Wat ALS met je leven doet! | Geld inzamelen
 
 

Wat ALS met je leven doet!

Wat ALS met je leven doet!

Gerrit Ligtenberg kreeg op 7 december 2017 de ontstellende diagnose: U heeft ALS. Een diagnose die een einde maakte aan een 2 ½ jaar durende zoektocht langs veel dokters, specialisten en therapeuten.

Gerrit is 60 jaar oud. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen waarvan er nog twee thuis wonen. Hij werkt als docent op een middelbare school en hoopte op een mooie tijd na zijn pensionering.

Deze diagnose veranderde alles!  Hij had al langer pijn in zijn onderrug en hevige krampen in zijn benen. Hij kon steeds slechter overeind staan en lopen en viel 22 kilo af! 2 ½ jaar lang had hij van alles ondernomen om van zijn klachten af te komen, maar helaas zonder resultaat. Totdat in het UMC Utrecht definitief duidelijk werd dat zijn klachten niet zouden verdwijnen. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ongeneeslijke progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming.

Het leven van Gerrit en van zijn gezin is definitief veranderd: Een actieve en creatieve docent Handvaardigheid, Biologie en Techniek merkt hoe zijn spieren hem steeds meer in de steek laten. Van alles wat hij graag deed, zoals meubels maken, antiek restaureren, potten bakken, lange afstand fietsvakanties samen met Lia zijn vrouw en klussen in en om het huis, is niets meer mogelijk. Langzaam verminderen de krachten van zijn spieren. Hij wordt steeds beperkter. Pijnlijk is het om te zien dat hij verdriet heeft om het feit dat hij nu alles door anderen moet laten doen.

Een maag PEG-sonde en een voedingspomp zorgen ervoor dat zijn gewicht niet verder daalt en dat hij voorzien wordt van dagelijkse energie.  Omdat zijn ademhalingsspieren ook aangetast zijn, moest hij voor beademingstherapie in het UMC Groningen worden opgenomen. Een heftige maag-darm ontsteking door een ziekenhuisbacterie bracht hem op het randje van de dood. Maar als door een wonder knapte hij op de Intensive Care weer op. Toch heeft deze gebeurtenis hem extra verzwakt.  ALS verandert het levensperspectief definitief. Toch is Gerrit door dit alles niet moedeloos: Hij weet zich gedragen en geholpen door zijn God en door alle mensen die om hem heen staan.

Gerrit zal steeds afhankelijker worden van hulp. Het is een emotionele gedachte dat hij in de toekomst rolstoel- en zorgafhankelijk zal worden, omdat de ziekte doorgaat. Maar om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren, lichamelijke energie te sparen en de regie te kunnen blijven houden over zijn eigen leven, heeft hij meegedacht in de noodzakelijke aanpassingen in en om de woning. Hij wil dat graag zo huiselijk en zo gewoon mogelijk, zodat het geen ziekenhuiskamer wordt.  Op dit moment is men druk bezig om op de begane grond de woonkamer te verlengen, om daar een slaapkamer met een zorgbed in zijn eigen bed en een aangepaste badkamer met douchetoilet te realiseren.

Voor de zelfredzaamheid van nu en de rolstoeldoorgankelijkheid in de toekomst moeten deuren in het huis worden voorzien van automatische openers. Drempels moeten verwijderd worden en vloeren moeten worden geëgaliseerd. Buiten de woning werd de bestrating vervangen, zodat Gerrit zich met rollator en rolstoel ook buiten makkelijk kan verplaatsen.

Gerrit en zijn gezin worden, om dit te realiseren, geconfronteerd met erg veel kosten die, ondanks vergoedingen, voor zijn gezin niet op te brengen zijn.

Wilt u Gerrit helpen om thuis te mogen blijven wonen?  Bij zijn gezin te kunnen blijven? Dan kunt u doneren d.m.v. de knop “Doneer”.

U kunt doneren t/m 31 december 2018.

 

 

Kijk ook even onder het TABBLAD "UPDATES" hier boven

 

Link naar Facebookpagina van Gerrit:

https://www.facebook.com/gerrit.ligtenberg.56

 

 

J. Koster
26-12-2018

Het einde van de actie komt in zicht.

Het gedoneerde bedrag is inmiddels aangegroeid tot 23.622, 00 euro.

Een bedrag waarop we aan het begin van de actie niet durfden te hopen.

 

De werkzaamheden aan de woning zijn nagenoeg afgerond.

Dank zij de donaties is de aanbouw, qua extra voorzieningen, optimaal gerealiseerd.

 

Mijn vrouw en ik willen nogmaals aan alle doneerders onze dank betuigen voor alle donaties, inzet  en blijken van medeleven.

Ook diegenen die naast de doneeractie op deze site initiatieven hebben genomen en op die wijze voor extra opbrengsten hebben gezorgd.

Met name willen we dan de hartjesactie van de zorginstelling waar Lia werkzaam is (1000,00 euro) en allen die meegewerkt hebben aan de kandelaaractie (1660,00 euro) noemen.

En natuurlijk niet te vergeten de vele vrijwilligers die belangeloos meegeholpen hebben aan het realiseren van de aanbouw en het straatwerk voor hun rekening hebben genomen.

 

Dit alles heeft Gerrit en zijn gezin ontroerd.

Het resultaat is boven hun verwachting.

Uiteraard ook namens hen heel hartelijk dank.

 

De nijpende financiële zorgen mogen dan wel verdwenen zijn, maar de ziekte van Gerrit is dat natuurlijk niet. Wij wensen hem met zijn gezin voor de toekomst het beste, maar bovenal Gods zegen en nabijheid toe.

 

Begin januari 2019 zullen we deze actie deactiveren.

Mocht u om welke reden dan ook nog met mij in contact willen komen, dan kan dat via de mail:

koster_johan@hotmail.com


J. Koster
01-11-2018

Er is inmiddels weer een week voorbijgegaan en het bedrag is opgelopen tot 9.605,00 euro. We zijn ervan onder de indruk en willen hierbij alle doneerders bedanken.

Het blijkt dat mensen nog steeds doneren en dat er ook acties opgezet worden.

Het volgende initiatief kregen we onder ogen.

 

Er wordt een verkoopactie gestart door leerlingen van de Fruytier.

Samen maken en verkopen ze unieke, handgemaakte stalen kandelaars voor vijf kaarsen.

De kandelaars worden gemaakt door leerlingen uit techniekklassen.  

Het tafelmodel kost 34,00 euro en de grote 49,00 euro.

De opbrengst gaat volledig naar de doneeractie voor hun leraar meneer Ligtenberg. 

De kandelaars zijn voor de kerst 2018 klaar.


Iedereen die mee wil helpen, kan een kandelaar bestellen door één van de onderstaande dames een berichtje te sturen.

Britt Knol                       06-83445532
Anne-Ruth van Mourik    06-38485618
Estelle Kwintenberg        06-32143183

De kandelaars zijn voor de kerst 2018 klaar en worden aan huis bezorgd.

Betalen bij aflevering. 

 

Wat een geweldig initiatief van jullie als leerlingen.

Daarvoor spreken we onze waardering uit en willen deze actie graag aanbevelen.

We hopen dat deze kandelaaractie een lichtend voorbeeld wordt.

Op de hoofdpagina hebben we foto's van de kandelaars en van de dames geplaatst.

 

 

We staan nog steeds open voor suggesties en initiatieven van uw kant.

U kunt contact met ons opnemen via het e-mailadres:

koster_johan@hotmail.com


J. Koster
25-10-2018

Er zijn nu drie weken verstreken sinds het begin van de actie.

 

Het bedrag is inmiddels opgelopen tot 7.555,00 euro en nog steeds komen er donaties binnen. Gerrit en zijn gezin zijn hier erg dankbaar voor.

 

De bouw vordert gestaag. De bestrating ligt erin; er is een doorbraak gerealiseerd tussen de aanbouw en de woonkamer; de deuren en ramen zijn geplaatst; er is veel schilder- en sauswerk verricht; de nieuwe badkamer is betegeld; aangepast sanitair is voor een deel geplaatst; men is volop bezig met de aangepaste voorzieningen op het gebied van de elektriciteit enz.

Op de hoofdpagina is een aantal foto’s van deze werkzaamheden geplaatst. Meer foto's zijn te vinden op Gerrits Facebookpagina.

 

Leraren van de Jacobus Fruytier SG in Rijssen hebben een sponsorloop op touw gezet.Een indrukwekkend en emotioneel gebeuren voor Gerrit en zijn gezin.

We hebben er een kort filmpje van gemaakt, dat u via de link naar Youtube op de hoofdpagina kunt bekijken.

 

De ziekte, zorgen en de omstandigheden kunnen natuurlijk met dit alles niet afgekocht worden, maar op deze manier verminderen de financiële zorgen wel voor een groot deel. En dat is in ieder geval één grote zorg minder, waarvoor nogmaals onze dank.

 

We staan nog steeds open voor suggesties en initiatieven van uw kant.

U kunt contact met mij opnemen via het e-mailadres:

koster_johan@hotmail.com


J. Koster
08-10-2018

Na vier dagen staat de teller inmiddels op ruim 5.500 euro.

 

In korte tijd al een indrukwekkend bedrag, waarvoor we alle doneerders dank zeggen, natuurlijk ook mede namens Gerrit en zijn gezin.

 

Inmiddels zijn ook een paar instanties door ons per mail benaderd.

Ons netwerk strekt zich echter jammer genoeg niet uit tot bedrijven, middenstand, transporteurs e.d. in Rijssen. Wie kan en wil ons daar bij helpen?

 

Mocht u een initiatief willen realiseren of een suggestie voor ons hebben, dan houden we ons van harte aanbevolen. Neem dan contact met ons op via het volgende e-mailadres:

koster_johan@hotmail.com

 


J. Koster
05-10-2018

Nog geen 12 uur na het opstarten van de doneeractie staat de teller al op ruim 2100 euro.  

En inmiddels is het bedrag nog verder aangegroeid.

We zijn ervan onder de indruk en willen, mede namens Gerrit en zijn gezin, iedereen bedanken voor de bijdrage.

 

Op de Facebookpagina van Gerrit zijn de vorderingen van de uitbouw te volgen.

Link: https://www.facebook.com/gerrit.ligtenberg.56 

Laat een reactie achter

359 donaties
€ 23.638,00
Doel: € 40.000,00
59%

Deze actie is gesloten.