Ik vind het heel fijn wat jullie voor ons hier doen. Maar wij als Gambianen zouden meer moeten opkomen voor onze eigen basisbehoeften van het leven' En dat op de best denkbare duurzame manier zoals zonne-energie; 'Help dus moeder natuur met dit project. Dus geen generatoren meer op benzine of diesel! Eten koken op een moderne stove in plaats van houtvuur. Help mij, onze community en daarna ook meerdere communities in Gambia, in ons streven naar zelfvoorzienendheid en autonomie.

My dream, powered by Ynnergy is coming true. "Dank je wel". Welcome'Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

 

Laat een reactie achter

97 donaties
€ 8.905,00
Doel: € 11.000,00
80%